Oldal kiválasztása
Nyolcvan évesen is a samba királynője: Elza Soares

Nyolcvan évesen is a samba királynője: Elza Soares

Az eddiginél is izgalmasabb fellépőket jelentett be az elmúlt napokban az utrechti Le Guess Who? fesztivál: kevés idei koncertjeinek egyikét adja majd Hollandiában Elza Soares, külön minifesztivált rendez majd a The Ex, a Radiohead-gitáros Jonny Greenwood pedig az izraeli komponista She Ben Tzurral és a Rajasthan Express-szel közösen zárja majd a negyedik napot. Ráadásul mind a bérletek, mind a napijegyek kedvezményes áron kaphatók még pár napig.

Elza Soares vitán felül a samba királynője, aki idén adta ki harmincnegyedik (!) albumát, A Mulher do Fim do Mundo címmel. A Pitchfork által 8.4 ponttal és ‘Best New Music’ címkével jutalmazott lemezt a kritika már most az afro-brazil zenék „huszenegyedik századi mesterműveként” emlegeti, ami ugyanúgy merít a samba szájhagyomány útján terjedő hagyományaiból, mint az avantgardeból, a rockból, a jazzből vagy a funkból. A nyolcvanéves ikon ráadásul szülővárosát, Rio de Janeirot hátrahagyva Sao Pauloba utazott, hogy az ottani samba sujo stílus legfontosabb zenészeivel dolgozhasson – akik november tizenkettedikén is vele lesznek majd, mikor alig néhány idei koncertje egyikét adja a Le Guess Who? fesztiválon.

A dán The Ex egyike a kurrens zenei színtér legelőremutatóbb és fáradhatatlanabb zenekarainak, akik rögtön két koncertet is adnak majd Utrechtben: november tizenkettedikén a Fendika nevű, az etióp gyökereiket punkos hozzáállással ötvöző zenés-táncos kollektívával lépnek majd színpadra, hogy egy minden bizonnyal elsöprő performanszt adjanak. Másnap pedig fesztivál lesz a fesztiválon belül – a banda ugyanis egy három és fél órás improvizációs sessionre invitálja majd a közönséget, valamint zenészek egész hadát. Ízelítőként, becsatlakozik majd a dzsemmelésbe Zerfu Demissie, Circus Debre Berhan, Endris Hassen, Nardos Tesfaw, Melaku Belay és Zenash Tsegaye, valamint a francia noise rock erőmű Api Uiz, Arnold De Boer avant-pop zenekara, a Zea, John Butcher szaxofonos, Paal Nilsson-Love és még sokan mások. Ehhez hasonlót garantáltan nem látni máshol!

A négy nap utolsó koncertjét az izraeli komponista, Shye Ben Tzur, a Radiohead gitáros Jonny Greenwood és a Rajasthan Express adja majd; utóbbi egy india együttest takar, qawwali énekesekkel, táncosokkal és különleges fúvósszekcióval. A Junun (azaz „a szerelem őrülete”) zenéjében raga groove-ok ötvöződnek meditatív énekkel, az avantgárd jazz elemeivel és klasszikus népzenei elemekkel: a tagok bevallása szerint India ekletikus zenéit próbálják a legelőremutatóbb és innovatívabb módon bemutatni. A tavaly megjelent debütáló lemezt (melynek a producere a Radioheaddel is rendszeresen dolgozó Nigel Godrich volt), a Junun mindössze két koncertet adott: egyet a londoni Barbican Hallban és egyet a Jerusalem Sacred Music fesztiválon. Nem csoda tehát, hogy ironikus módon talán a zárónapot várjuk a legjobban.

Addig viszont hátravan a négy kurátor által összeállított program, amelynek keretében olyan zenekarok lépnek majd fel, mint Tim Hecker, a Tortoise, Lee Ranaldo, Jessy Lanza, Laurel Halo, Container vagy DJ Nigga Fox.