Oldal kiválasztása
Wrekmeiter Harmonies

Varázslatos hangtájképek és katartikus dráma: Wrekmeister Harmonies

Néhány héttel Jozef van Wissem és Vígh Mihály koncertje után újabb Tarr Béla által inspirált produkció lép fel az A38 Hajón. Az utóbbi évek egyik legsúlyosabb és legizgalmasabb összművészeti kollektívája, a JR Robinson vezette Wreckmeister Harmonies december 4-én érkezik, hogy bemutassa legújabb, Light Falls című lemezét. A letaglózó drone-ból, posztrockból, ambientből varázslatos hangtájképeket és katartikus drámát építő zenekar ezúttal a Godspeed You! Black Emperor tagjaival egészül ki, akik először lépnek fel Magyarországon. A pár napja megjelent Light Falls most teljes egészében meghallgatható.

A különös, öntörvényű zenész-zeneszerző, JR Robinson által alapított Wreckmeister Harmonies az utóbbi idők egyik leginkább nagyszabású zenei-színházi vállalkozása. Súlyos, mélyre hangolt drone-ból, metálból, posztrockból, kortárs zenéből gyúr össze egészen egyedülálló, csak rá jellemző elegyet. Ebbe a fantasztikusan tág tereket alakító zenébe ragyogóan illeszkedik a rengeteg közreműködő: az A38-on többször is fellépett Einstürzende Neubauten-alapító Alexander Hacke, a hajón szintén többször játszó Ken Vandermark, az énekes-dalszerző Marissa Nadler, vagy az elkpesztő gitáros, Ryley Walker.

A Wreckmeister Harmonies legújabb projektje egy nem mindennapi lemez. A pár napja megjelent Light Falls Primo Levi önéletrajzi munkatábor-regényén, a Mi az ember?-en alapul. Levi kíméletlen szikársággal ragadja meg azt az észrevehetetlen folyamatot, ahogy az embertelenség eluralkodik. „Zenében próbáltam megfogni a lassú, szörnyű változást. Ahogy a belefeledkezel a naplementébe, aztán egyszer csak felnézel, és vaksötét van” – mondja Robinson. És a lemez súlyos, mantraszerű, repetitív témái, egymásba folyó drone-jai valóban elemi erővel ragadják meg ezt. Mindezt erőteljesen egészíti ki a Rudimentary Peni-alapító zenész-képzőművész, Nick Blinko jellegzetesen komor, art brut-be hajló borítóterve.


A budapesti fellépés különlegessége, hogy a kísérőzenészek ezúttal a Godspeed You! Black Emperor tagjai, Sophie Trudeau billentyűs, Thierry Amar basszusgitáros és Timothy Herzog dobos, akiknek ez az első magyarországi fellépésük. Az évad egyik legkülönlegesebb és várhatóan legsúlyosabb zenei eseményének nézünk tehát elébe.