Oldal kiválasztása
Letisztult nyári hangulat: Belau

Letisztult nyári hangulat: Belau

Take you to the sea” – vallja szerzeményeiről a 2015-ben alakult Belau. Kedves Péter egyszemélyes projektjének létrehozását eddigi utazásai, kalandjai és áhított céljai inspirálták, ötlete egy félreeső, tengerparti horvát faluban pattant ki a fejéből. A Belau világában az elvágyódó és örökké reményteli hangulat találkozik az aktuális elektronikus zenei alapokkal. Az időközben zenekarrá bővülő, saját stílusát csak „sundowntempo”-ként aposztrofáló projekt november huszonhatodikán fordulóponthoz érkezik: első, The Odyssey című lemezét mutatja majd be az A38 Hajó különleges hangulatú kiállítóterében. Az este folyamán több vendég feltűnésére és számos különlegességre lehet majd készülni – néhányukról Kedves Péter a kedvünkért már le is rántotta a leplet.

Mesélj a kezdetekről! Mikor, milyen indíttatásból indult a Belau? 

Régóta szerettem volna elindítani ezt a zenei projektet, az évek alatt felhalmozott zenéket másoknak is megmutatni. Végül tavaly szeptemberben indult útjára az Island of Promise című dallal, amiben Hegyi Dóri énekel. A számhoz készült egy remek klip, ami Damokos Ati és Nagy Marcell keze munkáját dicséri elsősorban. Nagy meglepetésemre rengeteg emberhez jutott el egyből az első dal, és szép sikereket ért el.

Mikor volt az a pillanat, amikor az egyszemélyes projekt komplett zenekarrá bővült? Idén kezdtetek el koncertezni, milyenek az eddigi tapasztalataitok?

Az első perctől kezdve tudtam, hogy szeretném, hogy a Belau egy zenekar legyen, januárban adtuk az első koncertünket az A38 Hajón, Com Truise (akivel szintén interjúztunk) előtt, kívánni sem tudtunk volna jobb kezdést. Élőben négyen vagyunk a színpadon: Buzás Krisztián, Szécsi Böbe Kiss Benji/Matos Gergely, illetve jómagam. A nyár folyamán rengeteg koncertünk volt, túlzás nélkül mondhatom, hogy bejártuk az országot, sőt még külföldön is játszottunk. Nagy kaland volt, rengeteg utazással és pozitív élménnyel, valami ilyesmiről szól a Belau is. Szerencsére a közönség mindenhol jól fogadta a zenénket, és mi is sokat fejlődtünk. Talán a legjobb élmény az Untold Fesztivál (az Év Major Fesztiváljának választották tavaly Európában) és a Paloznaki Jazz Piknik volt, de nagyon jól éreztük magunkat a Balaton Soundon vagy az Everness Fesztiválon is.

Kezdettől fogva tudtad, hogy az énekes dalokhoz különböző előadókat akarsz majd felkérni, nem pedig keresni egy állandót? Mi alapján választottad ki a közreműködőket?

Igen, koncepció, hogy különböző előadók a vendégénekesek, az első lemezen öt kiváló hölgy: Szécsi Böbe (élőben is ő énekel), Antonia Vai, Dallos Bogi, Myra Monoka és Herrer Sára. Azokat a lányokat keresem fel, akiknek a hangja nagyon tetszik, és el tudom képzelni a mi zenénkben is. Általában már tudom, hogy melyik dalhoz passzolna leginkább egy-egy karakter.

A saját stílusodat csak sundowntempoként szoktad jellemezni, de hogy írnád le a Belau zenéjét valaki olyannak, aki még sosem hallotta azt?

Nyugis zene, ami segít kiszakadni a rohanós hétköznapokból. Tengerpart, utazás, elvágyódás megzenésítve.

Mit gondolsz, itthon miért örvend töretlen népszerűségnek a lounge-downtempo-baleári stílusok háromszöge, és ezek alműfajai?

Szerintem mindig lesz egy szűk közeg, aki ezeknek a kifinomult stílusoknak az elkötelezettje. Ahogy a mi esetünkben is fontos, hogy a felgyorsult világból picit kiszakadjunk, és ezek a nyugis stílusok remek lehetőségek erre.

Különleges vizuállal és díszletekkel készülsz a november huszonhatodikai lemezbemutatóra. Mesélj erről, mire számíthat majd a közönség?

Szeretnénk egy különleges, intim, belaus hangulatot teremteni a lemezbemutatón. Reményeim szerint ott lesz mind az öt énekes, aki a lemezen is szerepel. A díszletről és a vizuálról még nem rántanám le a leplet, de mindenképp hozzá adnak majd ahhoz a tengerparti világhoz, amit minél inkább szeretnénk átadni.

A debütalbum címe The Odyssey, ami jól rímel a Belau utazós koncepciójára is – téged milyen területekre repít el a lemez?

Engem, és remélem a hallgatók nagy részét a mediterrán térségbe repíti. A lemez koncepciója, hogy a horvát-görög-olasz-spanyol-francia vonalon kalauzolja el a hallgatókat gondolatban.

Hat instrumentális és hat énekes dal szerepel a lemezen. Fontos volt számodra, hogy a kettő egyensúlyban legyen?

Igen, az énekes dalok jobban befogadhatóak, több emberhez el tudnak jutni, illetve a szöveg is ráerősít a mondanivalónkra, míg az instrumentális dalok talán jobban meg tudnak zenésíteni egy-egy régiót.

Tervek, álmok, rémálmok?

Szeretnénk, ha minél több helyre eljutna első lemezünk híre. A tervek között szerepel jó pár hazai és külföldi koncert is, a lemezbemutató után pár nappal Londonban játszunk a Zagarral. A tavasz folyamán tervezünk egy kisebb hazai turnét, de az ország határain túl is kilátásban van pár dolog. Természetesen a lemezhez párosulni fog több klip is.