Oldal kiválasztása

Lemezbemutató koncerttel tér vissza Budapestre Yasmine Hamdan

Két évvel telt házas budapesti bemutatkozását követően az A38 Hajó színpadára tér vissza a közel-keleti hangzások ikonikus dívája, a libanoni születésű Yasmine Hamdan. Jim Jarmusch múzsája, a Soapkills egykori énekesnője ezúttal új lemezét, az Al Jamílat dalait mutatja majd be a hazai közönségnek. Az est vendége a bohém soulénekesnő, Antonia Vai lesz.

A történet Beirutban indult, a kilencvenes évek közepén: Yasmine és a multiinstrumentalista Zeid Hamdan (a nevük ellenére nem rokonok) is a Lombrix nevű rockzenekarban játszottak. Hamar feloszlottak ugyan, de a páros együtt maradt és megalapították a tradicionális arab zenét a kortárs elektronikával házasító Soapkillst, az első közel-keleti indie-elektronikus zenekart, amelynek dalai hamar a háború után ismét talpra álló Libanon pezsgő művészeti színterének himnuszaivá váltak. Yasmine-ből egy csapásra az arab világ egyik underground ikonja lett, a banda pedig rendületlenül turnézott Európában, a Közel-Keleten vagy Ausztráliában. Három lemez után viszont a Soapkills is földbe állt és a díva Párizsba költözött. Már ott vette fel első szólóalbumát, a Ya Nasst.

A bemutatkozó nagylemez dalainak hallatán egyértelművé vált, hogy Yasmine megtalálta a saját hangját a Soap Kills után is. Alkotói kiteljesedésében Marc Collin, a Nouvelle Vague produceri jelenléte támogatta a Párizsba költözött énekesnőt, aki az elmúlt éveket világkörüli turnéval, valamint új dalainak megírásával töltötte. Azzal, hogy Yasmine újradefiniálhatta magát, a 2009-es Y.A.S. projektnek is oroszlánrésze volt: az elektronikuszenei duóban az énekesnő visszatérhetett a gyökereihez, és az új impulzusok – mint a CocoRosie-val való együttműködés, vagy a Madonnának is zenét szerző Taxi Girl-tag, Mirwais alkotói segítségnyújtása – tovább bátorították arra, hogy a folklór tisztaságát saját nyelvén szólaltathassa meg. Ez az intim, katartikus hangzásvilág a formanyelv szabadságában is kiteljesedik: Yasmine előszeretettel játszik arab dialektusokkal a dalszövegeiben, így sem műfaji, sem kifejezésbeli határok nem korlátolják az alkotásban.

Nem is véletlen, hogy az Al Jamílat dalaira négy évet kellett várni: a folyamatos világkörüli turnék, az állandó sajtó- és médiafigyelem, valamint az Only Lovers Left Alive-cameo után az énekesnőnek el kellett vonulnia a rá irányuló rivaldafény elől, hogy saját dalaival foglalkozhasson. Persze az alkotói folyamatban most sem maradt egyedül: a márciusban megjelenő albumon producerként jelen volt Luke Smith (Foals, Depeche Mode, Lily Allen), Leo Abrahams (Brian Eno, Carl Barät), vendégként pedig felbukkan az egyes dalokban Shahzad Ismaily (Lou Reed, John Zorn, Marc Ribot) és Steve Shelley is a Sonic Youth-ból. A változatos paletta egy sokszínű lemezt takar, amiben Yasmine Hamdan alkotói kreativitása is új szintre emeli a műfaji-hangulati játékokat, erről pedig április 15-én a hazai közönség is megbizonyosodhat majd.

„Magyar származású, Svédországban született, de egy ideje Budapesten élő énekes/dalszerző vagyok. Stockholmi klubszínpadokon törtem be a svéd zenei életbe, és szereztem magamnak egyre növekvő számú közönséget, de 2013-ban kísérletképpen Budapestre költöztem. Magyarországon fantasztikus zenészeket találtam, és rövid idő alatt nagy sikereket értünk el az underground zenei világban. Dalaim folkos, akusztikus, gazdagon ritmizált, költői darabok. A stílus a folk-pop, a dzsessz, a soul, a világzene és a dallamos költészet elemeit tartalmazza.” – meséli magáról a Yasmine Hamdan előtt fellépő Antonia Vai. A gyakran „bohém souldívának” nevezett fiatal svéd énekesnő újító és egyedi, aki tudja hogy csábítsa el közönségét, szinte felrobbantva az érzelmeket. Jó példa erre, hogy a Quimby turnéjának vendégfellépőjeként gyakran tapsolták vissza. Két különleges díva hozza majd el tehát különleges, igéző zenei világát és színpadi személyiségét az A38 Hajóra – nem érdemes kihagyni!