Oldal kiválasztása

Vállalható, friss, magyar nyelvű popzene: Bermuda

Kisebb szünetet tartott, most pedig új dallal és a régi slágerekkel visszatér az elmúlt évek egyik sajátos módon legsikeresebb hazai zenekara, a Bermuda, mely az A38 tetőteraszt fogja csúcsra járatni június 8-án, a Koalabell és Babé Sila társaságában.

Fél évtizede úgy indultatok, hogy nem akartok beleállni a szokásos hazai zenekari/zeneipari működésbe, és, hogy a megszokott alter/mainstream dichotómiát sem akarjátok magatokra nézve elfogadni. Mik voltak az alapelképzelések és mi valósult meg ebből?  

Az alapvető elképzelés nagyon egyszerű volt: csináljunk nekünk tetsző, vállalható, friss, és legfőképp magyar nyelvű popzenét. Ez persze ma, amikor van egy csomó jó, magyar nyelvű produkció, kicsit furának hathat, de öt éve, amikor indultunk, akkor azért nem volt ilyen jó a helyzet, legalábbis biztosan nem volt ennyi magyarul szöveggel befutó jó popzenekar. Ami pedig minket illet, szerintem nagyjából megvalósítottuk az elképzeléseinket. Hiába csak alig pár éve volt ez, az indulásunkkor még tényleg kuriózumnak számított, hogy valaki nem albumban vagy EP-ben, hanem csak simán dalokban gondolkodik. Mára pedig ha nem is ez a normális, de nagyon sok zenekar csinálja így. És végül is ami minket illet, egészen jól összeállt a Bermuda, van egy közönség, amely nyitott ezekre a friss dolgokra, és Horváth Barna csatlakozásával, aki rengeteg hangmérnöki és produceri munkája mellett az állandó dobosunk lett, az élő megszólalásunk is rendesen összeállt végre.

Majdnem az összes kislemezes dalotok sláger lett. Szerintetek mi a Bermuda titka?

Igen, két dalunk is tulajdonképpen tényleg országosan ismert sláger lett. A vicces az, hogy a Monte Carlo a mai napig az MR2-Petőfi valaha volt legjátszottabb dala, a London pedig ugyanezt a címet viselte az azóta megszűnt, de éveken keresztül leghallgatottabb Class FM rádió-nál. És igazából a többi dal is egész szépen működött és megtalálta a maga közönségét. Különösebb titok nincs, talán csak annyi, hogy ezekkel a dalokkal mindennél jobban próbáltuk megfogni egy adott időszak hangulatát, reflektálni a dolgokra, amik akkor és ott körülöttünk történtek. Mivel ma már simán előfordul, hogy ami érdekes volt múlt héten, arról a következő hónapban már meg is feledkeztél, vagyis nem könnyű lépést tartani a minket körülvevő dolgokkal. De mivel alapvetően mi erről szeretünk dalt írni, próbáljuk tartani a tempót.

Azt sejtjük, hogy nem az a klasszikus „próbateremben dalokat összerakós” zenekar vagytok. Hogyan néz ki a munkamódszeretek?

Igazából ez változatlan a kezdetek óta, és talán emiatt is tud jól működni a Bermuda. Mindent ketten csinálunk Mórocz Tomival. Abszolút közösen, mindent döntést együtt hozunk meg és igyekszünk mindent saját kézben tartani, a stúdiózástól, felvételtől a klipen és promóción át mindent. Nyilván mindenkinek megvan az erősebb oldala, a dalok nagy részét Tomi hozza, a hangszerelés is elsősorban az ő területe. A szöveg viszont például klasszik műhelymunka, ketten leülünk és megírjuk, bár mostanában Tomi saját maga is egy csomó dolgot csinál, egyre több zenekar találja meg szövegírással, például a legutóbbi Biebers album szövegeiért is ő volt felelős. Aki még hozzánk tartozik az indulás óta az KurioUSs (Dózsa Tamás), aki a producerünk. Hihetetlen figura, egy abszolút outsider, talán rajtunk kívül nem is igazán dolgozott mással, és egy teljesen a háttérben megbújó karakter, miközben országos slágereket csinált.

Tartottatok egy kisebb szünetet. Mesélj, kérlek, hogy mi volt a pauza oka, és, hogy mivel készültök most a visszatéréskor?

Nem volt különösebb oka, ahogy mondtam Tomi egy csomó zenekarral elkezdett dolgozni mint szövegíró, producer, de azért a háttérben folyamatosan dolgoztunk mi magunk is dalokon, viszont valahogy nem akart összeállni rendesen. Új inspirációra is szükség volt, zeneileg és szöveg tekintetében egyaránt. Picit változtatni is szerettünk volna, kipróbáltuk milyen új arcokkal dolgozni, de igazából csak az derült ki, hogy a Bermuda műhelymunka úgy jó, ahogy megszoktuk.

Sokszor és szívesen meséltek arról interjúban is, meg a közösségi médiában is, hogy éppen milyen zenék inspirálnak benneteket. Mik pörögnek most a Bermuda lejátszójában?

Elég hasonló az ízlésünk, legalábbis van egy elég nagy közös halmaz. A két aktuális kedvenc Khalid, akinek nem rég jött ki az American Teen c. albuma, tök laza, amerikai modern popzene egy épp hogy a gimiből kikerült fekete sráctól, illetve sokat megy az új Phoenix dal is a J-Boy, a Phoenix amúgy is a Bermuda egyik legfontosabb hivatkozási pontja.

Mik a terveitek az idei év hátralévő részében?

Most jön ki június elején a legújabb TIZENHAT című dalunk, utána pedig koncertek, koncertek, koncertek. Próbálunk minél többet és minél több helyen játszani majd.

A cikk elkészülését a Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.
cstp-logo-web-smallnka_hu