Oldal kiválasztása

Lemezújrajátszó koncertet tart az A38-on a KFT

A magyar könnyűzene-történet egyik meghatározó zenekara, a KFT az A38 Hajó lemezújrajátszó sorozata keretében szeptember 28-án Macska az úton című debütáló albumát adja elő egy az egyben a Koncertteremben. Ebből az alkalomból kérdeztük ki őket életük legfontosabb zenei élményeiről.

Életetek zenészei és lemezei, akik és amelyek miatt hangszert ragadtatok és dalokat írtok?
Beatles, Yes, Police, Peter Gabriel, Illés, tőlük szinte bármelyik lemez és persze a hatvanas-hetvenes évek egész rockatmoszférája.

Dalok, melyeket bárcsak ti írtatok volna?
Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band, Message In the Bottle, Stairway to Heaven.

Koncertek, amiket sosem felejtetek el?
A legnagyobb élményt a saját koncertek jelentik. Valahol 1600 körül járhatunk, sok felejthetetlen van közöttük. Egy mégis valamennyire kiemelkedik, az amelyiket a Magyar Állami Operaházban adtunk 2014-ben az Operaház társulati tagjainak közreműködésével. De a ’96-os Bál az Interneten is beégett, amikor Hazel O’Connor az interneten keresztül énekelt velünk élőben egy dublini stúdióból, miközben mi a Sportcsarnokban játszottunk. Akkor még nagyon kevesen tudták itthon, mi az a net, nagyon futurisztikus volt.

Koncertek, amelyek bárcsak sosem értek volna véget?
Minden koncert akkor üt, ha igenis véget ér, kicsivel azelőtt, hogy mint közönség szeretnéd. De egy végtelen Beatles koncertre pár évente elmennénk, hol órákra, hol csak egy számra.

KFT-pillanatok, melyek bárcsak sosem történtek volna meg, de ma már nevetni tudtok rajta?
Amikor az első lemezünk a zenekar egyetlen este alatt elért országos sikere után a kiadó miatt egy év csúszással jelent csak meg. A Televízió Táncdalfesztiválján akkor ötmillió néző látta és hallotta a Bábu vagyot. Utána négy hónap alatt kettőszáz koncertet adtunk. A lemez érthetetlenül kései megjelentetése miatt az addigra réginek gondolt Bábut le is hagytuk róla.

Milyen volt a KFT idei éve eddig és milyen lesz a folytatás?
Kicsit hasonlatos az előző tizenhathoz (volt néhány év kihagyás a kilencvenes években, de 2001 óta folyamatosan koncertezünk). Abban mondjuk eltért, hogy az első félévet átaludtuk, pontosabban mindenki elvolt a saját dolgaival. Június óta viszont járjuk az országot a Balatoni nyár műsorral és felléptünk Erdélyben is. Közben adtunk egy felemelő hangulatú nagyobb koncertet itt élő külföldi származású vendégzenészekkel a MÜPA Bartók termében. Szeptemberben folytatjuk lemez(újra)bemutató sorozatunkat az A38-on. Épp az előbb említett első lemezünk, a Macska az úton van soron. Aztán egy meglepő klipet is bemutatunk ősszel, amiről egyelőre csak annyit árulhatok el, hogy.

A cikk elkészülését a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programja támogatta.

Hangfoglaló Program       nka_hu