Oldal kiválasztása

Az A38 Hajón mutatkozik be a magyar közönségnek a szeretet reggae-nagykövete, az ausztrál Xavier Rudd

Xavier Ruddtól valahogy kevésbé hatnak közhelyesnek a közhelyek: a zenész-aktivistából sugárzik a szeretet és az alázat, a reggae-ből és a természetközeli hatásokból építkező zenéje kimeríthetetlen pozitív energiákat hordoz. Idén jelent meg a legújabb lemeze, a Storm Boy, melynek turnéján végre Budapestre is eljut. A közelgő koncert apropóján villáminterjúban kérdeztük új és korábbi lemezeiről, turnézásról és egy kis bulvárról is.

Milyenek az eddigi visszajelzések a Storm Boyra?
Nagyszerűek. Én leginkább azt látom, hogy a közönség velem énekli a dalokat koncerten, ami a legjobb visszajelzés, amit kaphatok.

Te magad mennyire vagy vele elégedett?
Én teljesen. Különleges élmény volt a stúdiózás, jó volt megélni ilyen sok jó emberrel azt az időszakot Ausztráliában. Egy folyó melletti házban vettük fel, mindig is emlékezni fogok arra a helyszínre. 

Ha két kedvenced kellene megnevezni róla, melyek lennének azok?
A Storm Boy és a Gather the Hands.

Mennyire ismered a kelet-európai zenei szcénát? Jártál már erre, ismersz “helyi” zenekarokat?
Sajnos még nem volt esélyem elmerülni benne, most járok életemben először erre.

Milyen zenék pörögtek mostanában nálad?
Leginkább Dennis Brownt és a Radiohead dub-feldolgozásokat hallgattam.

Masszív, világkörüli turnéban vagy – mi ebben az életformában a kedvenced és mi az, amit a legjobban utálsz benne?
A koncerteken lévő energiák, gyakorlatilag emiattt csinálom ezt az egészet. A repterezést nagyon nem szeretem, de nem panaszkodhatok, nagyszerű életem van.

Ha megengedsz egy kis bulvárt, nagyon szép tetoválásaid vannak. Elmesélnéd egy-kettőnek a sztoriját?
Kedves tőletek. Túl sok sztori van, nehéz lenne őket elmesélni, de a legtöbb tetoválásom aboriginal történetekről és kapcsolatokról szól Ausztráliából és néhány másik helyről. És van néhány olyan szimbólum is rajtam, amivel gyakran hasonlították össze a munkásságomat.

Most minden a Storm Boyról szól körülötted, de érdemes beszélni a 2015-ös lemezedről, a Nannáról is. Erős üzenet és jelentés húzódik mögötte, tudnál mesélni a történetéről, és az általa elért eredményekről?
Bakancslistás projekt volt számomra, hogy összerakjak egy nagy reggae zenekart a világ különböző kultúráiból származó zenészekkel, amiben közösen, a zene nyelvén mesélhetjük el a történeteinket az őseinkről. Hihetetlen volt az az időszak és maga a zenekar is. Azzal a lemezzel is voltam világkörüli turnén, a koncertek tele voltak érzelemmel, ugyanannyira számunkra, amennyire a közönségnek.

Most először játszol Magyarországon. Mire számítasz a budapesti állomáson?
Alig várom már! Mindig jó új helyre elvinni a zenémet. A szeretet és a fény sugárzó üzenetét visszük el hozzátok, és együtt adunk hálát azért, hogy egy ilyen csodálatos helyen élhetünk, mint a Föld.