Oldal kiválasztása

Új helyszínen indul az „unfake” témára épülő ARC közérzeti kiállítás

Sokáig húzódó bizonytalanság után idén új helyszínre került az ARC kiállítás. A kortárs realista műveket felvonultató közérzeti tárlat – melybe több éven keresztül az A38 Hajó is delegált zsűritagot – péntektől az Örs vezér útján látogatható, a képeken rá is lehet pillantani a kihelyezett plakátokra. Az idei témaválasztás hátteréről és a helyszínkeresés nehézségeiről kérdeztük az ARC kiállítás egyik alapítóját, Bakos Gábort.

Az idei pályázat tematikája az „unfake-elés” volt. Miért esett erre a választásotok?
Mindig igyekszünk olyan kérdéseket feltenni, amelyek aktuálisak, megmozgatják sokak fantáziáját és a potenciális pályázókat cselekvésre sarkallják. Nagyon fontos hozzátenni, hogy a felkínált téma mellett – az alkotói szabadság jegyében – más ötlettel, témával is lehetett pályázni szabadon.

Most lépett felnőttkorba a kiállítás – van jelentősége számotokra, hogy idén 18-adjára van ARC, vagy ez csak egy szám? Hány évet látsz még a projektben?
Valójában az ARC pályázat és kiállítás már régen nagykorú. A körülöttünk folyamatosan hömpölygő jelen, a pályázók szabad aktivitása és a kiállításlátogatók töretlen, sőt növekvő figyelme alakította organikusan ezt a folyamatot. Így nyugodtan mondhatjuk, hogy ezeknek a folyamatosan alakuló összetevőknek köszönhetően a legismertebb és leglátogatottabb képkulturális eseményt szervezzük Magyarországon. Összetett kérdés az is, hogy a hagyomány és a megújulás tengelyén hol helyezkedik el az ARC jelensége ma. Mindig is gondolkodunk újításokon, új projekteken, de idén a több szinten zajló küzdelem a megvalósíthatóságért lekötötte minden energiánkat. Hogy lesz-e ARC jövőre, sok mindentől függ, de leginkább attól, hogy lesznek e arcostársaink!

Ahogy eddig, megadott és szabadon választható témában is kikerültek nyertes pályaművek

Hónapokkal ezelőtt kiderült, hogy a Városliget átalakítása miatt nem maradhattok az Ötvenhatosok terén. Hogy-hogy ilyen sok időbe került az új helyszín megtalálására? Senki nem mert bevállalni egy bevállalós kiállítást?
Sajnos ez nem ennyire egyszerű. Elhúzódott a „kommunikáció” a Városliget Zrt-vel. Mi megpróbáltuk a legutolsó pillanatig a Városligetben tartani a projektet, találtunk is ideális helyszínt, a Konrad Adenauer sétányt. Ahol azóta is csak mókusok, sétáló és bicikliző emberek tűnnek fel a hivatkozott munkagépek helyett… A megfelelő helyszín megtalálása pedig nem egyszerű. A kiállítás területigénye nagy, s mindenképpen olyan helyet kellett találni, ami közösségi közlekedéssel egyszerűen megközelíthető. Több tucat helyszínt jártunk végig, több önkormányzattal is egyeztetve.

Hogyan találtátok meg az új helyszínt?
Miközben az első pilanattól együttműködő Zugló polgármesteri kabinetjével folyamatosan egyeztettünk, rengeteg javaslat érkezett – ezúton is köszönjük a felajánlásokat –, amiket mind meg is fontoltunk. Végül maradtunk az Örs vezér terétől 300 méterre található Örs vezér úti helyszínnél.

Hogyan értékelitek az idei pályamunkákat akár önmagukban, akár az előző évekhez képest?
Közel ezer pályamű érkezett be, ami önmagában azt mutatja, az alkotók fontosnak tartották a véleménynyilvánítást. Szokás szerint több fajsúlyos témával lehet majd találkozni, de a vizuális megoldások között bőven akadnak felszabadult, laza hangvételűek is. Mindenkinek csak azt tudom javasolni, hogy személyesen, a szabad ég alatt és az életnagyságú képek között sétálva alakítsa ki a véleményét! Ja, és ha tetszik egyik-másik mű, akkor egy QR kód, vagy a www.arcmagazin.hu segítségével szavazzon kedvenceire!

Melyek voltak a legfelkapottabb témák idén a pályázók körében?
Az előzőekből következően semmi meglepő nincs abban, hogy az idei képes igazságkeresés domináns témái az elmúlt időszak hazai közéletének történéseiből kerültek ki, de jelen vannak még egyéb fontos társadalmi kérdéseket feldolgozó alkotások is pl. a családi és személyes élet területeiről, vagy éppen a kereszténység jelenségével kapcsolatosan. Ha egy mondatban szeretném megfogalmazni, akkor, mint eddig 17 éven keresztül mindig, idén is a legfelkapottabb téma az úgynevezett „igazság”! 😉