Oldal kiválasztása

Az A38 Hajó 2003-as nyitása óta igyekszik tenni azért, hogy csökkentse ökológiai lábnyomát: ennek bizonyítéka maga a hajó; ez az ötven éves, halálra ítélt egykori szovjet teherhajó, ami 15 éve a Duna-delta hajótemetőjében ipari roncsként hánykódott, napjainkban virágzó kulturális központként működik. Alapanyaga tartós acél, ami tizenöt éve fogad be koncerteket, szellemi műhelyeket, kiállításokat, színházi előadásokat és számos más rendezvényt. Sok éve adunk helyet környezetvédelmi programoknak, magunk is tevékenyen csatlakoztunk többhöz, akár helyszínként, akár partnerként. A szellemi oldal mellett lépésekben haladunk a materiális fenntarthatóság felé is – mutatjuk, mit tettünk eddig és mik a további terveink, amelyek megvalósításához a ti segítségetekre is szükségünk lesz.

A Dunán horgonyzunk tizenöt éve, a város és a természet határán. Az előbbin persze máig nagyobb a hangsúly, koncerteket, partikat, kiállításokat, egyéb rendezvényeket és TV-felvételeket bonyolítunk le és toborzunk rájuk közönséget. De mindig is figyeltünk arra, hogy mindezt – a sok energiát felemésztő – tevékenységet úgy végezzük, hogy minél kevesebbet ártsunk vele a környezetünknek. A Környezetvédelmi Minisztériummal együttműködésben létrehoztuk a Protect & Protest programsorozatot, melynek célja a környezettudatos életstílus népszerűsítése volt. A szórakozóhelyek, kulturális intézmények közül elsőként használtunk az országban zöld áramot az MVM-mel együttműködésben, konferenciák voltak nálunk a témában, és még sorolhatnánk.

Az A38 Hajó örökös legnagyobb újrahasznosító tevékenysége: ipari hulladékból kulturális központ

Lehetőségeinkhez mérten, lépésekben haladtunk és haladunk tovább a fenntartható működés felé. A legnagyobb energiaigényű terünk, a Koncertterem teljes világítását LED-izzókra cseréltük 2016-ban; aminek a megfelelő elszállítását meg tudjuk oldani, szelektíven gyűjtünk az indulásunk óta; tavaly pedig kivezettük a vizes palackokat a hajóról – csak a fellépők kapnak ilyet a színpadra, az irodai vizesballonok és a bárpultok vizespalack-mentességével jelentősen lecsökkentettük a nálunk képződő műanyag hulladék mennyiségét.

Energiatakarékos LED-izzók világítják meg a fellépőinket 2016 óta

Lépésekben előre

Elsődleges célunk és feladatunk a hajóra érkező közönség megfelelő kiszolgálása és a szórakozásuk biztosítása. Ez az alapállás némileg nehezíti a zöld működésre való gyors átállást, ezért meg kell fontolnunk, mibe vágunk bele. Október elsején nagy lépéssel kezdünk: nem adunk az italokhoz szívószálat, csak ha a vendégek kérik, és akkor is csak olyat, ami lebomló, PLA-alapanyagból készült.

2017-ben közel kétszázezer darab (!) szívószál fogyott az A38 Hajón, így könnyen felmérhető, ezzel milyen jelentős mértékben csökkentjük a hajón képződő műanyag hulladék mennyiségét.

Október 1-től nem lőhetők ilyen fotók a fedélzeten: szívószálmentesek leszünk. Csak akkor adunk, ha kéritek, akkor is csak lebomló alapanyagút a műanyag helyett. Fotó: Szepesvári Bence

Novembertől kivezetjük az éttermünkből a nylonzacskót és a műanyag elviteles dobozt: papírcsomagolásban, újrahasznosított papírtáskában vihetik majd el a vendégek a takeaway-t, ami persze változatlanul hulladék, de legalább lebomló.

A működéshez és fejlődéshez szükséges gazdálkodás mellett mára megtaláltuk azokat a beszállítókat is, akiktől költséghatékonyan tudunk környezetbarát, de legalábbis lebomló árut szerezni. A tervek megvalósításáért Domján Júlia, az A38 Hajó fenntarthatósági projektjének vezetője felel.

És a történetben benne vagytok ti is: ha eljutottatok velünk idáig, gyertek velünk tovább. Jól tudjuk, hogy nem űzzük a műfajt tökéletesen, de elsősorban abban érezzük a felelősségünket, hogy jó példát mutassunk számotokra, és tudatosítsuk a koncertre és bulizni járó közönségben a környezetünk fontosságát. Így első körben arra kérünk titeket, hogy ne kérjetek októbertől szívószálat az italotokhoz, és vigyetek magatokkal saját táskát bevásárláshoz. Legyetek velünk türelmesek, és lépésekben eljuthatunk az #ÚjraHajó fedélzetére úgy, hogy ti, mi, és a környezet is fenn tudjon maradni.