Oldal kiválasztása

Visszatért a kétezres évek alternatív zenekarainak egyik legalapabbika, a Kaukázus. Teljes új lemezt kaptunk tőlük erre az alkalomra, amelyet az A38 Hajón mutatnak be december 26-án. Ennek felvezetéseként az alapító-frontembert, Kardos-Horváth Jánost kérdeztük az őt ért zenei hatásokról és élményekről.

Életed zenészei és lemezei, akik és amelyek miatt zenélni kezdtél és dalokat írsz?
A mai napig szeretem a Kalákat és a Muzsikás Együttest, mert számonra ők testesítik meg a szép és tiszta muzsikát. Gyerekkoromban nagy hatással volt rám még  a Dolly Roll, mert lehetett rá bulizni. Otthon gyakran tették be a szüleim a lemezeiket. Ezeken kívül a grunge zenét is gyakran hallgattam. Később pedig az elektronikus zene is meghatározó volt az életemben, többek között a Café del Mar  és a Dead Can Dance. A mostani kedvencem pedig Alt-J, Odett, Hiperkarma, Óperentzia és az összes zenekar, akiknek egy-egy számát feldolgoztam a Hahó Együttes Tyúkhúr című lemezén (30Y, Ocho Macho, Honeybeast, Belmondo, Quimby, Supernem).

Dalok, melyeket bárcsak te írtál volna?
Nincs ilyen… örülök, ha jó dalt hallok. Azt gondolom egy-két testelhagyós, tudatmódosítós élmény után, hogy létezik egy nagy kollektív memória, ami azt jelenti, hogy folyamatosan van minden. De az embernek készen kell állnia, hogy ezt használni tudja. Minden jó dalt nagyon szeretek, nem irigykedem senkire. Nagy kedvencek a mai napig: az Oasistől a Wonderwall, Depeche Mode-tól a  Personal Jesus, és Kurt Cobain túlvilágról átmentett zenéi. Emellett ott van a Republic 16 tonna című száma, ami olyan üzenetet közvetített felém, ami nekem többről szólt, mint egy szép érzés. Nagyon tetszett az aktivizáló hatása, megmozdult valami bennem a közösség iránt. 

Melyik zenei korszak az, ahova, ha lenne időgéped, kérdés nélkül visszarepülnél?
Szívesen megnézném a középkorban az udvari bolondok világát,az írekhez bármikor szívesen elrepülnék. Nagyon tetszik az atmoszférájájuk, számomra az szellemidézős tánczene, de utálom a hegedűt. Na jó, csak vicceltem, Lajkó Félix természetesen félisten. Az Amerikai Egyesült Államok is nagyon érdekelne, főleg az 50-es évek, mert akkor alakultak ki a mai popzene alapja Mr. Elvis Presley-vel.

Ki az az öt kortárs zenész, akivel boldogan dolgoznál együtt?
A népzenészek a legjobb fejek. A Muzsikás együttessel megtiszteltetés lenne, de dolgoznék még az Ed Sheerannel, Rihannával, a Maroon 5 zenekarral és Tövisházi Ambrussal is.

Mi volt az az első pillanat, vagy azok az első pillanatok, amikor azt érezted: igen ez már több, mint vágyálom, tényleg zenész leszek/vagyok?
Amikor a kislányom azt rajzolta nekem az oviban.

Koncertek, amiket sosem felejtesz el? (Akár nézőként, akár előadóként)
Radiohead Barcelonában, Bruno Mars Krakkóban. Egyszer egy szülinapi buliban valaki a siófoki villájába, konkrétan a nappalijaba kért Kaukázus koncertet.

Koncertek, amelyek bárcsak sosem értek volna véget? (Akár nézőként, akár előadóként)
Egy húszórás goa buli Kecskemét határában. Ezen kívül pedig 2009-ben a Sziget Fesztiválon  volt egyszer egy Magyar Dal Napja elnevezésű maraton hoszúságú koncert,  amely  16:00- 23:00-ig tartott, rengeteg fellépő volt, többek között a Lord, 30Y, Kaukázus, mindenki játszott három-négy számot.

Zenekari pillanatok, melyek bárcsak sosem történtek volna meg, de ma már nevetni tudtok rajtuk?
Koncert előtt döbbentem rá, hogy nincs egy húr sem a gitáromon, amikor Debrecenben a Kölcsey Központban léptünk fel a Hahó Együttessel. Óriási pánik…. egy perccel a kezdés előtt jött meg egy baráti zenekartól az új gitár.

Mi vár a Kaukázusra 2019-től?
Kislemezek, nagylemezek, országos lemezbemutató turné a legújabb KpOp lemezünkkel, fesztiválok. Szeretnék egy jó duettet is. Jó lenne eljutni Erdélybe is pár koncert erejéig. Nah meg a New York-i magyarokat is nagy dolog lenne meghódítani a Hahó Együttessel.