Oldal kiválasztása

Menekülsz a plázákból, a TV-től és a rádió elől karácsonyi időszakban? Ha igen, de mégis szeretnél megfelelő hangulatú zenéket betenni otthon az ünnepek alatt, ajánlunk néhányat. Az A38 Free kísérleti, kortárs és jazz műfajokat összefogó sorozatunkból válogattunk; olyan előadókat és zenekarokat hallgathatsz lent, akik hamarosan nálunk is fellépnek.

Elsőként kortárs zongoristákat mutatunk be. Akiknek inkább a Radiohead, vagy a jazz a zsánere, görgessen lentebb!

Nemrég jelent meg Daniel Knox alább hallható új lemeze, ami a műfaj kritikusai vastapssal fogadtak. A chicágói zongorista-énekes igazi nagyvárosi krónikás: kiürült hotelek lobbijában és bárokban kezdett el zongorázni, autodidaktaként jutott el néhány év alatt oda, hogy színdarabokhoz is ír zenét. Ez a hangulat köszön vissza a néha sanzonos, néha utolsó felvonások pátoszát idéző Chasescene-en is.

Martin Kohlstedt a szentimentális hangulatok mestere. Ezt már bebizonyította tavalyi teltházas fellépésén a hajón is. Azóta megjelent legújabb lemeze, a Strom, ami a tőle megszokott puha nyitással az utolsó dalokban a címben jelzett viharban teljesedik ki. Ha vizuálisz ingerekre is vágysz, nézd meg az albumhoz készült animált streamet, és gyere el a koncertjére februárban, ahol a Kiégő Izzók és Kohlstedt összesített erőivel garantált az audiovizuális orgazmus.

Az A38 Hajón adja márciusban első magyarországi koncertjét James Heatheraz „online zongoravilág” egyik legújabb sztárja: csak Spotify-on közel ötvenmilliós hallgatottsága van, köszönhetően a rengeteg vonatkozó témájú playlistnek, amire felkerültek a dalai. A Coldcut és a Ninja Tune felfedezettjéről magáért beszél az a tény is, hogy bemutatkozó koncertjét a Glastonburyn adta tavaly. A lemezről a Last Minute Change of Heartot ajánljuk, ami elmehetne az új River Flows in You-nak is.

Az Echo Collective belga kamarazenekar lent hallható albumát, a Radiohead legendás Amnesiac lemezének újraértelmezését adja elő februárban a hajón is. Munkásságukban jobbára feldolgozások találhatók, de hiba lenne őket tribute zenekarnak nevezni: (az) A Winged Victory for the Sullen sessionzenészeiként felemelkedő kollektíva dolgozott már Johann Johannssonnal, Dustin O’Hallorannel és a Stars of the Liddel is. Plusz érdekesség, hogy újraértelmeztek egy James Heather-dalt is, amit itt lehet meghallgatni.

Kissé kakukktojásként érkezik a lista végére, azonban kihagyhatatlan a sorból Antonio Sanchez. A Pat Metheny zenésztársaként Grammy-díjas dobos saját zenekarával, a Migrationnel az első fellépő lesz az A38 Hajó 2019-es idényében, ami nagy büszkeség számunkra. Legújabb albuma, a lent hallható Lines in the Sand akusztikus jazz dalai tökéletesen illenek az asztalhoz és a nappaliba is. Sanchez egyébként két dallal szerepel a Beatles Bors őrmester album megemlékező kiadványán is.

További ajánlásainkért kövess minket Spotify-on, ahová rendszeresen töltünk fel tematikus playlisteket, nem csak a nálunk fellépő előadók zenéivel.