Oldal kiválasztása

Három hónapja vagyunk szívószálmentesek, elkezdtünk lebomló alapanyagú csomagolásokat használni az étterem elviteles rendeléseihez, és hamarosan érkeznek hozzánk a lebomló kávéspoharak is az Ecocatering jóvoltából. Az #UjraHajo projekt máris meghozta a hatását, de még csak az elején járunk.

Az egyik legfontosabb, fenntarthatóságért tett lépés a szívószálak október 1-jei kivezetése volt a fedélzetről, ami már az első hónapokban számottevő eredményt hozott. Ezzel vállaltuk, hogy „tisztán” szolgáljuk fel az italokat: csak akkor adunk hozzá szívószálat, ha a vendég kéri, és akkor is csak olyat, ami lebomló növényi alapanyagból, azaz PLA-ból készült. Mivel évente 200,000 darabot adtunk ki korábban, tudtuk, hogy gyors és radikális változást tudunk elérni. Annak ellenére, hogy nincs koktélszezon, máris látjuk a döntés pozitív eredményeit: október eleje óta nagyjából 20,000 PLA-szívószál fogyott, ami feleannyi, mint korábban egy átlagos hónapban. Mivel ezek már nem sztenderd műanyagból készültek, még kisebb mértékben károsítják a környezetet, de még mindig nem ártalmatlanok. Mivel ezek lebomló, növényi alapanyagból (politejsavból) készülnek, nem szennyezik a környezetet. Ennek ellenére arra bátorítunk titeket, hogy ne kérjetek szívószálat az italotokhoz, hiszen azok gyártása és szállítása is valamilyen mértékben környezetterhelő.

Legutóbbi írásunk óta megtaláltuk a fenntarthatósági projektünk partnerét is: az Eco-catering lett a környezetvédő társunk. A PLA eszközökön kívül hasznos tanácsokat is kapunk tőlük, és már ismerhetitek is a legújabb, tőlük származó termékeket.

A sok pozitív visszajelzés, amit kaptunk tőletek a Facebook-oldalunkon bemutatott, cukornádból készült dobozokra és újrahasznosított papírtáskákra, megerősített minket abban, hogy mennyire fontos ilyen irányba haladnunk.

Idén január második felében tesszük meg veletek közösen a következő lépést. Bevezetjük a papírpoharak helyére a biológiai úton lebomló, PLA-val bevont kartonpoharakat, amelyek jóval kisebb lábnyomot hagynak majd maguk után az elődeikhez képest. Az étterem mellett ennek a backstage-ünkben lesz fontos szerepe, ahol zenészek, belső és külső stábtagok százával fogyasztanak kávét és teát hetente.

Ezen felocsúdva (is) törekszünk arra, hogy csökkentsük a saját magunk által képzett hulladék mennyiségét. Karácsonyra minden kollégánk olyan ajándékcsomagot kapott, amiben igazán kimaxoltuk a fenntarthatóságot. Lebomló matricákkal felcímkézett, újrahasznosított papírtáskában helyeztünk el egy bögrét és egy kulacsot, hogy munka közben is minimalizáljuk az eldobható poharak használatát akár irodában, akár terepen.

Dolgozunk rajta, hogy minél hamarabb beszámolhassunk nektek a következő, fenntarthatóságért tett lépéseinkről. Lépésekben haladunk az #UjraHajo fedélzetére, tartsatok velünk és tartsatok ki mellettünk!