Oldal kiválasztása

Magyarországon rendhagyó zenei projekttel jelentkezik a Jägermeister – egy 8 fős Brass Bandbe keres zenészeket. Dobosok, harsonások, trombitások, tubások, illetve alt-; bariton- és tenorszaxofonosok jelentkezését várják október 9-ig. Akik sikeresen túljutnak az előválogatón, azok október 11-én egy személyes meghallgatáson vehetnek részt, amelynek az A38 Hajó ad otthont. Itt egy három tagú zsűri előtt kell bizonyítaniuk. Ezt követően indul az online szavazás, ahol a közönség dönti el, ki lesz végül az a 8 zenész, akik bekerülnek a zenekarba. Az eredményhirdetés 2019. december 4-én lesz, ami után a Jägermeister Brass Band egy hatalmas bulin mutatkozik majd be. Aki egyből a jelentkezési oldalra menne, kattintson ide, részletekért olvassatok tovább!

„Jägermeister Brass Band már több országban – például, Lengyelországban, Németországban vagy Lettországban – sikeresen működik, de Magyarország az első, ahol a zenekar rendhagyó módon áll össze, úgy, hogy a kiválasztásba a közönséget is bevonjuk, akik a szavazással értékes nyereményeket is nyerhetnek. Az a célunk, hogy megmutassuk, hogy ezek a fúvós hangszerek hogyan képesek különböző műfajokba rugalmasan beilleszkedni, illetve hogyan tud modern tánczenét is játszani egy ilyen fúvós party csapat. Tehetségeket, karaktereket keresünk, akiknek a kezét a megalakulás után sem engedjük el, és természetesen fizetést is biztosítunk nekik. A zenekarral bulikon, fesztiválokon lehet majd találkozni” – mondta Becs József, a Jägermeister márkamenedzsere.

A verseny zsűrije: Kapusi Viktor zeneszerző, szaxofonos, a Jägermeister Brass Band zenekarvezetője; Ávéd János a Modern Art Orchestra szaxofonosa és Kovács Attila, a Lángoló Gitárok szerkesztője.

Kapusi Viktor saját bevallása szerint már 14 évesen eldöntötte, hogy zeneszerző és szaxofonos lesz. 2010-ben csatlakozott billentyűs-szaxofonosként a The Best Bad Trip zenekarhoz, ahol a folyamatos koncertezés mellett 2015-re már több mint két nagylemeznyi számot írt. Indultak az A38 Hajó társszervezésében megvalósult „Talentométer” elnevezésű versenyen, amelynek jazz/kísérleti kategóriáját meg is nyerték. A Jägermeister felkérését örömmel vállalta, mint mondta, izgalmas kihívás lesz számára ennyi fúvóssal együtt dolgozni. „A repertoárt úgy állítottuk össze, hogy megmozgassa az embereket.

A legfontosabb esszencia az energia, így remélem, hogy akik jelentkeznek, hatalmas energiával rendelkeznek, és a végén egy rendkívül dinamikus Brass Band áll össze.

A zenéink stílusa változó lesz, lesznek olyan darabok, amelyek eljátszása a zenészeknek kihívást jelent majd – valószínűleg az előválogató szám is ilyen lesz. De beépítettünk Eminem, vagy éppen Gorillaz dalokat is. Jól fogunk szórakozni az elkövetkező hetekben, az biztos” – fogalmazott a fiatal zenész.

Ávéd János szaxofonos, zeneszerző, hangszerelő, zenetanár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott. A magyar jazz jeles alkotóinak kedvelt zenésztársa. Játszott már Joey Calderazzoval is, illetve a Modern Art Orchestra szólistájaként számos olyan világsztárral dolgozhatott már együtt, mint: Benny Golson, Eötvös Péter, Rhoda Scott. A Jägermeister Brass Band válogatását nagyon jó kezdeményezésnek tartja. „Az biztos, hogy ez egy teljesen egyedi brass band lesz. Ezeknek a zenekaroknak az a szexepilje, hogy ismert dallamokat szólaltnak meg, a zenekar lehetőségeire hangszerelve. A hagyományos fúvószenétől eltérő popzenei élmény nyújt. Fontos kiemelni, hogy a nagyobb zenekari formációk munkája az állandó alkalmazkodásról szól, itt a karaktereknek a fúvószene az a műfaj, ami az állandó alkalmazkodásról szól, itt a karaktereknek nagyon jól kell tudniuk együtt dolgozni a közös cél, vagyis a zene érdekében.” – mondta a népszerű szaxofonos.

Kovács Attila közel tizenöt éve ír különféle stílusú lemezekről, koncertekről, készít zenei tematikájú interjúkat. Arra a kérdésre, hogy van-e helye egy ilyen zenekarnak a magyar palettán, határozott „igen” a válasza. „A brass band egy elég speciális zenei terület, az utóbbi időben egyre több ilyen formáció bukkan fel Magyarországon és külföldön egyaránt, bár szerintem nem túl éles a határvonal, honnantól számít valami kifejezetten brass bandnek. A zenekari felállásban főként a rézfúvósok, illetve szaxofon kapják a főszerepet, és bár dobokat, ütőhangszereket szinte mindenhol használnak, nem feltétlenül jelenik meg mondjuk nagybőgő, basszusgitár, vagy más húros hangszer, de ahány ház – és zenekar – annyi szokás. Akik nyitottak az ilyesmire, és szeretik a fúvósok által dominált hangzást, azoknak kifejezetten érdemes figyelemmel kísérniük a Jägermeister Brass Band megalakulásának folyamatát

Abban mindhárom zsűritag egyetért, hogy egy ilyen zenei projekt nagyon értékes lehetőség a fiatal zenészeknek: közösségformáló ereje van; a jelentkezők életre szóló tapasztalatokat és kapcsolatokat szerezhetnek; feltérképezhetik, hogy a hasonló hangszeren játszók hol tartanak technikai felkészültségben, és olyan zenészekkel is együtt játszhatnak, akikkel máskülönben talán nem is találkoznának. Ami a legfontosabb: a kiválasztás során bekerülhetnek a köztudatba, és hosszabb távon is megalapozhatják a karrierjüket.

És hogy milyen szempontok szerint zsűriznek majd? Ebben is tökéletes az összhang: a technikai felkészültség mellett a dinamikát, az előadói tehetséget és színpadi kommunikációt nézik majd, és fontos, hogy mindenki önálló karakter legyen a leendő zenekarban.

Legyen kiállása, szeresse, amit csinál, lássam, hogy valóban érdekli, élvezze. Nyitott vagyok az új ötletekre, szeretek úgy dolgozni, ha a zenészek közt egy párbeszéd alakul ki…” (Kapusi Viktor)

A zeneiség nem hangszerfüggő, a felkészültségbeli különbség abban van, hogy ki milyen technikát sajátít el ennek artikulálására. Valaki akkor tud jó tagja lenni egy zenekarnak, ha pontosan tudja, hogyan szolgálja a legjobban a zenét. Tehát a hangszeres felkészültséget, a zenei szókincs és kifejezőerő gazdagságát fogom figyelni.” (Ávéd János)

Szeressék azt, amit csinálnak, és amikor megszólalnak a hangszerek, mindenkiben mozduljon meg valami, a színpadon és a közönség soraiban egyaránt. Számomra a zene az energia átadásáról szól elsősorban, és ha összhatásában meggyőző egy produkció, akkor nem a félrefogott, vagy ez esetben félrefújt hangokon fogok fennakadni.” (Kovács Attila)

Aki úgy érzi, hogy részt venne a Jägermeister Brass Band kalandban, ezen a linken jelentkezhet a megmérettetésre. További hírek és érdekességek a projektről a Jägermeister Facebook és Instagram oldalain.