Oldal kiválasztása

Az A38 Akadémia idén októberben indítja utoljára a régi OKJ-s rendszer szerint koncerttechnikai képzéseit. Az ország egyik legjobban felszerelt koncerthelyszínén a hangosító, világítástechnikus, valamint a mozgóképgyártó szakma fortélyait sajátíthatják el a hallgatók. Minden érdeklődőt várunk szeptember 6-án a helyszínbejárással egybekötött nyílt napunkon. Az október 11-én induló kurzusainkra szeptember 20-ig lehet jelentkezni.

Kezdjük a legelején. Mit és hogyan lehet tanulni az A38 Akadémián, mire számítson az, aki beiratkozik?
Az A38 hét éve nemcsak a minőségi szórakozás színhelye, hanem a minőségi oktatásé is. A cél azóta sem változott: használható tudással rendelkező, jó szakembereket szeretnénk képezni. Ahhoz, hogy egy megtanult dolog hasznosítható tudássá váljon, nem elég egyszer hallani vagy kipróbálni. Sokszor kell alkalmazni, mire rutinszerűvé válik. Az A38 Hajó bőven kínál erre alkalmat: általában heti hat koncert, hat élő TV adás, két Akusztik TV felvétel és három koncertfelvétel készül az ország egyik legjobban felszerelt koncerthelyszínén. Három OKJ-s képzést – hangosító, világosító és mozgóképgyártó – lehet nálunk tanulni. A mozgóképgyártó- és a világosítóképzés egy, a hangosítóképzésünk másfél éves.

NYÍLT NAP REGISZTRÁCIÓ

Hogy néz ki egy tanítási nap az egyes képzéseken?
A képzések menetében fontos szempont volt, hogy munka mellett is végezhetőek legyenek, ezért az elméleti és gyakorlati órákat szombaton és vasárnap tartjuk az A38-on 9:00-16:00-ig. A hétvégéből az iskola mindig csak egy napot „vesz el”, vagy szombatot, vagy a vasárnapot. A képzés elején kapott órarend alapján előre tudnak tervezni a diákok. A hangosítóképzés 300 elméleti és 200 gyakorlati óra. A világítástechnikus-képzés 144 elméleti és 216 óra gyakorlati óra, a mozgóképgyártó képzés 132 elméleti és 308 gyakorlati órából áll.

Mikortól gyakorlatozhatnak a hallgatók élesben koncerteken vagy TV-felvételeken?
A kötelező elméleti és gyakorlati órákon kívül a tanulók részt vehetnek az A38 valamennyi programján, jellemzően az első gyakorlati alkalmat követően már élhetnek ezzel a lehetőséggel. Célunk, hogy a nálunk tanulók minél előbb testközelből ismerkedjenek a mindennapi kihívásokkal és azok megoldásaival. Így tudunk ténylegesen szakembereket képezni, akik használható szaktudást szereznek.

Van bármilyen változás a képzések megszervezésében, felépítésében az előző évekhez képest?
Azt jó tudnia mindenkinek, hogy érdemes még idén beiratkoznia, ugyanis az OKJ-s változások következtében jövő évtől fél évvel hosszabbak lesznek a képzések, amitől a képzések ára is arányosan drágulni fog. Jövőre a világosító és a mozgóképgyártó képzéseket csak az erre kijelölt szakiskolákban lehet majd elvégezni, melyek zömében nappali munkarendben oktatnak hétköznap, munkaidőben. Ezért aki esetleg évek óta fontolgatja, hogy elvégezzen egy ilyen képzést, annak üzenem, hogy itt az idő belevágni!

Milyen formában zajlik majd az oktatás, ha rosszabbodik a járványhelyzet Magyarországon?
Ez esetben az elméleti órák online kerülnek megtartásra. A gyakorlati órák annyira komplexek és eszközigényesek, hogy ezeket nem lehet online helyettesíteni. A járványhelyzet rosszabbodása esetén annyi kellemetlenség éri csak a tanulókat, hogy annyival végeznek később, amennyi gyakorlatot érint az esetleges kényszerszünet.

Kiknek ajánlanád leginkább a kurzusokat?
Azoknak ajánlom, akik a showbiznisz világában szeretnének dolgozni, és akik már tanulmányaik során is testközelbe akarnak kerülni ezzel a varázslatos világgal.

A jelentkezés előfeltétele az érettségi bizonyítvány, ezen felül önéletrajzzal és motivációs levéllel lehet jelentkezni a képzésekre. A mozgóképeseknek és hangtechnikusoknak ezt egy rövid portfólióval kell kiegészíteni. A tanfolyamok 2020. október 11-én indulnak, jelentkezési határidő: szeptember 20.

További hírekért és infókért kövesd az A38 Akadémiát Facebookon!