Oldal kiválasztása

Évről évre, lemezről lemezre építkezett és építkezik az Esti Kornél zenekar, mely mára a hazai alternatív színtér egyik legnépszerűbb és legkeresettebb zenekara lett. Ebben a rettentő fura és különös évben a munkába kapaszkodtak: különleges koncepciójú lemezük december 18-án jelenik meg. Lázár Domokos és Veres Imre mesélt nekünk; a magazinunk novemberi számában megjelent interjút már a blogunkon is olvashatjátok!

Nem volt egy egyszerű év ez és még nincs vége. Hogyan vészelte át a zenekar 2020-at, különös tekintettel a tavaszi, koranyári időszakot? Volt valami nagy – és nem coelhós – okosság, amit leszűrtetek?
Veres Imre:
A tavaszi korlátozások alatt is rendszeresen kommunikáltunk egymással, heti szinten voltak stábmegbeszélések; amit tudtunk, próbáltunk előre görgetni. Az online felületeinkre készítettünk extra tartalmakat. Fontosnak tartottuk, hogy habár nincsenek koncertek, a közönségünkkel kapcsolatban maradjunk, esetleg lelkesítsük is egymást ebben a furcsa időszakban. Közben elkezdtük előkészíteni a következő lemezünket, ami nem egy tipikus sorlemez lesz, hanem a zenekar korábbi dalait értelmezi át egy különleges koncepció mentén. Nyáron főleg ennek a lemeznek a felvételeivel voltunk elfoglalva, illetve végre lehettek újra koncertjeink, ami a kollektív mentális jólétünk megőrzése szempontjából is nagyon időszerű volt már.

Lázár Domokos: A körülményekhez képest mi tényleg jól viseltük, ebben az is segített, hogy mindenkinek megmaradt a „civil” munkája. Ugyanakkor körülöttünk sokan lettek egyik napról a másikra munkanélküliek, a stábunk igazán nehéz helyzetbe került, valódi segítséget nem kapott a szakma. Amúgy a koronavírus körüli diskurzus eléggé élesen megmutatta, milyen végletekig túlhajtott a kattintásvadász online kommunikációs tér, és mennyire károsak az erre építő, egymást kizáró igazságnarratívák. A tanulságok nem túl fényesek.

Az Esti Kornél gyakorlatilag évről évre lép előre, folyamatosan építkezik. Hogy látjátok a mostani helyeteket, hol tartotok? Hogy érzitek, mik azok a fontos lépések, amelyekkel idáig jutottatok? Hol szeretnétek látni a zenekart néhány év múlva?
VI: A zenekar mostanra már erős közönséggel rendelkezik Budapesten és azokban a vidéki városokban, ahol van még olyan klubhálózat, amely helyet ad ennek a zenei közegnek. Emellett azt érezzük, hogy kreatív szempontból is időről időre sikerül magunk előtt újabb utakat megnyitni. Az Esti Kornél a kezdetektől fogva következetes volt abban, hogy olyan dalok szülessenek, amelyek a saját hangunkon szólalnak meg, és hogy önazonos módon kommunikáljunk a közönséggel. Ez talán a legfontosabb összetevője annak az útnak, ahogy a mai státuszáig eljutott a zenekar. Persze mellette figyelünk arra is, hogy éljünk a körülöttünk lévő lehetőségekkel Szerencsére rengeteg jó szándékú, segítőkész ember vesz körül minket, akik nélkül sok minden másként alakult volna. Hiszünk benne, hogy a zenekar képes lesz még feljebb lépni a következő években anélkül, hogy a legbensőbb lényege sérülne.

A Kornélnak nagyon sajátos a zenei- és szövegvilága. Mik azok a legfontosabb elemek, amikből ez összeáll?
VI: Az önazonosság nagyon fontos elem abban a sokféleségben, amiből a zenekar hangzás- és szövegvilága összeáll. A dalszövegeink legtöbbször közvetlenül a mindennapjainkból átszűrt megfigyelésekből, tapasztalatokból ihletődnek. És ez egy tág megfogalmazás, mert ebben beleértendő úgy a magánéleti, mint a közérzeti dimenzió. Mint minden emberben, bennünk is sok a szorongás a minket körülvevő világgal, meg azzal az életmóddal kapcsolatban, amibe a mai modern ember hajszolja magát, és ezek sokszor átsejlenek a szövegen. Zeneileg pedig nagyon hatnak ránk azok az előadók, albumok, amiket aktuálisan hallgatunk. Persze a Kornél hangzásvilágának van egy nagyon erős, jobb terminológia híján alternatív rockos alapattitűdje, de ez csak a keret, amibe nagyon sok minden belefér. És ezen belül nincsenek is különösebb megkötések; gyakorlatilag bármi jöhet, ha mindnyájan azt érezzük, hogy ezáltal működik a dal.

Új nagylemezen dolgoztok, ami formabontó az eddigi diszkográfiát tekintve, hiszen régi dalok szerepelnek majd rajta új köntösben. Meséljetek erről!
LD: December elején jelenik meg az Itt maradtam az éjszakában lemez, amelynek az ötletét a két legutóbbi müpás koncertünk adta. Tartalmát tekintve valóban már ismert dalok szerepelnek rajta, ilyen értelemben hasonlít egy best of-lemezhez. Ugyanakkor itt a már ismert dalok teljesen más hangzásvilágban és zenei felfogásban szólalnak meg, egységes koncepció mentén, nagy terekkel, kórussal, vonósokkal, fúvósokkal, iamyank elektronikájával és sound designer-látásmódjával, zongorával; szóval sok olyan dologgal, ami számunkra új világot jelent, s reményeink szerint dalaink új rétegeit mutatja meg. Az évek során bennünk is sokat értek ezek a számok, ezt a folyamatot is szerettük volna megörökíteni. Nem akusztikus lemez lesz, épp ellenkezőleg: amellett, hogy a cél egy éteri, kifinomult, légies megszólalás, helyenként torz, zajos, zaklatott lesz. Valami olyasmi, mint az éjszaka maga. Az Imi az előbb már utalt rá, hogy ez a lemez egyfajta mentőöv is volt nekünk ebben az évben, ebbe a munkába kapaszkodtunk, nagyon sokat adott mindannyiunknak.

Készülnek mindeközben új dalok is?
LD: Egy csomó kidolgozásra váró téma van a telefonjainkon, a hatodik Esti Kornél-lemezt jövőre szeretnénk összerakni. 15 éves lesz a zenekar, új lemezzel szeretnénk ünnepelni.

Pár szót ejtsünk az öcséddel, Ágostonnal közös Lázár Tesókról is! Hogyan indult, mi volt az alapelképzelés? Készül a bemutatkozó lemez.
LD: Néhány éve jött egy felkérés, hogy lépjünk fel egy születésnapi eseményen, ekkor játszottunk ketten először ebben a formában. Az alapelképzelés az volt, hogy a koncertekre jellemző egyszerű, intim, akusztikus hangulatot szeretnénk megtartani, saját dalokat írni és ilyen értelemben elindítani egy új zenekart. Az első lemezünk november első felében jelenik meg Hullámtörés címmel. A dalokat a karantén alatt raktuk össze és vettük fel a Balatonnál, a legtöbbjük ekkor is íródott. A helyszín és a szituáció is nagyon meghatározó volt, különös érzés, hogy tényleg elkészült és hogy mindjárt hallhatják mások is.

A lemez az interjú óta megjelent, itt meghallgathatjátok:

Mit várhatnak a rajongók az A38-as koncertektől?
LD: Ilyenkor általában mindig valami nagyon nagy és titokzatos dolgot szokás mondani, de a legfontosabb minden koncert esetében, hogy a zenekar a dalait hitelesen közvetítse. Az A38 Hajó légköre, hangulata nagyban segíti ezt a törekvést, hiszen tökéletes koncerthelyszín. Ez az év arra tanított meg minket, hogy egyáltalán nem magától értetődő, hogy a színpadon állhatunk.

Álmok, rémálmok, titkos tervek?
LD: Azért ennél az évnél rosszabbat álmodni sem lehetett, rémálomnak megteszi, legyen elég ennyi. Reméljük, hogy igazi élményt adunk a közönségnek az Itt maradtam az éjszakában lemezzel, jövőre pedig visszatérhetünk a normális életünkhöz. De dolgozni, alkotni egészen mostoha körülmények között is lehet, ez pedig reménykeltő, bármi is lesz.