Oldal kiválasztása

Ki hitte volna, hogy Balázs Fecó, egy hatalmas zenészgeneráció legnagyobb romantikusa élete utolsó koncertjét adja az A38-on 2020. november 2-án? Halálhíre mellbe vágott és lesújtott bennünket, nehezen tudjuk elhinni, még kevésbé elfogadni, s belenyugodni. Balázs Fecóra emlékezünk.

Amikor alig egy hónapja a hajóra érkezett, hogy koncertjét megtartsa, látható volt rajta a korunkra nehezedő sötét árny, a vírussal terhelt világ összes gondterheltsége és a kimerültség. Majd összeállt a zenekar, s ahogy elkezdtek muzsikálni, Fecó egyszer csak átváltozott, tele lett erővel és életkedvvel, pont olyan, mint fénykorában. A zene visszahozta belé az energiát, a szenvedélyt, a boldogságot, a harmóniát, s szárnyalt társaival magasan, egyszerre álmodozóan, melankolikusan, s bizalommal telve, ahogy csak ő tudott.

Nagyszabású, elképesztő koncertet adtak, amely méltó lezárása egy nagy és komoly életműnek, felejthetetlen búcsúja a költőnek és zenésznek, akinek szerzeményeiért több generáció rajongott, rajong. Az A38 Hajón adott koncertjének legszimbolikusabb, legköltőibb, legerősebb számával, az Érints meg cíművel búcsúzunk tőle, mely gyönyörű balladaként zárja le a rocklegenda munkásságát, s mutatja fel, hogy még a kényszerű elválás is milyen megrendítően szép és emelkedett lehet.

A teljes koncert ma este megtekinthető 20 órától az M2 Petőfi TV műsorán az Akusztik sorozat részeként.

Elment a nap, ahogy mindig szokott.
Nem túl sok van már, amit még itt hagyott.
Ami félig van kész, az ma félig marad,
Engedd, hogy a dolgok, most nélkülünk változzanak.

Emlékezzünk együtt e hatalmas zenészre, remek számaira, s mindarra a kedvességre, szépségre, emelkedettségre, amelyet a zenéjében nekünk örökre itt hagyott, többek között az A38-on adott koncertjeivel.