Oldal kiválasztása

Gyarmati Fanny és Szczuka Panka egy kis budapesti szobából indította útjára a Flanger Kids formációt 2020-ban. Lágy, de játékos elektronikus ütemekre építkező zenéjük rövid időn belül sokakat magával ragadott. Debütáló daluk, az In Your Room már alakulásuk évében a Telekom Electronic Beats POPPING válogatáslemezén landolt és 2020 őszétől a Hajó közönségét is rendszeresen elvarázsolják. Legközelebb március 10-én találkozhattok velük az A38 orr stúdiójában. 

Fontos számotokra a zenében a kísérletezés, az ötletek megvalósítása. Az önkifejezésre és a kísérletezésre bátorítjátok az embereket. Hogyan látjátok, miért lehet szükség arra, hogy az emberek bátran kísérletező pozitív példákat lássanak?
Szerintünk csak annak van értelme, ha az ember olyan zenét csinál, amit ő maga szeret és elégedett vele ahelyett, hogy megpróbálja kitalálni, mi tetszhet az embereknek. Sokkal élvezetesebb tud maradni a zeneszerzés, ha nem szorítjuk magunkat pl. műfaji korlátok közé, és bízunk abban, hogy ez a fajta önazonos zene meg fogja találni a saját közönségét.

Elég demokratikusan születnek a dalaitok. Volt valaha olyan ötlet, amire nemet mondott egyikőtök?
Persze, rengeteg ötlet van, amire nemet mondunk. Elég régóta dolgozunk már együtt dalokon és ezalatt megtanultuk, hogy ne vegyük személyes kritikának, ha egy ötlet nem működik.

Mi a legnagyobb kihívás abban, amikor a koncertjeitek alkalmával zenekarrá bővültök?
A zenekari felállás leginkább az élvezeti részhez ad hozzá, a kihívás benne a rengeteg cucc és a hosszú beállás.

Más nőket bíztattok arra, hogy a produceri szakma és a zenei önkifejezés irányába induljanak el. Mit gondoltok, miért különösen fontos ez?
Nőként nehezebb példát látni arra, hogy valaki saját kezűleg valósítja meg a zenei elképzeléseit. A zeneiparban nagyon sok olyan eset van, hogy egy producer férfi visszaél a hozzá forduló énekesnő tapasztalatlanságával. Szeretnénk, ha ez egyre kevesebbszer történne meg, és opció lenne a nők szemében is a produceri munka, így is csökkentve a kiszolgáltatottságukat.

Kislemezetek, a Dreaming of a Better World 2021 áprilisában jelent meg. Mi történt veletek azóta?
Komolyabban koncertezni 2021 nyár elején kezdtünk el és szerencsére azóta szinte folyamatosan kaptunk fellépési lehetőségeket. Ezen kívül most januárban jelent meg a ‘Figure It Out’ című számunk videóklippel együtt, amit tavasszal egy második single követ majd. Nyáron pedig a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával egy újabb EP megjelenése is tervben van, amihez Kama ad nekünk mentori segítséget.

Az utóbbi időben számos helyen lehetett veletek találkozni. Mik a terveitek 2022-re? Hol lehet majd élőben hallani titeket?
Március 10-én duóban játszunk a Liveurope támogatásával az A38 Hajón. Március 14-én a Központban koncertezünk, áprilisban pedig a Turbinában (04.08.), az Aurórában (04.22.) lehet minket hallani. Nyáron ott leszünk többek között a Waldorfeszten, a Fishing on Orfűn és a The Great Yonder fesztiválon is.

Gyakorlatilag Fanny szobájában alakultatok, de az első dalotok már a Telekom Electronic Beats válogatáslemezén debütált. Mit gondoltok mi a legnehezebb, amivel egy induló zenekarnak meg kell küzdenie? Mire érdemes fókuszálni az építkezés során, nektek mi a tapasztalatotok?
Igazából mi az Electronic Beatses debütálással és utána azzal, hogy Zságer Balázs kiadójához kerültünk nagyon szerencsésen indultunk el. A magyar zeneipar elég kicsi, sok múlik a kapcsolati hálón. Emellett nyilván sokat számít, ha tud egy zenekar előre tervezni, de ez nekünk is beletelt egy időbe.

Mit tanácsoltok, hogyan érdemes felépíteni egy zenekart, mik azok a kommunikációs pontok, amire érdemes lehet figyelni?
Megkönnyíti a közös munkát, ha az elején tisztázzuk a feladatköröket. Amellett, hogy zenélni élvezetes, sok a kulisszák mögötti munka, ami eljuttat minket addig, hogy színpadra álljunk és ezeket is muszáj kellően komolyan venni. Mivel ez egy közös projekt, fontos az is, hogy kompromisszumképesek legyünk és támogassuk egymást az olyan területeken, amikben az egyikünk jobb és a másikunk kevésbé.

Mit tanácsoltok azoknak, akik csak tervezik, vagy most lépnek a zenei önkifejezés útjára?
Ne foglalkozzanak azzal, hogy ebből hogyan fognak sok pénzt keresni. Ne akarjanak tökéleteset alkotni, csak próbáljanak meg olyan zenét írni, ami nekik tetszik és örömet okoz.

A fényképeket Komróczki Dia készítette.