Oldal kiválasztása

A tavaly alakult Hajógyár platform a hazai popkultúra bemutatásának teremt friss felületet és közösséget. A minden kedden új műsorral előrukkoló, a Hajógyár és az A38 közös szervezésében létrejövő programsorozat formabontó módon mutatja be a magyar könnyűzenei szcénát műfajilag szokatlanul eklektikus eseményekkel. A hazai előadókat újonnan összefogó programcsokor egyben biztosít szakmai platformot és hoz hiánypótló összművészeti eseményeket a budapesti könnyűzenei életbe.

Az események a Petőfi Klubhálózat Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jönnek létre, négy különböző művészeti ágat ötvöznek népszerű könnyűzenei műfajokkal, az irodalomtól és a színháztól kezdve egészen a táncos és vizuális művészeti produkciókig.
A programsorozatot a február 15-ei Nagylemez szakmai programja, valamint Iamyank és Monkeyneck koncertjei nyitották az A38 nagytermében.

Zene x Mozgás

A programsorozat ezen epizódja a magyar zenészek és mozgásművészek közötti koprodukciós és műfaji hídépítést célozza meg új zenei és táncos műfajok fúziójával. A műsort egy beszélgetés egészí tki Grecsó Zoltán koreográfussal. Március 8-án Váth Máté és Herkovics Eszter Adria táncművészek, a klasszikus- és neoklasszikus tánc mesterei, valamit Kertész Endre csellista közös előadása elevenedett meg a Hajó koncerttermében. A bemutató után Grecsó Zoltán koreográfus beszélgetett a művészekkel a közös munka kreatív és személyes kihívásairól, melyhez szakértőként csatlakozott Velekei László, a Győri Balett igazgatója.

Zene x Látvány

A Hajógyár és az A38 Hajó a programsorozat ezen epizódjait kortárs vizuális művészek és designerek progresszív projektjeinek bemutatásának dedikálja, mely első, március 15-i eseményén Solére (Szigeti Zsófi) Dárdai Blankával és Poprádi Flórával beszélget a divat és a zene kapcsolódásáról. A zenés portrébeszélgetést DOÓR és BRENKA produkciója és Poprádi Flóra divattervező és Cukovy bemutatója teszi színesebbé. Az estet OIEE, Kocsis Bence klub zene és pop határán mozgó elektronikus projektje zárja.

Zene x Szöveg

A programsorozat harmadik műfaji egysége magyar zenei életműveket, magyar zenészek nevét jegyző irodalmi műveket boncolgat az épp porondon forgó kötetek és művek szerzőivel, egy akusztikus afterkoncerttel mélyítve a programok meghittségét.
Az első, február 22-i tematikus est vendége Szendrői Csaba, az Elefánt zenekar énekese volt, aki 2021-ben frissen kiadott “Mintha muszáj lenne” és “A dolgok, amik mögöttem vannak” című két kötetét egy szubjektív beszélgetés keretében mutatta be.
A második, március 22-ei eseményen Kollár-Klemencz László, a Kistehén és a Kollár-Klemencz Kamarazenekar frontembere, a Budapest Bár állandó énekese áll az A38 színpadára. A részben felolvasó, részben elemző crossover irodalmi est keretében az “Öreg Banda”,  “A műanyag kerti székek élete” és “Miért távolodnak a dolgok?” című kötetek kerülnek górcső alá, mely műveket Kollár-Klemencz saját megzenésített versei színesítenek.

Zene x Színház

A zenés portrébeszélgetésre épülő, és egyben a programcsokor negyedik tematikájának eseményei népszerű popkulturális figurák élet- és karriertörténeti útjára utaztatják a közönséget. A megszólalók életének és zenei pályájának fontos fordulópontjai Hegyi Dóri (Ohnody) műsorvezetésével, az Üveggyöngyjáték Playback Közösségi Színház darabjában jelennek meg, a többi programhoz hasonlóan egy akusztikus koncerttel párosítva. A esemény március 1-én Lábas Viki, a Margaret Island énekesnőjének főszereplésével mutatkozott be, mely keretében az előadó történetei kerültek színpadra a Playback Közösségi Színház alakításában, egy meghitt hangulatú Margaret Island akusztikkal lezárva az érzelemgazdag színpadi performanszt. Legközelebb március 29-én Schoblocher Barbara, a Blahalouisiana énekese mesél a szakmai sikeréhez vezető útról, melynek részletei a beszélgetés közben a közreműködő színház tolmácsolásában kelnek életre.