Oldal kiválasztása

A Liveurope program azzal a céllal jött létre 2014-ben, hogy támogassa a fiatal, feltörekvő, európai előadókat karrierjük elindításában úgy, hogy a kontinens legkiválóbb koncerthelyszíneit ösztönzi az együttesek szerepeltetésére. A szervezet a brüsszeli Ancienne Belgique irányításával Európa-szerte egyesíti az erős nemzetközi felhozatallal rendelkező klubokat, melyeket a friss tehetségek bemutatása iránti elkötelezettségük, valamint infrastruktúrájuk és nemzetközi hírnevük miatt választják ki. A budapesti A38 Hajó már a kezdetektől részese az együttműködésnek, ez idő alatt rengeteg tehetségnek adott lehetőséget a magyar közönség előtt.

Az ikonikus európai zenei helyszíneket tömörítő kezdeményezést immár harmadik alkalommal választották ki uniós finanszírozásra, hogy a következő három évben is segítse az újonnan bemutatkozó európai produkciókat. Megnövelt költségvetéssel és öt új helyszínnel a Liveurope alapvető szerepet játszik az élőzenei szektor COVID utáni fellendülésében. 2014 óta több mint negyvenhat művész részesült Magyarországon a kezdeményezés támogatásából, olyanok mint Дeva, The Devil’s Trade, Ivan & The Parazol, Belau és a Megahit.

Egy sikeres modell szintlépése

Az Európai Unió támogatásával alapított Liveurope a kontinens legjobb zenei helyszíneit támogatja, hogy ígéretes európai művészeket mutassanak be színpadaikon. A platform a koncerthelyszínek által felléptetett európai művészek arányában osztja ki a támogatásokat egy egyedi bónusz tervstruktúra keretében. A modell segítségével a helyszínek átlagosan 63%-kal több feltörekvő, nem saját nemzeti európai fellépőt tudtak bemutatni, mint a programhoz  való csatlakozás előtt.

„A Liveurope átalakította a programszervezési nézeteinket, és hozzáférést biztosított közönségünknek olyan új előadókhoz, akiket egyébként talán nem fedeztek volna fel” – Matjaz Mancek, a Kino Šiška (SI) zenei vezetője.

2022-ben a Liveurope új szakaszba lép: évi 40 százalékos költségvetés-növekedéssel (a 2021-es 500.000 euróról 2024-re 700.000 euróra), valamint öt új helyszínnel – és így húsz teljes taggal – folytatja tovább tevékenységét. A három évre összesen 2,1 millió eurós támogatással a program aktív szerepet kíván betölteni az élőzenei szektor világjárvány utáni helyreállításában.

„Az iparág elmúlt nehéz évei után büszkék vagyunk arra, hogy tovább erősítjük európai együttműködésünket és több helyszínt támogathatunk  programjaik fellendítésében. Reméljük, hogy ezzel segítjük őket, hogy még szélesebb európai zenei palettát mutathassanak be a közönségüknek” – teszi hozzá Elise Phamgia, a Liveurope koordinátora.

„A Liveurope kulcsfontosságú partner azon közös erőfeszítéseinkben, hogy a feltörekvő művészeknek lehetőséget adjunk, hogy színpadra léphessenek, találkozhassanak egymással és növeljék közönségüket Európa-szerte” – Mariya Gabriel, az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságügyért felelős európai biztos.

A Liveurope új prioritásokat és tevékenységeket is bevezet, hogy tovább erősítse az ágazatra gyakorolt ​​hatását és elősegítse az európai kulturális sokszínűség megmutatását illető igyekezetét. A program aktívan foglalkozik olyan sürgető társadalmi témákkal, mint az ökológia és a nemek közötti egyensúly, segíti a tagok közötti határokon átnyúló viták áthidalását és konkrét eszközöket dolgoz ki ezek kezelésére. A következő zászlóshajó Liveurope vándor fesztiválok pedig továbbképzésekkel és coaching-ülésekkel egészül ki, a művészek karrierfejlődését elősegítse.

A Liveurope számokban

  • +2900 koncert új európai tehetségekkel 7 év alatt, köztük olyan mára ismert nevekkel, mint Christine and the Queens (FR), Rosalía (ES) és MØ (DK)
  • Helyszínenként átlagosan 63%-kal nőtt a lekötött feltörekvő európai nem saját nemzeti művészek száma a Covid előtt
  • Összességében 66%-kal nőtt a helyszínek által lefoglalt művészek nemzetiségének diverzitása
  • 30%-os növekedés a nem angol repertoár forgalmában
  • 40%-os éves költségvetés-növeked és (a 2021-es 500 000 euróról 2024-re 700 000 euróra)
  • A teljes jogú tagok számának 54%-os növekedése 2014 óta (13-ról 20-ra)

Tekintsd meg a Liveurope 7 éves jelentését: https://impact.liveurope.eu/