Oldal kiválasztása

Az élőzene visszatért, de még mindig nehezebb támogatni a feltörekvő európai produkciókat, mint a Covid előtt.

2022 a fellendülés éve volt az élőzene területén. Az év első hónapjait a zenei helyszínek lassú újranyitása és a Covid-hoz kapcsolódó legutóbbi korlátozások fokozatos feloldása jellemezte. Amikor már azt hittük, hogy a dolgok végre helyreállnak, az Ukrajna elleni orosz háború új csúcsra emelte az inflációt és az energiaárakat, ami új bizonytalanságot és nehézségeket hozott a műfaj számára.

Mindezek ellenére a Liveurope koncerthelyszínei mindent megtettek azért, hogy teljesítsék küldetésüket, s minőségi, komoly bemutatkozási és fellépési lehetőséget biztosítsanak az új európai tehetségeknek. Az alábbiakban számokra bontjuk az évet, és kiemeljük a platform hatását az európai repertoár forgalmára.

A helyreállítás útján

2022-ben a Liveurope helyszíneinek összesen 600 koncertet sikerült rendezniük 32 nemzetiségű, feltörekvő európai, nem nemzeti előadókkal. Ezzel a Liveurope által 2014 óta támogatott koncertek száma 3550-re nőtt.

A fenntarthatóbb turnézás gyakorlati előmozdítását célzó tevékenységével összhangban a Liveurope idén új programot indított, amely lehetővé teszi a Liveurope-tagok számára, hogy régiójuk más helyszíneivel együttműködve extra koncertlekötéseket biztosítsanak a művészek számára. A környezeti előnyök mellett a program lehetővé teszi a művészek számára, hogy egy adott országban nagyobb nyilvánosságot kapjanak és szélesebb rajongótábort alakítsanak ki. Az idén támogatott 600 koncert közül körülbelül 40-et nem Liveurope helyszínekkel közösen szerveztek.

Közelítsünk rá

De mit jelentenek ezek a számok konkrétabban, a helyszínek és a művészek tekintetében?

Mielőtt csatlakoztak volna a Liveurope-hoz, a tagok átlagosan 22 koncertet kötöttek le feltörekvő európai, nem nemzeti előadókkal. 2022-ben 31 koncertet kötöttek le, ami 41%-os növekedést jelent a színpadaikon játszó európai művészek számában.

A Covid-19 miatti folyamatos felár

A pozitív eredmények ellenére azonban a Liveurope-lekötések száma még nem tért vissza a Covid-19 előtti szintre.

A legutóbbi, járvány előtti szezonban (2018-2019) a Liveurope helyszínei átlagosan 36 koncertet kötöttek le feltörekvő európai, nem nemzeti előadókkal (63%-kal többet, mint a platformhoz való csatlakozás előtt!).

A jelenség pozitív hozadéka, hogy a 2022-ben lekötött 31 produkció még mindig háromszoros növekedést jelent a 2020–2021-es szezonhoz képest.

 *2021-ig a Liveurope-lekötéseket októbertől szeptemberig mértük. 2022-ben januártól decemberig.

Tekintsünk a jövőbe

Bár 2022-ben visszatért a zenekarok nemzetközi turnéztatása, még mindig sokkal nagyobb kihívást jelent az új európai tehetségek népszerűsítése, mint a Covid előtt.

A jelenlegi európai válság további nyomást gyakorol a koncerthelyszínek pénzügyi lehetőségeire, így kevesebb teret enged a feltörekvő művészek támogatására. A Liveurope támogatása, amelyet a koncerttermek számára nyújt európai műsorstruktúrájuk erősítéséhez, minden eddiginél fontosabbá vált, hogy azok továbbra is kockázatot vállalhassanak az új művészek felléptetésével kapcsolatban.

Több és célzottabb uniós támogatásra van szükség az európai művészek európai felléptetésének a fellendítéséhez. Az európai repertoár népszerűsítésében a jelentős múltra visszatekintő kezdeményezések támogatása és lehetőségeinek a bővítése hozzájárulna, hogy több kulcsfontosságú szereplő részesüljön az égetően szükséges uniós támogatásban e küldetés teljesítéséhez.