Oldal kiválasztása

Az Anima Sound System vezetője az A38 Hajó világának egyik alapfigurája, nem véletlen, hogy zenekarával fellépnek a születésnapi sorozatban is. Hajós emlékeket kerestünk, és találtunk is egy csomót.

Emlékszel, hol hallottál először az A38 Hajóról?

Első emlékem, hogy jön a hír: nagy terv van formálódóban, ugyanis érkezik egy különleges, lenyűgöző hajó keletről, még félig roncs állapotban, és párizsi mintákat követve, komoly művészet programot kínál majd. Erről talán Attila mesélt egy lakáskiállításon vagy valami zsíroskenyerezős-fröccsözős kocsmai beszélgetésünk során az ősidőkben valahol Újlipóciában, neki ez mindig nagy terve-álma volt.

Mi az első A38-as élményed?

Az, hogy felkértek, avassam fel a hajót Palotai Zsolt társaságában. Azóta is visszajáró szellem vagyok a Hajón, hol fellépőként, hol rajongóként, hol beszélgetőpartnerként.

És melyik a legelevenebb, a legfontosabb élményed?

Throbbing Gristle, Algiers, Alec Empire, Glenn Hughes, legutóbb a Damned és még pár száz hasonló esemény. Fellépőként is van vagy 20 meghatározó koncertélményem, de más jellegű is, nemcsak koncert vagy DJ-zés. Legutóbb Frenák Pállal vendégeskedtem Grecsó Zolinál, ahol Kraftwerket mixeltem Kassákkal, miközben Pali a táncosaival improvizált rá.

Mit gondolsz, az induláskor és később mit hozott a Hajó a budapesti és úgy általában a magyar könnyűzenébe és kultúrába?

Amikor Bende Benő Zsuzsa elkezdte itt a munkát, tudtam, hogy az én alter-goth-elektro-experimentális vonalam meg fog jelenni elég erősen, ahogy sehol máshol nem jelenik meg így, ilyen radilkálisan. Hol láthatnám rendszeresen a Laibachot? Hol találkozhattam volna Genesis P. Orridge-dzsal vagy hol vérezhetett volna össze a gyönyörű elmebeteg Casey Chaos az Amenből, ha nem a hajón? Én azt remélem, hogy ez a kísérleti-punkos-belevaló-„összevérezős”, az igazi rögvalósággal kokettáló vonal még erősebb lesz a jövőben a Hajón és minél kevesebb felesleges kompromisszumot fognak kötni.

Melyik volt a leglényegesebb Anima-koncert az A38-on?

Sok volt, ami emlékezetes, de felsorolhatatlan. Talán a leglényegesebb most jön, április 29-én. De itt mindig különleges játszani. Valamikor 15 évvel ezelőtt a koncert után még csaptunk egy őrült dj-zést és partyt is a backstage-ben, ahova behívtuk az embereket, szuper volt az is. A többi emlék összefolyik a maga boldog összevisszaságában.

Mi lenne az álomkoncerted az A38-on – akár nézőként, akár előadóként, fellépőként?

Nagyon sok szépet kaptam a Hajótól, hálás vagyok nekik, hogy visszakaptam zenei eszmélkedésem egy részét, több punk- és zajos koncertet, sok partyt, rengeteg csodás Technokunst-akciót, house-bulit, Beat Dis-koncertet, DJ-zést a tetőn és a hajógyomorban. Nincs álomkoncertem, mert azt vagy megkapom Benőtől és munkatársaitól, vagy megcsinálom magamnak.

Mi az, amivel az A38-as jubileumra készültök?

Nemcsak a Hajó ünnepli 20. és a zenekar 30. jubileumát, de egy lemez is éppen 20 éves, éppen mint az A38: ez az Aquanistan. Erre is emlékezünk azzal, hogy április 29-én több dalt eljátszunk róla, de nem valami szentimenti nosztalgiával, hanem nagyon is élő valóságként interpretáljuk őket, ráadásul sok vendéggel együtt, hiszen itt lesz velünk többek között Frenk, Nóvé Soma, Mitsoura, Magyar Bori és Kovács Anti a Romano Drom-ból. Lesznek új dalok a soron következő új Anima-.albumról és lesznek a „nagy klasszikusok” is, mint a Csinálj gyereket vagy a Vigyél el az Aquanistanról, vagy éppen a Tedd a napfényt be a számba. Ezek kihagyhtatalanok. És sok számot fogok én magam is énekelni.

Min dolgozol most?

Pár hete megjelent Brunszvik Terézről szóló könyvem a Corvina Kiadó gondozásában, és éppen ma fejeztünk be egy új Anima-dalt, amit Andy Weatherallnak, a nagy, kísérletező producernek ajánlottunk, előtte egy Alexander Archipenkóról szóló tracken dolgoztunk, ami punkos és elektrós lendülettel meséli el a nagy orosz-ukrán szobrász csodás és hányatott életét. Mindkét dalt játszani fogjuk – először – a tervek szerint április 29-én a Hajón. Másnap viszont már Szerb Antal-estemre várlak benneteket, ami a Tavaszi Fesztiválon lesz, a Rumbach Zsinagógában április 30-án. Aztán egész évben Anima 30 éves nagykoncertek a Művészetek Völgyétől a Szigetig. De az évet stílszerűen a Hajón kezdjük a jubileumi évben is április 29-én.