Oldal kiválasztása

“…a bűvös 27-es szám jó apropó arra, hogy végre befejezzem és felvegyem pár kallódó félkész dalomat.” Ismerjétek meg közelebbről az idén alakult, lendületes, táncos dallamokat éteri posztpunkkal vegyítő NANANA zenekart.

Nagyon friss és ropogós zenekar vagytok. Meséljetek picit arról, hogy mikor és  hogyan jött az ötlet a zenekar megalapítására?

Fülöp László: A zenekar ötlete 2022 elején merült fel, amikor is 27 éves lettem és kitaláltam, hogy a bűvös 27-es szám jó apropó arra, hogy végre befejezzem és felvegyem pár kallódó félkész dalomat. Danit és Levit kértem meg, hogy segítsenek ebben a hálószobaprojektben, akik egyből mondták, hogy szerintük ez már egy zenekar is lehetne, úgyhogy el is mentünk próbálni hármasban. Élveztük a közös  zenélést, de a dalok valahogy nem működtek ebben a felállásban, szóval egy ideig jegeltük a dolgot. Aztán pár hónappal később egy közös koncertlátogatás során ismét fellelkesedtünk a dologgal kapcsolatban. Dani mondta, hogy neki régi álma egy női énekeses posztpunk zenekar, én meg egyből rávágtam, hogy nagyon régóta szeretnék már Lottival zenélni, úgyhogy őt már aznap este fel is kértük, szerencsénkre igent mondott. Dani korábban már zenélt együtt Bandival, akivel mi is jóban voltunk, úgyhogy a basszusgitáros személye is hamar eldőlt ezután. A következő héten pedig már együtt próbáltunk.

A zenekar indulását 2023 januárjára tesszük, akkora lett meg a nevünk és akkor kezdtük el készíteni az első demónkat, akkor kezdtük el aktívan elindítani a dolgot. Az előtte lévő időszak inkább az összeszokásról és a dalírásról szólt. 

Már a banda alakulása előtt barátok voltatok. Ez a szorosabb kapcsolat segíti az alkotás folyamatát? 

Demeter András: Egyértelműen igen. Természetesen hátrányai is lehetnek ennek a helyzetnek, de összességében sokkal jobb olyanokkal zenélni, akikkel baráti a viszonyod. Az alkotáshoz sokszor szükséges, hogy kilépjen az ember a megszokott sablonokból, de közben jótékony ez a biztonságos közeg is, ahol szabadon gondolkodhatsz, lehetsz kritikus és szabadon tudsz beszélni arról, hogy milyen érzéseid vannak. A baráti kapcsolat alapvetően egy érzékenyebb viszonyulást is hoz, ami a dalszerzésben is megjelenik, nem beszélve arról, hogy jobb így közösen időt tölteni, megosztani a dolgainkat.

A zenekar tagjai a NANANA előtt más formációban is játszottak együtt, melyek voltak ezek?

F.L.: A leginkább  említésre méltó formáció a Quiet Kid & the Speakers, ahol Dani és Bandi alkották a ritmusszekciót sok-sok koncerttel és megjelenéssel a hátuk mögött. Emellett Daninak volt egy szóló hálószobaprojektje, a Cold Lava, ahol több dalnál Lotti is besegített.
A többi formációkból bár nem lettek megjelenések, de én korábban már zenéltem Levivel több alkalommal is, Danival pedig gyakorlatilag az egész gimis éveinket végigzenéltük közösen, az utolsó évben a pár koncertet is megélt Happy Hours nevű zenekarban.

Az előző formációkból hoztatok magatokkal olyan dolgot, ami a mostani bandára érezhetően kihat (például valamilyen tapasztalat vagy az irányzat, amit most képviseltek)? Ha igen, mik ezek? 

DA: a Quiet Kid ritmusszekciója lett leigazolva, szóval itt érezhető volt eleinte egy plusz összeszokottság, ami azóta persze igaz az egész formációra. Én irányzatot nem neveznék meg, de az az élményem, hogy hasonlóan dinamikus és táncos a maga módján mindkét zenekar, viszont a NANANA egy másfajta atmoszférát hoz létre.

Hogyan jellemeznétek magatokat zeneileg és zenekari szinten? Ki milyen karakter a zenekarban egy-két szóban?

Cseh Dániel: általában poszt-punkként hivatkozunk a zenekarra, ami szerencsére manapság nem szab túl szűk kereteket még elméletben sem, ez nálunk jól jön.

DA: a zenekaron azt érzem, hogy mindenki szuper lelkes, annyira akarja csinálni az egészet mintha több élete lenne és mindegyikben top prioritás lenne az alkotás, a tervezés és a szervezés. 

Ha egy dalotokat ki kellene emelni, ami ezt legjobban reprezentálja és legelőször mutatnátok meg annak aki még nem hallott titeket, melyik lenne az? Miért erre esne a választásotok?

DA: az újszülöttek közül mondanék egy dalt, ami még sajnos nincs rögzítve. De, az elérhető dalok közül szerintem egyértelműen a “Timber”. Ugyanakkor sok minden formálódik még bennünk, ebből adódóan a leg-leg-legnananásabb dal talán még a fogantatása előtt van.

Ugyan még nagyon új a zenekar, volt olyan esemény/ koncert, ami nagyon emlékezetes volt számotokra? Mi volt ebben az időszakban a legnagyobb elismerés vagy eredmény, amit elértetek?

F.L.: Koncertek terén hatalmas élmény volt, hogy az első pesti koncertünk teltházas volt a Turbinában. A legutóbbi Aurórás koncertünkön pedig az volt a nagy meglepetés, hogy mennyien énekelték a dalokat és táncoltak rá. 

De a koncerteken felül is rengeteg csodálatos dolog történt velünk ebben a félévben, amiket alig tudunk elhinni: A Release-t több külföldi rádió is játszotta, sok ismeretlen ember ír nekünk, hogy mennyire tetszenek a dalaink, jelent már meg dalunk a Recordernél, került már fel dalunk a Tesco Disco 2023 legjobb dalai válogatására, vagy akár azt is említhetnénk, hogy fél év után a Hajón játszhatunk. Szóval elég izgalmas idők ezek! 

DA: A Made in Debrecenen délután 1 órakor játszottunk el 4 dalt egy kisebb helyi klubban, a hangulat meg a ránk irányuló kiváncsiság mégis olyan volt mintha főműsoridőben lennénk éppen valahol. De az egész fesztivál emlékezetes volt.

Honnan jött a NANANA név? Van valami érdekes sztorija? 

DA: rengeteg opció volt, de hamar elkezdtük érezni, hogy a gombhoz igazítjuk a kabátot, erőltetve keresünk valami nagy és tartalmas kifejezést, ami megfelelően leír minket. Ekkor beugrott Lottinak, az énekesünknek ez a név, ami az egyik még nem rögzített dalban a vokálokban meg is jelenik. A sztori vége pedig az, hogy így ketten sikeresen győztük meg a srácokat arról, hogy ez a könnyedebb név jó egyensúlyban lesz a nehezebb dalszövegekkel. A küldetéstudatos zenekarok amúgy is gyanúsak.

Az angol nyelvű zenék mellett terveztek majd magyarul is írni?

F.L.: Daniban és bennem van egy kis vágy, hogy a későbbiekben megpróbálkozzunk magyar szövegekkel is, de ha ebből lesz is valami, ez inkább egy hosszabb távú terv. Különösen, hogy a zenekaron belül is van ellenállás ezzel kapcsolatban.

Mit csináltok a zenekar mellet? Vannak mellékprojectjeitek vagy dolgoztok/tanultok?

F.L.: Nincs senkinek más zenei projektje, mindenki főállású NANANA-s. Egyébként meg a hétköznapokban mindenki a maga polgári állását űzi, illetve Bandi környezetpszichológusnak tanul a munka mellett.

Június 6-án fogtok zenélni a Hajón. Gyakran megfordultatok itt korábban nézőként? Milyen érzés most fellépőként visszatérni?

CsD: Számomra a Hajó a legfontosabb kulturális hely a városban, ráadásul közel is lakok hozzá, számtalan koncerten voltam. Az elmúlt években több éppen aktuális kedvenc zenekarom is fellépett a Hajón, amik mindig zseniálisak voltak, lehetett az teltházas amerikai zenekar vagy 25 fő előtt játszó skót banda. Zárt kapus, stream koncertet adtunk már a hajón, most izgatottan várjuk az orr stúdiós koncertünket. Reméljük egyszer a nagytermet is bejátszhatjuk emberek előtt.

DA: lassan 9 éve élek Budapesten, és a Hajó akkor és azóta is az egyik legjelentősebb fővárosi helyszínnek számít. Szerintem ez egy nagybetűs hely, ami tényleg csak Budapesten képzelhető el, és nemcsak a dunai horgonyzás miatt. Szóval, nézőként is mindig különleges érzés volt itt megfordulni és pár alkalommal szétnézni nem csak a gyomrában hanem egyéb tereiben is. Korábbi formációval egyébként játszottunk már itt, de akkor a járvány miatt csak streamelve lehetett követni a koncertet, jó lesz végre kölcsönhatásban lenni húsvér nézőkkel. Jó pár év után, lehet, hogy egy kicsit izgulok is.

Mit terveztek idén nyáron illetve a közeljövőben?

F.L.: A június 6-i hajós koncert után lesz még egy fesztiválfellépésünk júliusban, ami már fix, ezenfelül van még egy-két alakulóban lévő potenciális koncertlehetőség a nyárra, amikből reméljük minél több összejön. 

Emellett már elkezdtünk dolgozni a következő demókon, nyáron szeretnénk ismét stúdióba vonulni és felvenni egy kislemezt, amelyet aztán remélhetőleg ősszel meg is tudnánk jelentetni. Utána pedig szeretnénk minél többet koncertezni.