Oldal kiválasztása

A magyar és az európai zenei színtér egyik megkerülhetetlen szereplője, az A38 Hajó 2023-ban töltötte huszadik születésnapját. Ezidő alatt a feltörekvő produkcióknak is fontos állomásává vált. Sok-sok történés tette emlékezetessé az elmúlt évet, a felejthetetlen koncertektől kezdve számos kulturális projekten keresztül egészen a fedélzet felújításának utolsó simításáig.

Szirmai Márton az A38 húsz évét bemutató dokumentumfilmje esszenciális bepillantást ad a nézőknek az A38 Hajó történetébe annak ötletként való megszületésétől kezdve egészen a mai napig tartó, rendkívül összetett és sokrétű működéséig. A film olyan érdekességeket sorakoztat fel, mint az A38 alapítóinak párizsi inspirációja, a hajókeresés folyamata, a felújítás, és az üzemeltetés rengeteg meglepetése, nehézsége és a programszervezés két évtizedet felölelő dilemmái és feladatai.

Az elmúlt években egymást követték a kihívások, a koronavírust követő lélegzetvételnyi megkönnyebbülést a villámcsapásként sújtó  energetikai válság és infláció a járvány körülményeihez hasonlóan hatalmas terheket rótt a klub életére. A hajó egyedi épületszerkezete és elhelyezkedése révén olyan plusz költségekkel kell szembenéznie, mint például a víz- és szennyvíz csövek fűtése, emellett a terek egy részét nem lehet úgy szigetelni, mint egy hagyományos épületet, ennélfogva extra gondolkodást és ráfordítást igényelnek a legalapvetőbb üzembentartási folyamatok is. A programszervezést illetően is számos új kihívás jelent meg, beleértve a logisztikai és gázsi költségek emelkedését, illetve az infláció alapvető hatásait. 

Mindezek mellett 2023-ban a nemzetközi zenei piac normalizálódni kezdett, egyre több külföldi zenekar terjesztette ki turnéját Európa több városára és vált elérhetővé olyan méretű és kapacitású klubok számára is, mint az A38 Hajó. 

Számos prominens nemzetközi produkció járt először vagy tért vissza a koncertterembe, mint például Fejká, Thylacine, a Klangphonics, a Still Corners,  az Algiers, vagy a legendás Grandmaster Flash és a dEUS.

A III. ütem felújításának utolsó finomhangolásai mellett az enteriőr is felújításon esett át, a ruhatár a megújult arculat színvilágát vette fel, a koncertterem friss festést kapott.

Az év egy utolsó megmérettetéssel zárult, a decemberi árvíz hullámai a hajóhíd alját érintették, de szerencsére nem kényszerítette az A38-at olyan szintű leállásra, mint 2010-ben vagy 2013-ban, a látogatók teltházas koncerteken élvezhették 2023 utolsó napjait.

Forrás: MEABP

Húsz év alatt a Hajó az egyik legmeghatározóbb szereplője lett a magyar könnyűzenei életnek, rengeteg előadó mutatkozhatott be pályafutása legelején. Az A38 kilenc éve tagja a közel harminc európai klubot tömörítő Liveurope programnak, így nemcsak hazai, de rengeteg olyan friss külföldi produkció is itt mutatkozik be Magyarországon először, akiket pár évvel később már a Sziget nagyszínpadán láthatunk viszont.

Az M2 Petőfi Televízióval évtizedes együttmüködésének köszönhetően többezer zenekari koncertfelvétel és kulturális magazinműsor született a Hajó stúdióiban, 2021 novembere óta a Petőfi Rádió is a fedélzetről sugározza műsorait. A tavalyi év során számos, az elmúlt 20 évben készült koncertfelvételt adott át a Magyar Popkulturális Értéktár online könnyűzenei archívum számára is.

Közreműködött a MOL-Új Európa Alapítvánnyal és négy emblematikus budapesti zenei helyszínnel (BMC, Akvárium, Müpa, Fonó) való partnerségben a Felhangolva! nevű program létrehozásában, ami a hazai induló zenekaroknak biztosít fellépési lehetőséget. Ezen felül közel ötven összművészeti program keretében irodalmárokat, képző- és táncművészeket mutatott be a színpadán a Hajógyárral való együttműködésben.

2024

A Hajó 2024-ben sem veszít a lendületből, kihagyhatatlan visszatérők, először itt járó óriások és izgalmas új produkciók érkeznek a tavaszi szezon elején. 

Februárt rögtön a világhírű elektrofunk duó, a Chromeo indítja, a sort a japán techno úttörője, Ken Ishii, majd a Ninja Tune label alatt sok éve legendássá vált James Lavelle (UNKLE) és az ikonikus berlini Watergate klub küldöttei, az Adana Twins és Kid Simius folytatják. Először mutatkozik be az elektronikát hip-hoppal vegyítő, őrült élőzenei élményt nyújtó Echt! nevű belga formáció és a sötét experimentális elektronika mestere, a Forest Swords. Visszatér a pszichedelikus diszkó, funk és rockban utazó Yin Yin, a holland future bass, trap audiovizuális projekt Droeloe, illetve a 16. stúdióalbumát turnéztató, a Hajón már otthonosan mozgó New Model Army zenekar. Aki el szeretne merülni a sivatagi tuareg népi kultúrában, azok különleges élményben vehetnek részt a Tamikrest nemsokára itt bemutatkozó koncertjén is.

Szeretettel búcsúzik a hazai kulturális szcéna és az A38 Hajó több kollégától és baráttól, akik a budapesti kulturális élet építőkövei voltak, és az A38 életéhez, szellemi műhelyeihez szorosan kapcsolódtak: a Hajó alapításával, zenei profiljának alakításával összefonódó Palotai Zsolttól, a kezdetektől fogva a televíziós stúdiók életének alakítását formáló, gyártásvezető Ponyiczky Lászlótól és a zenész-fénytechnikus Adamek Róberttől is. Munkájukra, személyiségükre a hazai zenei közösség mindig szeretettel fog emlékezni.