Oldal kiválasztása

A műfaj egyik alapítója, és mozgatórugója második alkalommal tért vissza az A38-ra. Bronxi történetmesélés, megemlékezés a legnagyobbakról és végtelen szkreccselés a legendás Grandmaster Flash-sel.

Idén ötven éve, hogy egy bronxi lakótelepen megszületett a hip-hop. A kerek évfordulót a Hajó azzal az emberrel ünneplte, aki tökélyre fejlesztette a szkreccselést és hangszerré változtatta a lemezjátszót. Az a Grandmaster Flash érkezett december 6-án, aki 16 éves korától lépett fel New Yorkban, Bronxban, és addig nem látott sajátos technikával rakosgatta a lemezeket a lejátszón. Kézzel nyúlt hozzá, krétával jelölte a fontos részeket, és többször játszotta le ezeket egymás után, visszaforgatva, vagdosva az eredeti felvételeket. A Hajóra a műfaj 50. évfordulóját ünneplő turnéjával érkezett.

A hip-hop keresztapja előtt hazai mesterek melegítették a közönséget, Mango, Busa és Kemon a legnagyobb rutinnal rögtönöztek egy freestyle showt, alkalomhoz illő szövegekkel fejtegették a műfaj lényegét. A magyar felvezetés után elsötétült a színpad, csak a ledfal és Grandmaster Flash videója világította be a koncerttermet, miközben a legismertebb hip-hop slágerek pár másodperces mintái váltogatták egymást. Pharoahe Monch, Dre, House of Pain vagy épp Kris Kross.

Némi hangolódás után a főhős neki is látott a rap-történelemórának és sorban villantotta fel a 70-es, 80-as és 90-es évek legmeghatározóbb szerzeményeit. A tanórán nem csak ismeretterjesztés zajlott, hanem kőkemény vizsgáztatás is, ugyanis Grandmaster Flash folyamatosan tesztelte a magyar közönség tudását. A közönség pedig egy híres soron sem hasalt el, mindegyiket képes volt folytatni sőt, teli torokból üvölteni, amit a színpadról elismerően visszaordító “Buda knows the music!” nyugtázott.

Az évtizedek megismerése után a műfaj már nem köztünk lévő nagyjai előtt hajtott fejet az egész koncertterem. Megemlékeztünk a Tribe Called Quest legendájáról Phife Dawgról, Notorious B.I.G.-ről, ODB-ről, mindenkiről aki az elmúlt 50 évben tolta előre a hip-hop szekerét.

A Covid éveiben nagyon nehezen képzeltük el, hogy ekkora műfaji karakterek érkeznek még a Hajóra, hiszen a költségoptimalizáló turnékkal Magyarországra egyre nehezebb és költségesebb nagy neveket csábítani, de ezen az estén végre minden egybeért, összehozva az év egyik leggyorsabb sold outját.

A teltházas koncert hajómozgatása után ismét Mango, Busa és Kemon segített a felfokozott hangulat ívelt levezetésében. Rögtönzött break, oldschool ütemek és véget nem érő rímpárok zárták az évfordulót. Hatalmas élmény volt nekünk is átpörgetni a brooklyni hip-hop ötven és a hazai utóbbi húsz évét, a buli után még aznap este 5-ből 4-en újranéztük a Hip-Hop Evolution legelső részét, és büszkék voltunk, hogy ebből egy kis ízelítő végre a Hajóra is eljutott.