Oldal kiválasztása

A desert és a stoner rock műfajokban betöltött meghatározó szerepéről híres amerikai zenész és dalszerző Brant Bjork július 29-én ismét elfoglalja a Hajó színpadát.

A kaliforniai Palm Desertből származó Bjork először a stoner legenda Kyuss zenekar társalapító-dobosaként szerzett hírnevet. Még középiskolában hozta létre Josh Hommevel és John Garciaval a KatzenJammer nevű zenekart, amely első EP-jük kiadásakor már Sons of Kyuss néven futott. Az együttes a Dungeons and Dragons játék szörnyei után kapta a nevét, amit később lerövidítették és egyszerűen Kyuss néven váltak az első nemzetközileg is sikeres desert rock zenekarrá. Bjork dobolása alapvető volt a banda hangzásában, szilárd, groove-os hátteret biztosított, ami tökéletesen kiegészítette a nehéz, fuzz-os gitárokat.

A Kyuss elhagyása után Bjork producerkedéssel foglalkozott és számos művésszel és zenekarral is együttműködött. Az A38-at is már többször megjárt Fu Manchuhoz dobosként csatlakozott, és olyan kiadványokon működött közre, mint az 1997-es The Action Is Go, az 1999-es Eatin’ Dust és a 2001-es California Crossing.

A ’90-es évek során Bjork arra is talált időt, hogy létrehozza saját indie kiadóját, az El Camino Records-ot (amelyet később Duna Records-ra neveztek át), megjelenjen más művészek felvételein, például Josh Homme Desert Sessions-sorozatában, elindítsa szólókarrierjét és bemutassa sajátos, pszichedelikus stílusát az 1999-es Jalamanta című lemezzel.

Az utóbbi években Bjork továbbra is zenét ad ki és turnézik. Legutóbbi albumai, a  2020-as Brant Bjork és a 2022-es Bougainvillea Suite is hozza azt az organikus hangulatot, ami a sivatagi rock megkerülhetetlen alakjává tette.
Élő fellépéseit az energia és a spontaneitás jellemzi, amik gyakran hosszúra nyúló jam session-ökké fejlődnek. Július 29-én a Brant Bjork Trio formációjával tér vissza a fedélzetre, amelyben Ryan Güt dobokon és Mario Lalli basszusgitáron kíséri a legendát.