Oldal kiválasztása

Szeptember 27-én a világhírű hegedű- és citera virtuóz, Lajkó Félix, közelgő 50. születésnapja alkalmából szervezett jubileumi sorozat első helyszínéül az A38 Hajó színpadát választotta.

Lajkó Félix rendkívüli zenei tehetsége megkerülhetetlen a kortárs hegedűművészetben. Első hangszerével, a citerával tíz éves korában találkozott először, hegedűn pedig az általános iskola hatodik osztályában kezdett el játszani. Kölcsönkért hegedűvel indult Budapestre, ahol csatlakozott a Dresch Quartetthez, amivel elindította pályafutását. Zsigeri, ösztönös és sodró játékával a mai magyar és nemzetközi zenei élet egyik legelismertebb alakjává vált. 

Lajkó Félix karrierje során számos műfajban bizonyította tehetségét. Munkássága a népzenétől a világzenéig, a klasszikustól a jazzig és a kortárs zenéig terjed. Hegedűjátékában mesterien ötvözi a magyar, cigány és román hagyományokat modern hangzásvilággal és koncertjein nemcsak zenei virtuozitását, hanem mély érzelmi kifejezőkészségét is megmutatja. 

A hegedűművész első szólóalbuma 1994-ben jelent meg szerzői kiadásban, azóta pedig olyan további sikeres lemezeket adott ki, mint például a Mező, a Most Jöttem és a Lajkó Félix & VOŁOSI. 2020-ban megjelent Start című albuma felszabadult zenei bravúrjaival többek között a World Music Charts Europe, a világ egyik legrangosabb világzenei toplistájára is felkerült.

A Liszt Ferenc-díjas zeneszerző művészete minden határon átnyúló, univerzális nyelven szólal meg. Európa több országában, Észak-Amerikában és Ázsiában is koncertezett. Lajkó Félix számos neves zenésszel és zenekarral is együttműködött már. Többek között tagja volt a Makúznak és a Ritual Novanak és olyan világhírű tehetségekkel lépett fel, mint például a japán bhutó táncos Min Tanaka, a francia Noir Désir zenekar és a román hegedűművész, Alexander Bălănescu. 

Szeptember 27-én az elmúlt másfél évtizedben már hagyománnyá vált müpás újévi koncertjének folytatásaként ezúttal a Kurina Duó kíséretében, Kurina Michaellel a cimbalmon és Kurina Ferenccel a nagybőgőn, ad koncertet a kortárs magyar zenére és a fiatal zenészekre is nagy hatást gyakorló Lajkó Félix az A38-on.