Oldal kiválasztása

Szeptemberben újra a jazzé a főszerep! A már hagyománnyá vált nyárzáró Újbuda Jazz Fesztivál idén ismét az A38 Hajóra költözik szeptember 26-28 között.

Àbáse, Symbiosis 5, Yokaimor – Szeptember 26.

A nemzetközileg is elismert, Bognár Szabolcs billentyűs-producer vezette Àbáse projekt, a jazz, hip-hop, afrobeat, valamint elektronikus zenei műfajok ötvözésére összpontosít. A zenekar tagjai: Zahár Fanni, Koroknay András, Hock Ernő és Szabolcs Magyarország, Ori Jacobson Izrael, Eric Owusu Sunday Ghána, Ziggy Zeitgeist pedig Ausztrália zenei kultúráját képviseli. Legutóbbi albumuk, az Awakening 2023 őszén jelent meg az Analogue Foundation és Bognár Szabolcs saját kiadója, az Oshu Records gondozásában. 

A Symbiosis 5 egy 2020-ban alakult, fiatal budapesti jazz formáció, melynek tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Konzervatórium hallgatóiként találkoztak. Instrumentális zenéjükre a modális és kortárs jazz erős hatása jellemző, de más zenei elemeket is beépítenek szerzeményeikbe. Fiatal koruk ellenére számos elismerést szereztek, elnyerték a “Getxo Jazz” és “Sibiu Jazz” versenyek első helyezését, valamint a 2023-as “MÜPA Jazz Showcase” mindkét fődíját.

A Yokaimor egy skandináv hatásokkal átitatott elbeszélő jazz zenekar. Tagjai Pálinkás Ákos (dob), Pogány János ‘Pogi’ (nagybőgő), és Tim Smith (zongora). Zenéjükben sajátos hangulatot teremtenek, a skandináv jazz stílusjegyeit történetmesélő zenei megközelítéssel keverik.

Random Trip – Szeptember 26.

Az idén 15. évfordulóját ünneplő emblematikus programsorozat a Tetőteraszon búcsúztatja a 2024-es nyarat. A műfaji határokon átívelő improvizációs koncertsorozaton a hazai könnyűzene legkülönbözőbb műfajaiból érkező előadói lépnek fel, sokszor meglepő összeállításokban. A sorozat vezéregyéniségei Delov Jávor dobos és DJ Q-Cee, akik körül mindig változó összetételű társaság zenél, ezúttal Schoblocher Barbara (Blahalouisiana), Vitáris Iván (Ivan & The Parazol), Zentai Márk (Mörk), MC Kemon (Irie Maffia), Szebényi Dániel (godfater.), Pulius Tibor (ex-Supernem) és Usztics Dániel (godfater.) csatlakoznak hozzájuk. A 2008/2009 fordulóján indult klubest mára kinőtte saját kereteit, és Budapest legnagyobb koncerthelyszínein, fesztiválokon, valamint vidéki klubokban is népszerű vendég. 

Lajkó 50! – Lajkó Félix & Kurina duó – Szeptember 27.

Lajkó Félix, a világhírű hegedű- és citera virtuóz, az A38 Hajón kezdi meg jubileumi koncertsorozatát közelgő 50. születésnapja alkalmából. Lajkó Félix karrierje során számos műfajban bizonyította tehetségét. Munkássága a népzenétől a világzenéig, a klasszikustól a jazzig és a kortárs zenéig terjed. Hegedűjátékában mesterien ötvözi a magyar, cigány és román hagyományokat modern hangzásvilággal és koncertjein nemcsak zenei virtuozitását, hanem mély érzelmi kifejezőkészségét is megmutatja. A estét Tóth Eszter bemutatkozó szólóprojektje, Layra indítja, majd a Liszt Ferenc-díjas művész a Kurina Duó kíséretében ad koncertet.

Call Me Unique, Varv, Leona Berlin – Szeptember 28.

A birminghami énekes-dalszerző, a jazz, a soul, a futurebeats és a scat singing elemeit keveri. Őszinte és magával ragadó stílusa hűen tükrözi nevét: valóban egyedi. Olyan művészek inspirálták, mint Lauryn Hill, Ed Sheeran, Ella Fitzgerald és Lisa „Left-Eye” Lopes, előadásaiban pedig a szeretet és az eklektikus megközelítés dominál. Dalaiban olyan nehéz témákkal is foglalkozik mint, például a mentális egészség. Fő célja, hogy azt éreztesse közönségével, hogy nincsenek egyedül.

A Varv experimentális jazzben utazó olasz duó. A dobos Andrea Cappi és billentyűs hangszereken játszó Francesco Mascolo alkotta formáció zenéjében a jazz hagyományos elemeit új megvilágításba helyezi, a progresszív zene és elektronika jegyeivel megspékelve. Disztópikus tájakat idéző első Alllands című albumukat 2022-ben adták ki, a belga Off lemezkiadó gondozásában.

A berlini énekes és producer, Leona Berlin hangzása hip-hop és soul gyökerekből táplálkozó egyedi, alternatív R’n’B zene. Stílusa könnyedén lépi át a műfaji határokat, összeköti a szenvedélyes dallamokat a groovy, táncos ritmusokkal. Dalszövegei mélyek és személyesek, a mai közösségi média által uralt torzított világban, a hitelesség és az őszinteség szükségét hangsúlyozza. 2018-as debütálása óta olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Snoop Dogg és Ray Angry, és második albuma, a Change a Német Lemezkritikusok Díja” 2022-es legjobbjai közé került. Leona olyan neves fesztiválon lépett fel, mint a Women of the World, a TEDX és a XJazz és új albuma is készülőben van, amiről három single már megjelent.