Oldal kiválasztása

Az árhullám levonulása után a Hajó programjai zavartalanul folytatódnak, szeptember 25-től ismét kinyithatta kapuit. Az idei őszi szezonban a feltörekvő zenekarok invitálják Budapest közönségét új hangzások felfedezésére. Különböző országokból származó, változatos és komplex zenei stílusokban alkotó produkciók olvasztótégelyévé válik a fedélzet. Itt van néhány előadó, akiket érdemes figyelemmel kísérni.

Batushka (PL), VLTIMAS, God Dethroned (NL) – Október 3.

A lengyel Batushka az utóbbi évek egyik legnagyobb felfedezettje a black metál színtéren. Zenéjükben ortodox vallási rituálékat és misztikus szakrális elemeket ötvöznek nagyon súlyos black metál jegyekkel. Debütáló albumuk, a Litourgiya, egyaránt tartalmaz szimfonikus és liturgikus énekeket, epikus hangzásvilágával a műfaj sötét, hátborzongató mélységeibe merül alá. A zenekar egy rendkívül mozgalmas 2023-as koncertév után 2024 első hónapjait egy új lemez készítésével töltötte, őszi turnéjukra így új dalokkal, új külsővel és új show-val érkeznek.

A VLTIMAS a death és black metal nagyágyúiból áll össze. A zenekar tagjai között találjuk a norvég Rune Eriksen-t (ex-Mayhem), az amerikai David Vincentet (ex-Morbid Angel), valamint Flo Mounier-t, a kanadai Cryptopsy dobosát. Hangzásuk súlyos, technikás, és tele van erőteljes riffekkel, amelyek jól reprezentálják az extrém metál hagyományait. 

A holland God Dethroned több mint három évtizede áll a legkomolyabb death metál produkciók élvonalában. Dalszövegeik gyakran történelmi témákat, háborúkat és vallási konfliktusokat dolgoznak fel, brutális és dallamos elemek egyesítésével.

Ellende (AT), Groza (DE), Servant (DE) – Október 16.

Az osztrák Ellende 2011-ben indult Lukas Gosch szólóprojektjeként, és hamar kibővült élő fellépésekhez szükséges vendégzenészekkel. Nevük a középfelnémet számkivetettség kifejezésből ered. A banda erőteljes, atmoszferikus black metálban utazik, amiben Gosch a dalszerzésért, a stúdiómunkákért és a vizuális elemekért is felel, míg a többi zenész az élő fellépésekben működik közre.

A szintén német black metál Groza zenei spektruma a brutalisztikus gitárszólamoktól kezdve az üvöltő dobpergésen keresztül a halálhörgésig elég sok sötét elemet magába szív mindenféle hangzásbeli megalkuvás nélkül. 2021-ben megjelent The Redemptive End albumuk a nemzetközi műfaji élvonalba emelte őket. 

A pár éve Németországban alakult Servant debütáló Blessed By The Light Of A Thousand Stars albumukkal gyorsan felhívták magukra a figyelmet. Zenéjük a skandináv black metál örökségéből merít, ugyanakkor egyedi hangzásviláguk révén monumentális és dühös atmoszférát hoznak minden színpadra, amin fellépnek.

A38 & Technokunst – Headless Horseman – Hybrid Live (DE), Vera Logdanidi (UA), Isu, Dork – Október 22.

Headless Horseman titokzatos és úttörő techno DJ Németországból, zenéje a sötét és ritmikus IDM-mel fűszerezett techno spektrumán mozog. Élő fellépései lesújtó intenzitásúak, túlvilági misztikummal átitatottak. Az elmúlt években a techno világának egyik legkiemelkedőbb live actjévé vált, és olyan legendás helyszíneken is fellépett már, mint a Berghain, a Berlin Atonal és a Boiler Room.

A kijevi származású Vera Logdanidi DJ és producer karrierje a 2000-es évek közepén kezdődött. Az évek során jelentős hírnevet szerzett, zenéi olyan kiadóknál jelentek meg, mint a Rhythm Büro és a Semantica Records. Sötét és mély technoban utazik, amit melankolikus dallamokkal ötvöz. Producerként komoly figyelmet kapott és számos világhírnevű előadó remixelte már a zenéit, köztük Eric Cloutier és Artefakt is.

Isu a magyar techno színtér meghatározó alakja, stílusa a minimalista és experimentális irányvonalak között mozog. Dj-ként és producerként egyaránt elismert, és közösségének oszlopos tagja, aktívan formálja Budapest underground elektronikus zenei életét. Dork szintén a magyar techno szcénában tevékenykedik, zenéje mély, hipnotikus hangzásvilágú, amely erős ritmusokra és kísérletező dallamokra épít.

Health (US), Gost, Zetra – Október 26.

A Los Angeles-i industrial-rock zenekar, a Health, az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb szereplőjévé vált a keményzene és az elektronikus zene metszéspontján. Új Rat Wars című albumukat a Live Nation szervezésében az A38-on mutatják be. A lemez zenei világa brutális és kíméletlen, egyúttal tele van érzékeny vallomásokkal, amik a korábbi lemezek dühös érzelmi világához kapcsolódnak. Avantgárd hangulatuk pótolhatatlan helyre teszi őket a zenei szcénában. 

Gost, a texasi James Lollar projektje, az elektronikus zene mélyen nyomasztó és komor végletei között mozog. Hatodik albuma, a Prophecy, az emberiség félelmeit és az apokaliptikus jövőt idézi meg, amelyben vallási fanatizmus és politikai elnyomás borít mindent sötétségbe. Lollar zenéjében a pulzáló synthwave a black metál démoni energiáival keveredik. Az albumot egyedül rögzítette 2022 végén, visszatérve korábbi, nyersebb stílusához, dalai így minden korábbi alkotásához képest még szürreálisabb és félelmetesebb formát nyertek. 

Az Egyesült Királyság árnyékos underground színteréből kiemelkedő Zetra   ugyancsak melankolikus, nyomasztó atmoszférával operál, a poszt-punk és a shoegaze elemeinek elektronikus new wave-vel való ötvözését kísérli meg. Nemcsak a brit underground színtéren szerzett hűséges követőket, hanem olyan nagyobb nevek turnéja mellet is rajongótáborra lelt, mint Creeper, Godflesh és VV.