Oldal kiválasztása

Az A38 idősebb munkatársainak gyerekkori hősnője, a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján kedves és okos, csajos hiphoplemezeket alkotó, aztán a popzenétől inkább a kísérletezés felé forduló Neneh Cherry huszonöt év alatt mindössze három saját nagylemezt jelentetett meg, illetve még kettőt CirKus nevű családi együttesével. A látszólagos terméketlenség ellenére Cherry rengeteget vendégszerepel más előadók produkcióiban, a Pulptól a Gorillazon át a Groove Armadáig, Peter Gabrieltől Timo Maason át Craig Armstrongig. Az elmúlt héten egy hasonló együttműködés eredménye tűnt fel a Soundcloudon, amelyben az énekesnő két partnere korunk egyik leginvenciózusabb producere, Kieran Hebden, azaz Four Tet, és a másik vokalista, Afrika Baby Bam az ős-hiphopduó Jungle Brothersből.

Bár a hírnek látszólag semmi köze az A38-hoz, hiszen a szóban forgó zenészek egyike sem lépett fel soha a hajón, a helyzet az, hogy mégis meglepően magas az A38-együtthatója. Az még hagyján, hogy Nathaniel Hall „a hiphop Amon Rája”, az A38 Hajón sok-sok évvel ezelőtt megfordult Afrika Bambaataa előtti tisztelgésként vette fel az Afrika Baby Bam nevet. Ennél jóval jelentősebb, hogy Neneh Cherry közel tizenöt év kihagyás után tavaly tért vissza saját neve alatt kiadott lemezzel, ami voltaképpen koprodukció a svéd-norvég kísérleti dzsessztrióval, a hajón két éve sokkoló hatású koncertet adó Thinggel. Bár az egykori hiphoppercsaj, később érett pop-soul előadó és a brutál free jazz trió együttműködése első hallásra meglepőnek tűnhet, valójában korántsem az. A Thing egykor Neneh Cherry nevelőapja, az Ornette Colemannel rengeteget játszó, és sokáig Svédországban élt dzsessztrombitás, Don Cherry egyik számáról kapta a nevét. (Mi több, a trió első lemeze is Don Cherry előtt tiszteleg, és az ő szerzeményeinek feldolgozásaiból áll.)

Neneh-Cherry-The-Cherry-Thing.jpg

A Neneh Cherryvel tavaly felvett, Cherry Thing címet kapott közös albumon közreműködő mindhárom muzsikus folyamatosan visszatérő vendége az A38 Hajónak. Az egykor az umeåi punkszíntérről indult (ahonnan a Refused is!), szikrázóan kemény játékú szaxofonos, Mats Gustafsson fellépett már szólóban is, sújtott már le a zajzenész Merzbow-val és Pándi Balázzsal, illetve két éve, az A38 nyolcadik születésnapján tagja volt Peter Brötzmann Chicago Tentetjének, alig másfél hónapja pedig a Fire! trió zenészeként érkezett (aktualitásként ezt a koncertet június 3-án a Duna TV-ben lehet megnézni).

21790.jpg

Az említett Beter Brötzmann-koncerten itt volt a kontinens egyik legjobb dzsesszdobosa, egyben a Thing ütőhangszerese, Paal Nilssen-Love is, aki egyébként trióban is fellépett már Brötzmannal az A38-on, illetve duóban a nagyszerű szaxofonossal, Ken Vandermarkkal. Érdekességként a Thing harmadik tagja, a bőgős Ingebrigt Håker Flaten szintén Vandermarkkal játszott az A38 Hajón alig egy éve, a Free Fall nevű formációban.

A Cherry Thing egyik számához – bármily meglepő is az ilyesmi egy kísérleti dzsesszlemez esetében – még videóklip is készült. Íme az Accordion, ami egyébként az alternatív hiphop-duó, a Madvillain egyik számának feldolgozása, még inkább teljes újraértelmezése.

És hogy lássuk: a Neneh Cherry-Four Tet együttműködés sem meglepetés, emitt egy másik szám a Cherry Thingről, amihez a brit producer tavaly készített remixet.