Oldal kiválasztása

Alig hihető, hogy egy olyan mega-giga stadionsztár, mint Paul McCartney is előkelő A38-együtthatóval bír, pedig így van. McCartney ugyanis két (egykori) híres együttesén (The Beatles, Wings) kívül egy harmadik, kevésbé híresnek is tagja: a nem túl termékeny, ám annál izgalmasabb Fireman projektet az A38 Hajón hatalmas sikerrel szerepelt posztpunk-együttes, a Killing Joke basszusgitárosával, Martin „Youth” Gloverrel indította, még a kilencvenes évek elején. A húsz év alatt mindössze három albumot megjelentető duó amolyan lazulós-kalandozós-kísérleti szabadidő-projektnek szánta a Firemant, ami utoljára öt éve hallatott magáról a kritika által agyondicsért, ám kereskedelmileg nem túl sikeres Electric Arguments lemezzel.

20555.jpg

Pénteken a duó produceri feladatokat ellátó tagjával, Martin Gloverrel, azaz Youth-szal jelent meg interjú a Digital Spy-on, amiben a Killig Joke-basszeros minden konkrétum nélkül ugyan, de belengette a következő Fireman-album lehetőségét. A projekt mindig is a kísérletezésre helyezte a hangsúlyt, és Youth válaszaiban erőteljesen kidomborítja McCartney „experimentalista” oldalát. A Beatlesben általában John Lennont volt szokás kísérletezőbb kedvű zeneszerzőnek vélni, ám Youth kiemeli, hogy McCartney készítette a Tomorrow Never Knows modulált szalagloopjait és a Sgt Pepper’s album rendhagyó hangszereléseit is, „amiért sosem kapta meg a neki járó elismerést„.

Tény, hogy a Firemanben Paul McCartney (aki a Sunday Times szombaton bejelentett éves Rich Listje szerint huszonötödszörre is a leggazdagabb zenész Nagy-Britanniában) nem túlságosan ismert oldaláról mutatkozik be, még akkor is, ha szólókoncertjein időnként játszik is egy-egy Fireman-számot. Az első, minimálborítós, kifejezetten pszichedelikus-elektrós-rave-es Strawberries Oceans Ships Forests, a második, határozottan ambientes Rushes és a hagyományosabb, hagyományos dalformákra épülő balladás-rockos harmadik lemez (amiről alant látható a Sing the Changes című szám klipje) után határozottan kíváncsiak vagyunk, mit hoz össze az idén hetvenéves McCartney és a punkból indult Glover.