Oldal kiválasztása

A38 Hajó a TV-ben: Péterfy Bori & Love Band, Birth of Joy, Selvhenter, 12z, Balogh Tamás Trió, Lopunk, Tóth András & Tóth Dóra

2013. 11. 19.

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között: Péterfy Bori & Love Band, Birth of Joy, Selvhenter, 12y, Balogh Tamás Trió, Lopunk, Tóth András & Tóth Dóra. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

DSC_2435_jpg_762321a.jpg

November 18., hétfő, 00.15 (Duna TV), Balogh Tamás Trió

„Zenekarunk Tinódi Lantos Sebestyén ösztönzésére alakult 1512 őszén. Ő verses formában dolgozta fel korának történelmi eseményeit, nekünk azonban azt javasolta, hogy Táj’m Trawellör atyafi Jass stílusában alkossunk. Így hát összefogott a három Dalnok és nekiestek pár dalnak.” írja szerény és vicces bemutatkozójában magáról e zenekar. Pedig Balogh Tamás zongorista még csak 20 éves volt, amikor zenekara már a Marosvásárhelyi Nemzetközi Jazz-verseny első helyezését is megszerezte, ő maga pedig a legjobb szólista díjat kapta. Mint komponista azóta is többszörös díjnyertes, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanszékén tanul Binder Károly növendékeként. Koncertjükön saját és örökzöld számokat is megszólaltattak.

November 19., kedd, 23.25 (Duna TV) – Péterfy Bori & Love Band  1000. ADÁS !!!

Péterfy Bori és kísérete, (az Amorf Ördögök extagjaiból verbuvált Love Band tagjai) felszabadultan játszanak a rockzene történetének kliséivel. Boriék zenéje nemcsak virtuózan eklektikus stiláris keverék, de múltidéző költészet és a világ aktuális állapotát bemutató, szuper-éles fénykép is. A Love Band tagjai csuklóból, erőlködés nélkül játszanak diszkót, ős-beatzenét, militáns rockot, mutáns reggae-t és pszichedelikus popot. Bori pedig lazán cserélgeti a szerepeit: sokszor ellenállhatatlan dizőz, néha vérszívó vámpír, máskor meg érzékeny, friss szerelmes tini-lány. Mindez mégsem kiszámítható színésznői rutinjából jön, hiszen koncertszínpadon ő az igazi popdíva.

November 20., szerda, 23.45 (DunaTV), Lopunk

„Legyen vége a fárasztó eredetieskedésnek. A Dead Kennedys, Clash, Stranglers, Sex Pistols, Ramones óta gyártott zenék csapnivalóak. Teljesen felesleges volt őket megcsinálni. Ezért a Lopunk csak régi punkot játszik.” Így szól a fent nevezett zenekar filozófiája, és eme örökérvényű statement különbözteti meg őket az összes, ilyen-olyan punk-klasszikusokat játszó tribute formációtól. Az eredeti és másolat értékhierarchiáját teljesen felforgató banda élén Dr. Hammer Ferenc áll, aki másodállásban az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének adjunktusa, médiaszociológus, kutató, publicista és néha a szociolingvisztika, illetve a viselkedéslélektan területére is kiruccan. Hogy igen erős elvi alapokon áll a Lopunk zenéje, az nagyrészt neki köszönhető, hogy hangszeresen is jók, az viszont a dobos és a basszusgitáros érdeme.

November 21., csütörtök, 01. Tóth András & Tóth Dóra

Klasszikus zenei minimalizmus, repetitív ütemek , mesebeli dallamok, éteri improvizációk zongorára és hegedűre, audió és vizuális zenei jelenések a békéscsabai születésű zenész testvérpár Andras Toth és Dora Toth prezentálásában. András hírnevét elektronikus zenei múltjával alapozta meg , 2010-ben szerződött le az amerikai St. Louis-i, valamint berlini illetőségű Alphahouse lemezkiadóhoz, ahol elektronikus zenei művei , többek közt ambient zongoradallamai is jelentek meg az elmúlt években bakeliten és digitális formában. Live-, bakelit- és zongora-szettjeivel több alkalommal is megfordult már Moszkvában, Párizsban, Berlinben és Barcelonában, itthon pedig szinte minden jelentősebb zenei rendezvényen és fővárosi klubban.

November 22., péntek, 01.30 (Duna TV), Birth of Joy (NL)

Hollandia egyik legrobbanékonyabb power triója, a Birth of Joy, akik első alkalommal mutatták be a hazai közönség számára, hogy a hetvenes évek Hammond-orgonás, bluesos rockzenéje épp attól igazán örökzöld, hogy az azon felcseperedett fiatalok a saját szájízük szerint képesek formálni azt. Nem is véletlen, hogy a banda ezen a nyáron ott lehetett szinte az összes meghatározó nyári fesztiválon Európa-szerte, és hogy az elmúlt években végérvényesen kinőtték a nyugati undergroundot: dögös, feszes alapjaik, pumpáló basszustémáik és lehengerlő szinti-szőnyegeik két hang után is beleviszik az ember lábába a bugit, és ehhez tényleg nincs szükség semmire, csak a lehetőségre, amit meg kell adni ennek az arcátlanul pimasz formációnak. Így, aki szereti a hipnotikusan émelyítő, pszichedelikus szárnyalásokat sem nélkülöző vintage rockot, könnyen új kedvencet avathat a holland zenekar formájában, és ezt az élő összhatás is csak igazolni fogja.

November 23., szombat, 00.30 (Duna TV), 12z

A 12z munkanevű elektroakusztikus zenét játszó együttes 2012 nyarán alakult kifejezetten az Ultrahang Fesztivál első tehetségkutatójára azzal a céllal, hogy kipróbálják magukat színpadon egy rögtönzött koncert erejéig bármilyen közös próba vagy gyakorlás nélkül, ahol a megszerkesztett zene helyett a hangok játéka, a szabad kísérletezés, az egymásra való figyelés és reagálás kap főszerepet gyakran változó eszköztárak és stabil támpontok segítségével. A pozitív visszajelzéseknek és szerencsés körülményeknek köszönhetően pár héttel később már a Tilos Rádióban találták magukat egy újabb rögtönzött előadáson, az Ultrahang Fesztivál folyamatos támogatásával pedig eljutottak Berlinbe, Bécsbe és Pozsonyba, ahol a többi fellépővel kibontakozó barátságból hosszú távú együttműködés és még egy önálló kiadvány is létrejött a kísérleti elektronikában utazó Farbwechsel kiadónál.

November 24., vasárnap, 01.25 (Duna TV), Selvhenter (DK)

Önmagában az is meglepő, ha egy zenekar két dob, harsona, szaxofon és hegedű hangszerelésben játszik, de az még szokatlanabb, hogy egy free jazz együttes csupa hölgyből álljon. A hat évvel ezelőtt alakult dán kvintett vad ritmusszekciója az afrikai és dél-amerikai népi ütemek sodrását hozza, amire szabadon szárnyalnak a szólóhangszerek futamai. A Selvhenter, talán éppen azért, mert „női zenekar”, csupa játékosság, humor, könnyedség, ugyanakkor a produkció igen komoly és elmélyült. Magával ragadó változatosság, mindig új és új meglepetések, szokatlan fordulatok, laza szamba után elsöprő punk – nem véletlen, hogy a szabad improvizációs zene legjobbjai dicsérik az egekbe a Selvhentert, Mats Gustafssontól Otomo Josihidéig.