Oldal kiválasztása

A38 Hajó a TV-ben: Brandt Brauer Frick Ensemble, Fallulah, Mikrokolektyw, Péterfy Bori & Love Band, Hollywoodoo, Pegazusok Pedig Nem Léteznek, Bane

2013. 11. 25.

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között: Brandt Brauer Frick Ensemble, Fallulah, Mikrokolektyw, Péterfy Bori & Love Band,  Hollywoodoo, Pegazusok Pedig Nem Léteznek, Bane. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

brandt-brauer-frick-harry-weber-1.jpg

November 25. hétfő, 23:45 (Duna TV) Bane                                                                                                                

A mára legendás hírű Bane amerikai együttes igazi mezei hardcore punk-zenekarként indult, mindössze egy kis mellékvállalkozásként, amelyet a neves a Converge zenekar Aaron Dalbec-je és Damon Bellardo indítottak útjára. Kettesük hamarosan kiegészült Matt Firestone énekessel, s hamarosan kiderült, hogy egymásra találásuk nem hétköznapi szinten mondható szerencsésnek. Hamarosan stúdióba vonultak, ahonnan viszont egyenesen a Massachusetts-i szcéna kellős közepébe vitte őket az útjuk, így a The Space nevű koncerthelyszínen hamarosan hatalmas tömegek tolongtak, hogy egy igazi vérbő, zsigeri őszinteségű, felszabadító erejű punk-szertartásokban vehessenek részt. A Bane azonban különbözik számos harcore punk-zenekartól, hiszen kiművelt, mégis nagyon erőteljes zenéjük mellett mondanivalójuk is más, jóllehet a toleranciára és a kölcsönös megértésre helyezi a hangsúlyukat.

November 26., kedd, 23:40 (Duna TV) Pegazusok Pedig Nem Léteznek                                                          

Az Esti Kornél zenekar dalszerző-gitárosa, Lázár Domokos 2011-ben új együttest indított útjára színművész szakos barátnőjével, Ács Eszterrel. A nevét egy hűtőre ragasztott gyermekrajzról kölcsönző Pegazusok Nem Léteznek tavaly nyáron vette fel első EP-jét (Szomorú számok), melyen négy dal kapott helyet – a Kiadó című szerzeményhez pedig klip is készült. Dalaik főként a párkapcsolati, illetve az emberek közti viszonyokról, az ezekben rejlő feszültségekről és szépségekről szólnak. A duó a brit xx hatását idéző intim hangulatot minimális hangszereléssel, monoton zenei alapokkal teremti meg, ehhez párosulnak az egyszerűen megfogalmazott, őszinte szövegek, de zenéjük megidézi a nyolcvanas évek hazai undergroundjának hangulatát is (Balaton, Trabant). A zenekar 2012 végén négytagúra bővült Lázár Ágoston (dob) és Németh Róbert (basszusgitár) beszállásával, ebben a felállásban rögzítették – az Európa Kiadó gitáros – Kirschner Péter stúdiójában Segíts nekem című számukat, melyet idén március óta már több országos rádió is játszik. Semmi nagyzolás, megjátszás: itt a dalok a fontosak és azok a dolgok, amelyek a dalok mögött vannak: egyszerű, gyakran esendő emberi történetek.

November 27. szerda, 01:50 (Duna TV), Péterfy Bori & Love Band                                                                

Péterfy Bori és kísérete, (az Amorf Ördögök extagjaiból verbuvált Love Band tagjai) felszabadultan játszanak a rockzene történetének kliséivel. Boriék zenéje nemcsak virtuózan eklektikus stiláris keverék, de múltidéző költészet és a világ aktuális állapotát bemutató, szuper-éles fénykép is. A Love Band tagjai csuklóból, erőlködés nélkül játszanak diszkót, ős-beatzenét, militáns rockot, mutáns reggae-t és pszichedelikus popot. Bori pedig lazán cserélgeti a szerepeit: sokszor ellenállhatatlan dizőz, néha vérszívó vámpír, máskor meg érzékeny, friss szerelmes tini-lány. Mindez mégsem kiszámítható színésznői rutinjából jön, hiszen koncertszínpadon ő az igazi popdíva, amiről ezen a koncertjükön is megbizonyosodhattunk, hiszen telt ház előtt játszották végig legendás első elemzük valamennyi felejthetetlen slágerét.

November 28., csütörtök, 01:55 (Duna TV) Fallulah

A huszonnyolc éves Fallulah-nak már-már mesebeli a karrierje. A dán anyától és román apától származó, eredetileg Maria Apetriként anyakönyvezett dalszerző-énekesnő szülei egy balkáni folk-táncegyüttes tagjaiként rengeteget utaztak, így Fallulah már kisgyerekkorától intenzív és inspiráló zenei-előadóművészeit közegben nevelkedett. Kilencévesen elvesztette az édesapját, ami – dalai és interjúi szerint – nagyon mélyen érintette, és rengetegszer utal erre a veszteségre. Aztán Fallulah megjárta az Egyesült Államokat, ahol a Broadway Dance Center – az egyik legelismertebb és legkeményebb tánciskola – kurzusain vett részt, majd Dániába visszatérve 2009-től egyre inkább énekesnői karrierjére koncentrált. Fallulah zenéjében éppúgy megtalálható a kortárs női dalszerzők, mindenekelőtt Lykke Li, a Florence & The Machine, Marina & The Diamonds vagy Bat For Lashes (és ezeken keresztül természetesen a nagy ősforrás: Kate Bush) hatása, mint az édesapjától örökölt balkáni zenei hagyomány – bármily meglepően hangzik is ez utóbbi. Mindehhez elképesztő slágerérzékenység társul, Fallulah dalai éppúgy megállják a helyüket a behúzott függöny mögötti félhomályos meditálás közben, mint hatalmas fesztiválfellépéseken, ahol tízezrek üvöltik a fülbemászó refréneket. A remek dalokat pedig Fallulah bájos, közvetlen előadásmódja teszi teljessé. Első budapesti koncertjén frissen megjelent, beszédes című Escapism lemezét mutatta be, de termesztésen elhangzottak a nagy slágerek is.

November 29., péntek, 00:55 (Duna TV), Hollywoodoo

A Hollywoodoo legendás magyar könnyűzenei együttes, amely a funk és a rock különös és súlyos ötvözéséből, amit egy jó adag Hrabal-i humorral spékelt meg, hozta létre különös zenei produkcióját. Hollywood’s New Blood néven 1992-ben, Veszprémben alakultak, nevüket 1996-ban Hollywoodoo-ra változtatták, majd 2000-től székhelyüket Budapestre tették át. Zenei stílusukra a kilencvenes években funky és rap motívumokkal kevert rock volt a jellemző, hangzásvilágukat kezdetben sajátossá tette a két énekessel, majd fúvósokkal és női vokálokkal kiegészült klasszikus felállás. Manapság sokkal erőteljesebb és keményebb zenét játszanak, továbbra is megőrizve eredetiségüket.

November 30., szombat, 00:55 (Duna TV), Mikrokolektyw

A néhány évvel ezelőtt – akkor a Mu Színházban – az Újbuda Jazzfesztiválon nagy sikerrel vendégszerepelt lengyel duó, a Mikrokolektyw ezúttal az A38 színpadán mutatkozott be. A különleges – fúvós-dob – felállású zenekar valódi „mikrokollektíva”: az elektronikával, groove-okkal, loopokkal, visszhangokkal megbolondított már-már nagyzenekari hangzásból sosem találnánk ki, hogy voltaképp mindössze két ember együttmuzsikálását halljuk. Kortárs elektronikus zene, ambient, klasszikus hard bop és modern szabad improvizációs jazz találkozik a Mikrokolektyw gazdag ritmikájú, elképesztően változatos darabjaiban, amikben egészen újszerű, eddig nagyon ritkán hallott módon állnak hozzá a dob-trombita hangszerpáros nem mindennapi viszonyához.

December 1., vasárnap, 01:10 (Duna TV), Brandt Brauer Frick Ensemble

A csapat alapító tagjai 2008-ban találkoztak először egy látszólagos véletlennek köszönhetően, hogy egy izgalmas akusztikus techno projektet hozzanak létre. Egyfelől Daniel Brandt és Jan Brauer, akik Scott nevű duójukkal jazz alaphangulatú klubzenét szereztek, valamint Paul Frick, aki Friedrich Goldmann osztályában tanult zeneszerzést a Berlini Akadémián, s a klasszikus zenekari felállásra szerzett zene mellett house zenék szerzésével is foglalkozott. Találkozásukat tettek követték, s összehoztak zongorát, vibrafont, dobot, ütőhangszereket, rézfúvós és vonós hangszereket, Rhodes zongorát, basszusgitárt és analóg szintetizátorokat, hogy olyan hangzást hozzanak létre, amely félúton áll Steve Reich és az oldschool loop techno között. Kísérletükben a mélység, az összetettség és a minimalizmus találkozott. Hangzásukat alapvetően akusztikus módon generálják, mindössze néhány elektronikus hangszer egészíti ki a hangképet. Egy kiváló nagyzenekar, amely elképesztő módon ötvözi egy klub és a klasszikus koncertterem világát. Hangzásukban a Kraftwerk minimalizmusa, a Rammstein szenvedélyessége találkozik Steve Reich precizitásával és Meredith Monk szárnyalásával.