Oldal kiválasztása

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között: No Means No, Secret Chiefs 3, Zechs Marquise, Wax Tailor live, Chrysta Bell, Maia Vidal, Bíró Eszter és Falusi Mariann. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

nomeansno_06051.jpg

December 9., hétfő, 00.55 (Duna TV), Chrysta Bell

Chrysta Bell énekesnő, dalszerző, szórakoztató, divatmodell és múzsa fellépésein elképesztően dinamikus színházi elemeket és szerves multimédia-eszköztárat használ fel ahhoz, hogy elbűvölő élményt nyújtson a hallgatói számára. Karrierje során olyan ikonokkal dolgozott együtt, mint Willie Nelson, Brian Setzer, Donovan és a King Crimson együttes tagjai. Mégis életét és karrierjét meghatározó élménye akkor adódott, amikor dalokat írhatott és vehetett fel a neves filmrendezővel, David Lynchcsel. Gyorsan elmélyülő és szárnyalásba kezdő együttműködésük csúcsa hamarosan a Polish Poem című dal lett, amely közös lemezükön, a 11 kiváló dalt felvonultató This Train című albumon jelent meg a La Rose Noire kiadó gondozásában.

December 10., kedd, 23.40 (Duna TV), Zechs Marquise                                                                      

 

A tex-mex határváros, El Paso leginkább Karl May-regényekből lehet ismerős, és a legnagyobb jóindulattal sem lehet a nemzetközi rockszíntér központjának nevezni. Azaz nem lehetne, ha nem származna onnan egy zseniális testvérkvartett, aminek leghíresebb tagja, Omar komoly reformokat hajtott végre a műfajban az At The Drive-In és a Mars Volta élén. Ám a másik három testvér sem panaszkodhat a tehetség hiányára: Marcel dobol a Mars Voltában, eközben a harmadik és negyedik tesóval lelkesen üzemelteti az egyik anime-sorozat főszereplőjéről elnevezett Zechs Marquise-t. Stílusban, nem túl meglepő módon nem áll távol a Mars Voltától: zajos, gerjedős, improvizatív dzsessz-rock-metálról van szó, kicsit visszatekintős, kicsit előremutatós funkys-stoneres, elképesztően ötletes, mindent-bele pszichedelikus dallamfolyam egy-egy Zechs Marquise-koncert, nem véletlen, hogy a leghíresebb tesó gyakran viszi a zenekart Mars Volta-turnékra.

December 11., szerda, 00.35 (Duna TV), No Means No

Minden idők egyik legfontosabb underground, punk, new wave, postpunk, art rock vagy egyéb besorolású bandája, melynek egyik-másik lemezét minden fontosabb klubban és jóizlésűek lakásán a világon megtalálsz. A szakírók besorolják őket art-punknak, punk-funknak vagy éppen posztmodern hardcore-nak, dicsérik izgalmas váltásaikat, és azt, hogy milyen jól használják a jazzből eltanult összetett ritmikai szerkezeteket – a veterán trió rajongói mégis minden bizonnyal két dolgot említenének meg legfontosabbként a csapattal kapcsolatban. Az egyik a szövegekben, a dallamosságig csak ritkán eljutó kiabálásban tetten érthető fekete humor, a másik pedig a kíméletlen hangerő.

December 12., csütörtök, 01:20 (Duna TV), Bíró Eszter és Falusi Mariann

Bíró Eszter énekesként 3 szólólemezt jegyez, színészként számos zenés színdarab főszereplője (Az Operaház fantomja, Mozart!, Miss Saigon), illetve több kisfilm és a Csoda Krakkóban című nagyjátékfilm női főszereplője. Nemzetközi karrierjében fontos állomások voltak az Al Di Meolával és a világhírű barcelonai La Fura Dels Baus társulatával való fellépései, illetve a Fiatalok Eurovíziós Dalfesztiválján elnyert 1. helyezés. Falusi Mariann karrierjét az 1983-as Ki mit tud? indította el, de az igazi népszerűséget Lang Györgyivel és a Pa-Dö-Dővel érte el, amellyel több, mint két évtizede sikeresek. Az utóbbi években önálló estjeivel és vendégszerepléseivel (Presser Gábornál és Lajkó Félixnél) hívta fel magára a figyelmet és kapott szárnyakat szólókarrierje.

December 13., péntek, 01.20 (Duna TV), Secret Chiefs 3

Kevés olyan zenekart hordoz a Föld, amely annyire eklektikus, kiszámíthatatlan és változatos, mint a Secret Chiefs 3. Arab népzene, rai, perzsa hatások, halálmetál, Sosztakovics, francia sanzon, ambient, drum and bass, glamrock, rockabilly és még ki tudja, mi minden kavarog kaleidoszkopikus produkciójukban, amely sokban emlékeztet a Mr. Bungle muzsikájára, persze Patton hol pokoli hörgése, hol aznavouri santőrsége nélkül. Méltó kárpótlás azonban Spruance hihetetlen arcszőrzete, a zenekar sajátos színpadi jelmezparkja, amik egyszerre emlékeztetnek egy kámzsás szerzetes-felvonulásra és egy Grimm-mese élőképes illusztrációjára. A Secret Chiefs 3 egyedülálló produkciója nem mindennapi élményt nyújt.

December 14., szombat, 01:30 (Duna TV), Maia Vidal

A Kaliforniában született, ám gyermekkorát Brooklynban, majd Ithacában töltő Maia Vidal zenei érdeklődése korán megmutatkozott, bár mostani produkciója alapján nehéz elhinni, hogy tiniként egy zajos ithacai csaj-punkbanda, a Kievan Rus sorait erősítette. A Kievan Rus nem is volt sikertelen zenekar, a cuki punkcsajok a Bad Religionnel, az Anti-Flaggel vagy a Gogol Bordellóval turnéztak, és egy nagyon jól eltalált, az American Idol alatt vetített Coca-Cola-kampány főszereplőiként (egy „Igazi” zenekar tagjaiként) országos ismertségre is szert tettek. 2010-környékén rátalált igazi hangjára, és Barcelonába, majd később Párizsba költözve elegáns, rafinált és nagyon finom popdalokat kezdett írni, immár a saját neve alatt. Nem sok kellet hozzá, hogy a kontinens független popzenéjének egyik legfontosabb kiadója, a Crammed Discs felfigyeljen rá, így Maia Vidal 2011 októberében megjelentette első nagylemezét, a God Is My Bike-ot. Az albumon nem kisebb egyéniség gitározik néhány dalban, mint a francia-amerikai avantgárd egyik legfontosabb muzsikusa, Marc Ribot.

December 15., vasárnap, 02.50 (Duna TV), Wax Tailor live

Wax Tailor azon kevés francia producer egyike, akik utat találtak a tipikusan angolszász műfajként számon tartott underground hiphop csúcsaira, lemezei hosszú ideig állomásoznak a műfaji slágerlistákon. A pályáját egy helyi hiphop-rádióban kezdő mester bemutatkozó albumán, a Tales of Forgotten Melodies-on biztos kézzel és finom ízléssel rendezgette össze a klasszikus szving-hangmintákat a belassult triphop-alapokkal, és emellett nagyszerű énekesnők működtek közre. A spoken word-nagyasszony Ursula Ruckertől a neo-soul díva Sharon Jonesig számtalan vendégművész szerepel Wax Tailor dalaiban, amik a kortárs hiphop legszebb gyöngyszemei közé tartoznak.