Oldal kiválasztása

Talán fennállásának leghúzósabb hete előtt áll az A38 Hajó. Nem kis részben az itt is zaljó CAFé Budapest fesztivál miatt olyan sűrű és feszített program hétfőtől vasárnapig, hogy szinte alig vettük észre a koncertek hátterében meghúzódó titkos összeesküvést. De most észrevettük, úgyhogy gyorsan meg is osztjuk, miféle rejtélyes összefonódások mozgatják a nemzetközi könnyűzenei élet Nagy Konspirációját, és hogyan vált áldozatául ennek az A38 Hajó.

141018_stvincent02.jpgSt. Vincent (szül. Anne Erin Clark) is része a titokzatos összeesküvésnek, aminek nyomára bukkantunk

Mert az még aránylag elhanyagolható dolog, hogy a szerdán fellépő Swans legutóbbi, To Be Kind című lemezén egy szám erejéig közreműködik a szombaton fellépő St. Vincent. (Akit egyébként a felvételek közben állítólag teljesen kikészített a kompromisszumokat nem ismerő zenekarvezető, Michael Gira.) De az már igazi konteó-alap, hogy St. Vincent billentyűse, Toko Jaszuda barátja nem más, mint az egy nappal korábban fellépő Caribou basszusgitárosa, John Schmersal, akivel együtt is játszik az Enon együttesben.

A Swans más fellépőkhöz is szorosan kapcsolódik, tagjait jó barátság fűzi a hétfőn az A38-on koncertező The Necks zenészeihez – olyannyira, hogy a Swans legutóbbi sajtófotóján Thor Harris ütős egyenesen egy The Necks pólóban feszít. És bármennyire is eltér a két zenekar stílusa, a zajos no wave-együttes közös turnét is bonyolított az ausztrál minimáldzsessz-trióval.

141015_swans13_MatiasCorral_1.jpg

Bár csütörtökön egy, a többiekhez nehezen köthető zenész, Benjamin Clementine ad szólókoncertet a hajón, erre a napra sem maradunk konteó nélkül. Ezen a napon kerül ugyanis adásba az M2-őn a Gallon Drunk A38-as fellépéséről készült koncertfilm. A Gallon Drunk zenészei pedig december 17-én térnek vissza a hajóra, amikor a New York-i no wave nagyasszonyát, Lydia Luncht kísérik Big Sexy Noise nevű projektjében. Lydia Lunch egyébként tavaly decemberben lépett fel itt, akkor a Retrovirus című lemezt mutatta be, azzal a Tim Dahllal, aki a múlt héten koncertezett az A38-on Child Abuse nevű zenekarával. És hogy ne legyen egyszerű a dolog, pár nappal később az a Sean Noonan is fellépett, akivel Dahl közösen alapította a HUB nevű zenekart.

Követhető? Már nem? Pedig az összefüggések szétszálazásában még félúton sem tartunk. Tim Dahl ugyanis éppen a helyett az Algis Kyzis helyett ugrott be Lydia Lunch Retrovirusába, aki sokáig a Swans basszusgitárosa is volt. Az ismeretség nem újkeletű: Lydia Lunch ugyanis korábban nem mással adott ki közös „split” lemezt, mint a Swans-alapító Michael Girával.

Vasárnap pedig az OFF! lép fel az A38 Hajón, amelynek frontembere, Keith Morris sokáig a Black Flag énekese volt – azé a zenekaré, amelyik egy másik énekessel, Henry Rollinsszal érte el legnagyobb sikereit. Henry Rollins pedig – aránylag könnyen kitalálható – szintén része a Nagy Összeesküvésnek, és közös albumot adott ki Lydia Lunch-csal. Némileg messzebbre vezet, hogy Keith Morris annak a Gun Clubnak volt a névadója, amelynek legendás alapítója, Jeffrey Lee Pierce nem csupán Morris szobatársa volt, de Lydia Lunch egyik legközelibb barátja. Nem véletlen, hogy a tragikusan fiatalon elhunyt Pierce emlékére készült lemezsorozat, a Jeffrey Lee Pierce Sessions második darabján Lydia Lunch is közreműködik.

És hogy bezáruljon a kör, a Swans legújabb lemezének (tudjátok, amin St. Vincent is közreműködik) borítóját nem más tervezte, mint Bob Biggs, aki a Splash Records alapítójaként a Gun Club és Lydia Lunch lemezeit is kiadta.

tumblr_n2t8d1lFEb1rb4rqao1_500.png

Ha már a lemezborítóknál tartunk, az OFF! legfrissebb lemeze, az idén megjelent Wasted Years borítóját pedig az a Raymond Pettibon tervezte, aki egyébként a Black Flag híres, négy hasábból álló minimalista logóját, illetve a – természetesen Lydia Lunch-csal közös lemezt kiadó – Sonic Youth klasszikus Goo-jának borítóját; és nem mellékesen Keith Morris egykori Black Flag-zenésztársa, Greg Ginn testvére.

Ezekhez képest szinte mellékszál, hogy St. Vincent fellépésének napján Kylie Minogue is Budapesten koncertezik – akinek egyik legnagyobb slágerét nem más írta, mint az A38 Hajón november 19-én játszó Emilíana Torrini.

Idáig jutottunk a Nagy Októberi Konteó feltérképezésében. Ha te is észreveszel még egyéb titokzatos összefüggéseket, feltétlenül oszd meg velünk, hadd lássuk, milyen kicsi a nemzetközi könnyűzene belterjes világa!