Oldal kiválasztása

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között: Kiscsillag, La Gapette, Ati Edge & The Shadowbirds, Gallon Drunk, Karin Park, Hidden Orchestra, Czakó Dániel Trió. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

1379358_685276571496674_1666216876_n.jpg

Október 13., hétfő, 00.10 (M2), Kiscsillag – Szeles lemezbemutató koncert             

A Kiscsillag negyven körüliek garázsrock-zenekarának indult, amely úgy alakult, hogy egy szép napon Lovasi András felfedezte magában a szunnyadó riffelős szólógitárost, vásárolt egy megfelelő hathúros hangszert és szólt a Kispál és a Borz egykori dobosának, Brautigam Gábornak, az ős-Kispál basszusgitárosnak, Ózdi Rezsőnek, valamint a PUF-os Leskovics Gábornak, aztán úgy maradtak. Hamarosan összeállt a Kiscsillag zenekar első koncertműsora. A koncertműsort koncertek, sőt klub- és fesztiválkoncertek sorozata követte, majd újabb számok jöttek, és elkészült a Kiscsillag háromnegyed órás debütalbuma a Greatest Hits vol. 1. A zenekarból 2008-ban kivált Brautigam Gábor, helyette Mihalik Ábel ült a dobok mögé. 2009 tavaszán a zenekar már ebben a felállásban készítette el második lemezét, amely az Örökre szívembe zártalak címet kapta. A lemezmegjelenést a 2009-es év hátralévő részében országos lemezbemutató turné követte, kiegészülve több külföldi fellépéssel és három videoklip megjelenéssel. 2010 novemberében a Kiscsillag újabb anyaggal jelentkezett. A Sirály című kislemezdallal, amely a 2011. november 4-én megjelent Néniket a bácsiknak! címet viselő album beharangozója is volt. 2013 kora őszétől a zenekar stúdióba vonult és nekilátott a negyedik lemezanyagának elkészítésébe. A lemez címe Szeles lett, 2014 márciusában jelent meg, a lemezbemutató koncertet pedig ezúttal láthatják a kedves nézők.

  

Október 14., kedd, 00.05 (M2), La Gapette

Az ötfős breton zenekar, a szabad fordításban „sapkácskának” nevezhető La gâpette a klasszikus francia utcazene-hagyományokat folytatja. A gitár-harmonika-bőgő-bendzsó felállású együttes, némi vidám fúvósokkal kiegészülve pont ott folytatja, ahol mondjuk a Négresses vertes vagy az Hurlements d’léo abbahagyja: lendületes szvinges-punkos-skás muzsika, némi manouche-sal, sanzonnal és latin zenével kiegészülve. A Gâpette számtalan koncerten és fesztiválon van túl, mindenütt garantáltan megőrjítve a közönséget. Első – és mindmáig egyetlen – lemeze, a Keep On Musettin’ 2009-ben jelent meg Franciaországban, és az album mostani nemzetközi újrakiadása alkalmából indult európai turnéra és érkezett az A38-ra az együttes.

 

Október 15., szerda, 00.10 (M2), Ati Edge & The Shadowbirds

A vad rockabilly, garage rock and roll és a régi sulis psychobilly kedvelőinek! Az Ati Edge and the Shadowbirds nem más, mint a The Silver Shine zenekar gitáros/énekesének a szóló projektje. Ati 2007-ben döntötte el, hogy belefog egy szóló projektbe a fő bandája mellett és a Shadowbirds csatlakozott hozzá, mint ritmusszekció egy nagybőgős és egy dobos személyében. A bemutatkozó anyag még abban az évben megjelent a német Crazy Love Records gondozásában és az első nagylemez három évvel később ugyanennél a kiadónál „Rockin’ and Shockin” címmel. Számos alkalommal turnéztak Európa különböző részein Spanyolországtól Ukrajnáig, Romániától Németországig és felléptek néhány nagyobb fesztiválon is, mint a Psychomania Rumble, a Ukrabilly Bang, a Rockmaraton, az Azfeszt és mások. 2013 elején megjelent egy 4 számos kislemezük a német Klabautermann Records gondozásában és már megkezdték az új lemez munkálatait, amely 2014 folyamán jelenik majd meg. Ezt hallhatja és láthatja most a tévénéző közönség.

Október 16., csütörtök, 00.05 (M2), Gallon Drunk

Az 1966-os születésű James Johnston még a kilencvenes évek hajnalán alakította együttesét, az elborult rockzenéjét bluesos, dzsesszes elemekkel és punkos egzaltáltsággal keverő Gallon Drunkot, mellyel hamar felhívta magára a figyelmet, még Morrissey-ét is, akinek előzenekaraként rendre hatalmas koncerthelyszíneken játszhattak. James a nagy példaképének számító Nick Cave-vel is összebarátkozott, és már a kilencvenes első felében is besegített néhány Bad Seeds-koncerten, de csak Blixa Bargeld 2003-as távozása után lett fix tag (a soknemzetiségű zenekar egyetlen brit tagja), igaz, nem kifejezetten gitárosi, hanem elsősorban orgonista szerepkörben. A Gallon Drunk igazi terepe persze a koncertszínpad, ahol a magát főleg gitáron, néha billentyűkön kísérő frontember és ritmusszekciója (Ian White dobos és Simon Wring basszista) mellett a nagynevű Terry Edwards szaxofonos-orgonista is hathatósan gondoskodik a zenei elszállásról.

Október 17., péntek, 00.05 (M2), Karin Park

Karin Park egy japán bentlakásos internátusban nevelkedett, így nem csoda, ha zenéje is hoz valamit ebből a hangulatból, amely a magányt és a tinédzserek kereteik közül való kitörni akarását egyszerre hordozza magában. Hogy zenéje éppen ettől rokonszenves, azt az is bizonyítja, hogy bemutatkozó 2003-as Superworldunknown című kislemezéért a norvég Grammy-t is begyűjtötte a ’78-as születésű énekesnő. Karin rendkívül karakteres, leginkább Björk egzaltáltságára rímelő énekhangja, a jeges szintifutamok, a tépődő, komor szintipop, az ipari sound, a csupasz, minimál eszköztár és a lírai mondanivaló rendkívül izgalmas és varázslatos sötét electro goth ragyogást kölcsönöz a zenéjének. Karin egyrészt a távoli svédországi Djura városkában él, inspirálódik és alkot, másrészt London forgalmas sűrűjében adja mély impulzusait, jelenteti meg lemezeit, szervezi koncertjeit, irányítja zenei tevékenységét.

 

Október 18., szombat, 23.15 (M2), Hidden Orchestra

A skót felföld rendkívüli elektro-akusztikus dzsesszzenekara a Hidden Orchestra, amely Night Walks című albumával debütált a nemzetközi zenei életben egy olyan hiátusba megérkezve, amelyet szépen tudtak betölteni: a hosszú ideje albumtalan Cinematic Orchestrával nemcsak a név hasonlósága, de a zenei tereké is hamar feltűnhet. A zenekar nem kizárólag instrumentális felfogásban alkot, hisz női hangbejátszások, dögös és jazzes dúdolás szerű betétek, olykor nehezen érthető szavakból álló dallamok árnyalják azt az egyébként is nagyon színes globális képet, amely egy nagyon magabiztos, eredeti, friss és erőteljes zenekar képét adja, mely bátran ingázik pihentető és nyugtalanító végletek között.

Október 19., vasárnap, 23.15 (M2), Czakó Dániel Trió

Czakó Dániel a hazai kísérleti zene fontos és kiemelkedő fiatal tehetsége, aki már számos formációjával irányította magára a figyelmet. Dánielt olyan zenekarokból is ismerheti már a hazai keményzene undergroundja, mint a miskolci Karst, a Svoid, vagy épp a Manökken Proletárz. Utóbbi számos koncerten vívta ki a magyar underground legújabb generációja elismerését éás rajongását. Ezen az esten különleges felállásban hallhattuk, láthattuk első ízben trióját, amely ebben a rendhagyó formációban billentyűs hangszerre, basszusgitárra és dobra hangszerelt, sötét tónusú darabjait mutatta be zeneszerzőként.