Oldal kiválasztása

4986747511_c216527bb3.jpg

Évadzáró koncertre készül a nyolcvanas-kilencvenes évek legendás zenekara, a mai napig rendkívül aktív, debreceni PG Csoport: összegyűjtött egy csokor lendületes PG-dalt és megünnepli Jantyik Zsoltnak, a zenekar frontemberének és dalszerzőjének ötvenedik születésnapját is. A PG Csoport erre az estére olyan ismert zenész-vendégeket hív a színpadra (is), akikkel az elmúlt évtizedekben együtt koncertezett, gondolkozott, barátkozott, és Zsolt többnek – Artisjus- és eMeRton-díjasként – dalokat és szövegeket is írt. A december 10-i PG Csoport koncertről, az új lemezről és sok minden másról beszélgettünk a zenekar frontemberével, Jantyik Zsolttal. Az A38 Hajón ünneplitek 50. születésnapodat, valamint itt zárjátok a PG Csoport idei koncertidényét. Hogyan jellemeznéd eddigi alkotói pályafutásodat, mik voltak főbb mérföldkövek és pillanatok, melyekre szívesen emlékszel vissza?

Minden pillanatra szívesen emlékszem vissza! A nagy mérföldkövek? Nyilván minden lemezünk… Az Alföldi zene volt a „berobbanás”, a Moulin Rouge volt az első bakelitlemezünk, európai turnéval. A Félélet és az Útlevél, fogkefe talán a legismertebbek: ekkor nyertünk Rock-In tehetségkutatót és eljutottunk Svájcba a világgálára és az USA-ba is. A koncertlemez (Elmúlhat minden) legendás lett, szinte szétdőlt a Klinika mozi épülete, annyian voltak. A Mennyi nő című CD volt az elektronikus útkeresés, és a Nem sietünk sehová CD/DVD lett a nagy újrakezdés, az eddigi legnagyobb siker, 2008-ban. 2011-ben, amikor 25 évesek lettünk, összeválogattuk a 25G dupla CD-t, újrajátszva a dalokat, amik ugyanolyan aktuálisak – szövegeikben is -, mint 25 éve. Nagyon fontos volt a Szomjas György rendezésében készült Alföldi Rock című film és a hét gazdag év, ami alatt Halmos Béla prímás-népzenekutatóval dolgoztunk együtt Béla haláláig. A legnagyobb mérföldő szövegíróként-dalszerzőként a Világvége-szerelem című színdarab Vidnyánszky Attilla rendezésében, melyet hamarosan felújítunk és Budapesten is látható lesz.

Nyolc év után, jövőre ismét új lemezzel jelentkezik a zenekar. Hangzásban és szövegileg mennyiben követi az Ezüstbojtár az elődeit és miben lesz mégis más?

Közben azért elkészítettük az Ez a város produkciót 81 emberrel a színpadon, a válogatáslemezt és négy filmet is… Az új anyag követi a megismerhető „PG-hangzást”, de ez az első igazi (várhatóan dupla) konceptfelvételünk, amiben a János vitéz folytatását írtam meg, prózában és dalokban is. Sok-sok humorral, iróniával és a mese világán keresztül igyekszem gondolkodtatni. A múltat – a jelenen át – a jövővel összekötve vinni a hallgatót, koncertnézőt.

Mivel készültök az A38 Hajós fellépésre, lesznek-e dalok a készülő lemezről és kik lesznek a vendégzenészek?

Az A38 fellépésre lendületes rockműsorral készülünk, „sallangmentes” másfél órával, azokkal a dalokkal, amikkel megidézzük az 50 felé vezető állomásokat is. Vendég lesz Németh Lojzi és Lukács Peta (Bikini), Boros Csaba (Republic) és Gryllus Dani (Kaláka) 1-1 dalban, illetve Kiss Ati, aki legutóbbi 15 évünk dobosa, – a most készülő dupla anyag hangmérnöke is- beül 3 számra dobolni.

A PG Csoport kultuszzenekar volt itthon, és már a 80-as és 90-es években sokat turnézott, nyugat-európai fellépéseitek mellett többek között eljutottatok Moszkvába is. Hogyan emlékszel vissza arra az időszakra és mondjuk akár konkrétan a moszkvai fellépésre?  

A moszkvai koncert legendás volt (például alkoholt alig lehetett beszerezni). A tankcsapdás Lukács Laci volt akkor a basszusgitárosunk, és legyen most elég annyi összefoglalóul, hogy Laci nyilatkozta egyszer, hogy a legnagyobb Tankcsapda-történetekkel vetekszik ez az út. Hőskor volt az biztos.

A tavalyi év kiemelten fontos volt számodra. A dalaitokból Vidnyánszky Attila Világvéve- Szerelem címmel színdarabot készített, te pedig megkaptad az Artijsus zenei szövegírói díját. Előtte való évben pedig Szomjas György készített rólatok dokumentumfilmet. Mennyire fontos számodra az elismerés és milyen formában képzelnéd el még a PG Csoport dalszövegeit?

Ezek mind fontos és nagy események a személyes életemben és a zenekar létezésében is. Leginkább most az Ezüstbojtárra koncentrálunk, de az eddigi (és a jövőbeni) gondolataimat szívesen látnám újabb színdarabbal és akár játékfilmben is. Egyébként egy ifjúsági regényen is gondolkodom… 

Két éve vagy a Debreceni Művelődési Központ igazgatója. Kinevezésed óta milyen főbb változtatásokat hoztál és melyek a központ jelenlegi fókuszpontjai?

Számomra legfontosabbak a közösségek. Debrecenben (és Derecskén) otthon vagyok, igyekszem összekötni az embereket, kisközösségeket, lehetőséget adni a bemutatkozásokra, színvonalas programokkal „kimozdítani a hétköznapokat”, gondolkodtatni, szórakoztatva is… A munkám során már nem lepődnek meg a kollégák, hogy egy zenész, egy országos díjakkal rendelkező szövegíró dolgozik velük. Sőt! Országos kulturális programokban is részt veszek és persze Derecskét is segítem tudásom szerint, hiszen annak a közösségnek is tagja vagyok, ott lakom.

És végül, a lemezmegjelenésen kívül mik a terveid 2015-re?

2015-ben minden tervünk az új lemez köré szerveződik: felvesszük az év elején és azután bemutatjuk országszerte ( ez kb 30-40 koncert), külföldre is készülünk vele. A színdarab is bemutatásra kerül megint. Készülünk a nyári „kibővített” zenekari táborra fiatalokkal, hál istennek sok a munka minden területen, a Művelődési központ is sok-sok programot visz 2015-ben is. De ne szaladjunk ennyire előre, jöjjön a az A38 koncert!