Oldal kiválasztása
Terence Fixmer

Nagyon meglepődött: Terence Fixmer

Az A38-on május 23-án fellépő francia technomágus, Terence Fixmer új lemezéről írtunk már korábban. A Berghain-közeli Ostgut Ton kiadó tegnap jelentette be, hogy újra megjelenteti Fixmer egyik legnagyobb klasszikusát, az Aktion Mekanik Theme-et. A június 8-án megjelenő anyagon az eredeti verziót Marcel Dettmann, Kobosil és Norman Nodge remixei kísérik.

A 2003-ban megjelent, Terence Fixmer által szerkesztett válogatáslemez, az Aktion Mekanik a modern techno és a klasszikus EBM, azaz „electronic body music” egyik legfontosabb, bár nagyon kis példányszámban megjelent kiadványának számít. Fixmer szinte a teljesség igényével vonultatta fel a lemezen az indisztriál és az EBM kulcselőadóit – a Skinny Puppytól a Nitzer Ebbig, a DAF-tól a Front 242-ig. A tizenhat számos válogatás végére még lezárásként odabigyesztette saját szerzeményét, az Aktion Mekanik Theme-et. (Fontos még, hogy Fixmer a lemez megjelenésének évében kezdett közös projektbe a lemezt nyitó Nitzer Ebb frontemberével, Douglas McCarthyval.)

Ahogy az Ostgut Ton honlapján Fixmer fogalmaz, a lemezzel „be akartam mutatni az engem technóművészként ért hatásokat, és azt, hogy ezek gyökere egyáltalán nem a detroiti hangzás„. Ezt a limitált példányszámban megjelent albumot „fedezte fel” az Ostgut Ton – mindenekelőtt azért, mert az utóbbi időben Marcel Dettmann és Kobosil egyre többet játszotta szettjeiben az Aktion Mekanik Theme-et. „Nagyon meglepődtem – folytatja Fixmer –, mert ez számomra egy limtált bakelitkiadás elfelejtett darabja volt.

Sokat még nem lehet tudni a júniusban megjelenő EP anyagáról, csak annyit, hogy az eredeti Fixmer-darab mellett az A38-on többször fellépő Marcel Dettmann és a Berghain-rezidens Norman Nodge mellett az Ostgut Ton fiatal sztárja, Kobosil remixei hallhatók. A kiadó egyelőre csak a számlistát és az itt is látható borítót tette közzé, de az A38-on már jó eséllyel hallhatunk belőle valamit. A borító alatt pedig meghallgatható az eredeti Aktion Mekanik Theme.

Aktion Mekanik Theme Versions

Íme az eredeti Fixmer-szerzemény