Oldal kiválasztása
Ígéretes és már most legendás fellépők: Le Guess Who?

Ígéretes és már most legendás fellépők: Le Guess Who?

Idén újra megrendezik Hollandia egyik legfontosabb fesztiválját, az utrechti Le Guess Who?-t, amelynek négy napja alatt olyanok lépnek majd fel, mint a tavaly a hajón is koncertező The Necks, a Deerhunter, a Destroyer, Ariel Pink, Julia Holter, a Shabazz Palaces vagy épp az Aluk Todolo. Akárcsak az eddigi években, most is egy legendás zenekar felel majd a legkülönlegesebb programokért: ezúttal a Stephen O’Malley vezette drone-metal alakulat, a Sunn O))) kapta meg a kurátori szerepet. A már ismert előadók mellé pedig ma jelentették be a legfrisebb fellépőket – a teljes lista alább megtekinthető.

Mikal Cronin Conan O’ Brian talkshowjában már megmutatta, milyen az, amikor vonósokkal és fúvósokkal adja elő a számait, de most egy Le Guess Who?-exkluzív fellépés erejéig ismét így áll színpadra, mint Mikal Cronin With Strings & Horns. Korunk egyik legfelkapottabb jazzszaxofonosa, Kamasi Washington is fellép majd a fesztiválon, ő a Flying Lotus-féle Brainfeedernél megjelent, három órás The Epic című albumának tételeiből szemezget majd. Washington nem csak az idei Kendrick Lamar album, a To Pimp A Butterfly egyik fő közreműködője, hanem egy elképesztő zenész, aki olyanokkal játszott már, mint Herbie Hancock, Lauryn Hill vagy Raphael Saadiq. A legendás Tout-Puissant Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou több mint ötszáz dalt írt már az 1960-as évek beli megalakulása óta és egy olyan eufórikus mixét játszák a funknak, az afrobeatnek, a soulnak és ami a legfontosabb, a voodoo ritmusoknak, ami Afrikától Hollandiáig bárhol táncra perdíti az embereket!

A kivételes énekes-dalszerző, Josh T. Pearson (ex-Lift To Experience) első holland koncertjét adja majd szólóalbuma, a Last Of The Country Gentlemen (2011, Mute) megjelenése óta. Emellett a fesztivál idei lineupja erős lesz noise rockban is, hiszen fellép majd az idén új lemezzel jelentkező A Place To Bury Strangers, a METZ, a Lightning Bolt és a Viet Cong, valamint a Protomartyr.

A fesztiválon emellett képviselteti majd magát a török zenei élet is, főként az ankarai Mustafa Özkent ve Belçika Orkestrasɪ-nak köszönhetően, aki különleges műsorral érkezik: eljátsza majd a teljes Gençlik İle Elele című albumát. A lemez zseniálisan egyedülálló kombinációja az A-Go-Go-nak, funknak, pszichidéliának, az improvizációnak és a számok alapját jelentő anatóliai folk-inspirálta crossover stílusnak. A legendás török ütőhangszeres, Okay Temiz a mostanság újra aktív belga La Fanfare Du Belgistannal ad majd közös koncertet, rajtuk kívül pedig fellép majd a török alternatív színtér egyik legnagyobb reménysége, a sötét és hipnotikus alternatív rockot jellegzetesen törökös hangzásokkal, hangulatokkal keverő Gaye Su Akyol, aki nemrég adta ki első, Develerle Yaşıyorum című albumát.

Az összes újonnan bejelentett fellépő:

Kamasi Washington
Tout-Puissant Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou
Mikal Cronin with Strings & Horns
Ariel Pink
Josh T. Pearson
Adrian Younge & Friends
A Place To Bury Strangers
Lightning Bolt
METZ
Viet Cong
Suuns & Jerusalem In My Heart
Protomartyr
Titus Andronicus
Songhoy Blues
Baba Commandant & The Mandingo Band
Mustafa Özkent ve Belçika Orkestrasɪ
Okay Temiz & La Fanfare Du Belgistan
Gaye Su Akyol
The Space Lady
Laura Cannell

 Jegyek kaphatók a Le Guess Who? oldalán. A négy napos bérletek ára júliusban és augusztusban €100, amely szeptember elsején 110-re emelkedik.