Oldal kiválasztása
Modern metál alapvetés: Soulfly

Modern metál alapvetés: Soulfly

Ismét Budapesten lép fel Max Cavalera, a thrash/groove-metál színtér egyik ikonikus alakja, a Soulfly frontembere. A zenekar augusztusban jelenteti meg tizedik, Archangel című albumát, amiről az A38-ra látogatók elsők között kaphatnak majd ízelítőt a július hetedikei koncerten. Erről is kérdeztük a Sepultura egykori alapítótagját. Fontos tudnivaló, hogy a koncertre kedvez- ményes árú kombinált jegy is váltható, mely a Sepultura július 21-i budapesti koncertjére is érvényes.

Milyen emlékeid vannak a tavalyi Budapest Parkos fellépésedről?

Csodálatosak! Imádok Budapesten és úgy általában Kelet-Európában turnézni, kicsit Brazíliára emlékeztet, szóval minden koncert emlékezetes.

Több évtizede zenélsz már. Mi hajt még mindig?

Imádom a metált és úgy általában a zenét. Minden nap több órát töltök el csak azzal, hogy zenét hallgatok, új bandák és hangzások után kutatva. Igazából ez a hobbim.

Augusztusban jelenik meg a Soulfly legújabb albuma, az Archangel.

Igen. Ez lesz a legmisztikusabb albumunk a Prophecy óta (a zenekar 2004-es albuma). A szövegekre nagy hatással volt a Biblia, a számokra pedig a Bloodbath és a Belphegor. Leginkább az epikus szóval tudnám leírni az egészet. Plusz imádom, hogy rengeteg számomra fontos ember vendégeskedik a lemezen.

Olyanok, mint a Ministry frontembere, Al Jourgensen, Matt Young a King Parrotból, Todd Jones a Nailsből, Anahid a M.O.P.- ból vagy a testvéred, Igor Cavalera. Miért pont ők?

A gyerekeim a Mother Of Dragons című számban működtek közre, amit az anyjuknak, azaz a feleségemnek, Gloriának írtam. Szerintem egy szuper dal lett és nagyon király, hogy egy iráni nő is énekel benne. A többi zenésznek és a zenekaraiknak pedig hatalmas rajongója vagyok, főleg a Nailsnek és a King Parrotnak.

A bónusz lemezen van egy feldolgozás is. Miért pont a Napalm Death-féle You Sufferre esett a választásotok?

Poénból! Eléggé őrült ötletnek tűnt, mert az egész szám csak pár másodperc. Inkább egyfajta attitűdöt képvisel a számunkra…punk-attitűdöt.

A Soufly mellett tagja vagy még a Cavalera Conspiracy-nek és a Killer Be Killednek is. Mik az előnyei és a hátrányai annak, hogy három bandában is zenélsz? Mikor zenét írsz, mennyire van benned, hogy mondjuk „soulfly-os” legyen?

Mindig is imádtam egyszerre több zenekarban is játszani, mert így sosem unatkozom és a zenélésre sem unok rá. Mind a három bandával máshogyan zajlik a dalírás, de ettől csak még jobban élvezem.

Mit gondolsz, ha többé nem zenélhetnél, mit tennél, hogyan fejeznéd ki magad?

Valószínűleg festenék. Imádok festeni, főleg Júda oroszlánját. Mondhatni arra specializálódtam, haha.

Mikor az önéletrajzodon dolgoztatok Joel McIverrel, volt valami, amire első ízben döbbentél rá, az életeddel és a karriereddel kapcsolatban?

Hogy teljes és boldog életem volt és van. A veszteségek, a fájdalom, az öröm, a bánat, a kihívások, ezek mind hozzátartoznak. Remélem húsz év múlva megírhatom a folytatást is.

Mit gondolsz, mi tette a Sepulturát olyan különlegessé, hogy a rajongók évtizedek múltával is reménykednek benne, hogy összeáll a klasszikus felállás?

Szerintem az egész köré épült mitológia. Mi voltunk az első dél-amerikai metálbanda, amelyik érezhetően hatott a globális értelemben vett metálszíntérre.

Mesélj egy kicsit a vallási és spirituális életedről, élményeidről? Miben hiszel?

Istenben. Nagyon spirituális ember vagyok, de ez egy nagyon személyes téma. De annyit elárulhatok még, hogy nagyon szeretem az arkangyalokat, főleg Gábrielt és Mihályt. Közel áll hozzám az ortodox vallás is.