Oldal kiválasztása
Emancipator

Kifinomult, melankolikus elektronika: Emancipator

A kifinomult, elegáns downtempo mestere, Doug Appling, azaz Emancipator alig pár napja jelentette meg negyedik nagylemezét. Az alább meghallgatható Seven Seas legalább olyan ambiciózus és erős anyag, mint – rendre az év legjobb lemezei listákra került – elődei, amiről Emancipator március 3-iélő A38-as fellépésén is meggyőződhetünk.

A még mindig nagyon fiatal, 1987-ben született Doug Appling, azaz Emancipator korunk downtempo elektronikájának egyik leginvenciózusabb alakja. Nem véletlenül emlegeti példaképei között DJ Shadow-t vagy Bonobót: kifinomult, hiphopot, triphopot ambienttel ötvöző zenéje valóban a kilencvenes évek végének downtempo hullámának autentikus folytatása.

A portlandi zeneszerző-producer már első, hatalmas sikerű lemeze óta magabiztosan járja saját útját. Elektronikus alapjait klasszikus hangszerekkel, hegedűvel, klarinéttal, gyakran dulcimerrel (egy jellegzetes, a cimbalomra emlékezető amerikai folk-hangszerrel) dúsítja, és ezekből alakít ki gazdagon áradó, gyönyörű, már-már szentimentalizmusba hajló, melankolikus zenei szövetet. A sikerek nyomán megalapította saját kiadóját, a Loci Recordsot, ahol saját lemezein kívül hasonló felfogású producerek munkáit jelenteti meg.

A 2015-ös év pedig különösen mozgalmassá vált Emancipator számára, hiszen júniusban egy koncertlemezt adott ki, amit egy hónappal később követett előző sorlemeze, a Dusk to Dawn remixalbuma. És most, alig három hete megjelent a rég várt új Emancipator-album, a Seven Seas. Ezen a nagyszerű, elegáns, addiktív albumon ismét közreműködik Emancipator régi zenésztársa, Ilya Goldberg hegedűs, aki a budapesti koncertre is elkíséri majd. A szeptember 25-én megjelent albumot itt meg is lehet hallgatni. Sőt, a producer néhány napja a YouTube-ra is kitette az anyagot: a lejátszási lista minden számához külön grafika készült a koreai származású amerikai művész, Moon Suk Lee jóvoltából.

[bandcamp width=350 height=786 album=2193636011 size=large bgcol=ffffff linkcol=de270f]

És az egyedi grafikájú YouTube-playlist: