Oldal kiválasztása
Shining

Súlyos norvég fjordcore: Shining

A norvég Shining idén járt már Budapesten, az A38 szervezésében a Barba Negra Clubban, Devin Townsend előzenekaraként. A súlyos és zseniális „fjordcore-formáció” november 6-án visszatér, ezúttal az A38-ra, hogy megmutassa, milyen is az igazi, kopromisszumok nélküli jazzmetál. A zenekar múlt pénteken jelentette meg hetedik, International Blackjazz Society című nagylemezét, amit itt meg is lehet hallgatni.

A Shining, az énekes-szaxofonos-frontember, Jørgen Munkeby projektje aránylag visszafogott akusztikus dzsessz-zenekarként kezdte másfél évtizede, aztán szép lassan, lemezről lemezre tolódott el a rock, a progrock, aztán a zúzós, punkos-indusztriális progresszív metál felé. Közben Munkeby nagyon ügyesen építgette elkötelezett rajongótáborát. A Nemzetközi Blackjazz Társaság, azaz az „International Blackjazz Society” oly nagyra nőtt, hogy a Shining frissen megjelent, hetedik nagylemezét is erről nevezte el. „Blackjazz” a Shining sem-sem, vagy inkább is-is zenéjét tényleg így lehet a legjobban leírni: metál is meg dzsessz is, amibe némi kortárs komolyzene is vegyül, meg persze újhullámos elektropop, avantgárd meg egy csomó minden.

Munkeby – azon kívül, hogy a metálba bevezette a szaxofont – kifogyhatatlan az ötletekből. Idén júniusban például egy eszelős helyen készítette el legfrissebb koncertfilmjét. A norvégiai Trolltungán (a „Trollnyelven”), egy hatalmas, hétszáz méter magasan a semmibe lógó sziklanyúlványon adott koncert valószínűleg a zenetörténet egyik leglátványosabbjaként vonul be a köztudatba.