Oldal kiválasztása
Örmény népzene és art rock: Deti Picasso

Örmény népzene és art rock: Deti Picasso

Az A38 Hajó a TV-ben és rádióban eheti ajánlatai között: Anima Sound System, Orphaned Land, Kadavar, Mary PopKids és még sokan mások. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

November 16., hétfő, 23.25 (M2), Anima Sound System

Az Anima Sound System a honi elektronikus tánczenei színtér egyik irányadó alakulata. Priegerék állandóan változó produkciójának különlegességét a zene színes szövete, a stílusok keveredése: modern elektronikus tánczene, reggae és dub, hiphop és triphop, slágerek, hagyományos dalok és zenei kísérletek, szerelem és politika, zaj és puhaság, magyar népzene, klezmer és afrobeat, múlt és jelen keveredik egy hatalmas forgatagban.

November 16., hétfő, 03.15 (M2), Esti Kornél

Az Esti Kornélt 2006 nyarán alapította néhány mezőtúri fiatal egy önkényesen próbateremmé átalakított mélygarázsban. Tehetségkutatókon egészen a bécsi International Live Award középdöntőjéig jutottak. A Kispál és a Borz elő-zenekaraként a búcsúkoncerten, a Sziget nagyszínpadon is felléptek.

November 17., kedd, 23.25 (M2), Orphaned Land

Metálzenészeket nem sűrűn szoktak Nobel-békedíjra jelölni, de azért, hogy ez megtörténjen Kobi Farhival, az Orphaned Land énekesével, komoly mozgalom indult. A kilencvenes évek elején alakult izraeli folk-metál együttes ugyanis nem kisebb célt tűzött ki magának, mint azt, hogy minden lehetséges módon hirdesse a közel-keleti békét. A „minden lehetséges módba” elsősorban persze a zene és a dalok tartoznak bele: az Orphaned Land rengeteget merít a keleti stílusokból, az arab és török népzenéből, a klezmerből, és ezeket vegyíti a metál elemeivel.

November 17., kedd, 03.15 (M2), Fiordmoss

A Fiordmoss egy berlini székhelyű cseh elektro-folk együttes, amelyet eredetileg Brünnben alapítottak. Zenéjükben keverednek az elektonikus és akusztikus hatások, illetve a rock, a pop és a techno elemei.

November 18., szerda, 21.00 (M2), Dalszerzők Az A38 Hajón – Beck Zoli

Beck Zoli a 30Y énekese, dalszerzője, emellett megalapította a Bezzeg a Kurva Beckek duót dobos öccsével, Zazával (Beck László, 30Y), aktív résztvevője a Rájátszás koncertsorozatnak, illetve a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója. Ezúttal a Dalszerzők az A38 Hajón sorozatban válogat gazdag életművéből, és beszél saját szerzeményeinek történetéről.

November 18., szerda, 23.25 (M2), Deti Picasso lemezbemutató koncert

A Moszkvából származó, de jó ideje Magyarországon élő örmény testvérpár, Gaya és Karen Arutyunyan által alapított Deti Picasso valóságos kultuszzenekar mind Oroszországban, mind itthon. Az örmény népzenét artrockkal ötvöző dalok ereje, a rock, a pop és az örmény népi hagyományok termékeny feszültsége, a frontleány-énekesnő, Gaya szuggesztív színpadi jelenléte üdítő eredetiségével nyeri el a hallgatók szimpátiáját.

November 18., szerda, 03.15 (M2), Kadavar

A Kadavar az a zenekar, ami napjainkban a legtökéletesebben megidézi a hatvanas-hetvenes évek kőkemény ős-stonerét. Egészen pontosan nem is megidézi, mert a német trió nem felidéz valamit, hanem maga a pszichedelikus-mocsárbluesos hardrock, ahogy azt a Black Sabbath vagy a Steppenwolf kitalálta.

 November 19., csütörtök, 23.25 (M2), Molllust Opera Metal

A Molllust Opera Metal nevű német zenekar az operát, a komolyzenét és a metált egyedi módon ötvözi. A 2010-ben alakult, mára hattagúvá nőtt együttes egyedülálló, nagy ívű dalai különleges hatással bírnak félúton a kemény metál és a klasszikus zene dallamvilága között.

November 19., csütörtök, 03.15 (M2), Mary PopKids

A soul, funky és elektronikus elemeket is felvonultató indie zenekar az utóbbi években Magyarország összes nagyobb fesztiválján és klubjában nagy sikerrel lépett fel, jól lehet vidám, vicces, barátságos, életvidám popzenéjüknek napról-napra egyre több a híve. Nevetni jó!

November 20., péntek, 23.00 (M2), Eleven – Run Over Dogs

A négy fiatalból álló zenekar 2012 elején állt össze, hogy megmérettessék magukat az R33 által szervezett hazai underground zenei tehetségkutatón. Az akkori, Németh Juci nevével fémjelzett zsűrit éppen az Our love című dalukkal nyerték meg: a zsűri igazi, eredeti és kirobbanó zenekart keresett, és a banda által bemutatott zenében mindezeket meg is találták.

November 20., péntek, 23.25 (M2), Dalszerzők Az A38 Hajón – Ersch

A Dalszerző-előadók sorozat legújabb állomásán a kitűnő, lendületes indie-popot játszó Ersch formáció frontembere, Siklósi Örs lép fel önálló műsorával.