Oldal kiválasztása
Elegáns, érett, csodálatos popzene: Balthazar

Elegáns, érett, csodálatos popzene: Balthazar

A belga poprock sikersztori, az idén tízéves Balthazar tavasszal jelentette meg harmadik nagylemezét. A finom, elegáns kamarapopot játszó, három éve a Szigeten is fellépett kvintett a lemezt bemutató őszi európai turnéjába illesztette be az A38 Hajót – a novemberi huszonötödikei koncert kapcsán beszélgettünk velük inspirációkról, az Északi-sarkról és arról is, hogy a klubkoncerteket vagy a fesztiválokat szeretik-e jobban.

Idén már felléptetek Budapesten, a Sziget fesztiválon. Milyen emlékeitek vannak arról a koncertről? Melyik áll közelebb hozzátok, a klubkoncertek vagy a fesztiválok?

Remek volt! Forró idő, csodálatos emberek. Az igazat megvallva, a klubkoncerteket jobban szeretem, mert intimebb a hangulat. Több számot játszhatunk és így tovább.

Tavaly lett tíz éves a zenekar – mi jut először eszetekbe, ha a kerek évfordulóra gondoltok? Ha visszamehetnétek az időben, van valami, amit másképp csinálnátok?

Ilyen régóta létezne a zenekar? Teljesen elfelejtettük megünnepelni. Nem hiszem amúgy, hogy bármit is másképp csinálnánk.

Minden évben elhajóztok az Északi-sarkra a rajongóitokkal. Hogy jött ennek az ötlete?

A legnagyobb rajongónknak van egy háza az Északi-sarkon, az ő ötlete volt. Azóta minden évben elutazunk oda.

Mik voltak a fő inspirációitok a Balthazar indulásakor?

A nők. Ez azóta sem változott.

A felvételek általában valamelyikőtök otthonában zajlanak, nem egy stúdióban. Miért? Vannak olyan nagy, híres stúdiók, amelyek kedvéért feladnátok ezt az elveteket?

A terveink közt szerepel, hogy építünk egy stúdiót az Északi-sarkon, így lényegében lenne egy házi stúdiónk, csak nagyobb kivitelben.

Eddig mindig ti voltatok az albumaitok producerei, a Thin Wallson viszont együtt dolgoztatok Jason Cox-val és Ben Hillier-vel. Mi inspirálta ezt a döntést?

Más hatásokat szerettünk volna és talán kicsit belefáradtunk abba, hogy mindent mi csinálunk. Jó élmény volt velük dolgozni.

Szövegek terén mik a Thin Walls fő témái?

Nők, turnézás, az intim szféra teljes hiánya.

Miért döntöttetek az angol nyelvű szövegek mellett? A zenei hatásaitok, vagy inkább a potenciális célközönség miatt?

A rock ’n’ roll nyelve az angol!