Oldal kiválasztása
Pörgős, rockos, pszichedelikus szeánsz: The BlackBirds

Pörgős, rockos, pszichedelikus szeánsz: The BlackBirds

Február negyedikén Magyarország legrégebbi és legautentikusabb Beatles tribute bandája újra beizzítja az erősítőket és a hangszálakat egy pörgős, rockos, pszichedelikus szeánsz erejéig. A már rendhagyó farsangi koncert után ráadásul Paul McCartney és Michael Jackson együttműködésének leghíresebb duettjeit is színpadra viszik a fiúk; Jacko szerepében a híres táncos-énekes előadóval, Lil C-vel. Erről, a hitelességről, jövőbeli tervekről beszélgettünk a The BlackBirds dobosával, Hoffmann Györggyel.

Mit mondanátok, miért pont a The Beatlesnek szenteltetek egy emlékzenekart? Mit adott nektek, amelyet más zenekar nem tudott?

Vannak olyan dolgok, amiket nem lehet megmagyarázni. A Beatles zenéje is ilyen. Nincs rá megfejtés, hogy miért jó, miért egyedi, miért érdekes. Egész egyszerűen elvarázsolja az embert és kész. És pont ez az érzés kerít hatalmába bennünket, amikor Őket hallgatjuk, és ilyenkor együtt rezgünk a dalokkal és valahogy eggyé válunk velük. Na, ezt az érzést nem tudta eddig más zene kiváltani belőlünk.

Több interjúban is azt nyilatkoztátok, hogy gyakorlatilag minden álmotokat valóra váltottátok már a The BlackBirds-szel: mik voltak ezek és adódik a kérdés – mi maradt még, mi hajt előre titeket?

Első magyarokként jutottunk ki a legnagyobb Beatles fesztiválra Liverpoolba – még 2007-ben. Azóta sokszor jártunk már ott és még megyünk is vissza. Végig turnéztuk szinte az összes európai Beatles fesztivált, találkoztunk személyesen Paullal és Ringoval, léptünk már fel Kanadában, szinte az összes Beatles dalt eljátszottuk már és közel ezer sikeres Beatles Show-t adtunk világszerte. Mindent most lehetetlen felsorolni, mert az elmúlt 12 év rengeteg élményt adott. És ezeknek az élményeknek az újraélése hajt előre bennünket.

Mi a legnehezebb része annak, hogy hitelesen megidézzétek a The Beatlest a színpadon? Egyáltalán, mitől hiteles szerintetek egy emlékzenekar?

Szerintünk attól hiteles egy emlékzenekar – és minden más banda is – ha nem akarnak megfelelni valaki elvárásainak, nem erőltetett a dolog és nem muszájból vagy kényszerből csinálják. Nekünk ez tényleg az életünk és minden napunkat kitölti és meghatározza. Gyűjtjük is őket – rendeztünk már sok kiállítást is idehaza. Szoros kapcsolatot ápolunk a magyarországi Beatles Múzeummal – mely tavaly nyílt Egerben, Egri Road néven. Mi vagyunk a Múzeum hivatalos zenekara. Szóval őszintén kell csinálni.

A mostani koncertetek egyrészt pszichedelikus farsang lesz, amihez külsőségekben is igazodni fogtok. Mire számíthatunk majd a dalsorrendet és a vizuálokat illetően?

Az A38-ra mindig a legkeményebb és legütősebb Beatles dalokat visszük. Ezt a műsorunkat gyakorlatilag csak a hajón játsszuk, ezért is egyediek ezek a koncertek. A Lucy in the Sky with Diamonds, a Tomorrow Never Knows és a Come Together biztosanlesz. És igen, beöltözünk mi is. Ezért is kérünk arra minden kedves Beatles farsangra látogatót, hogy valami Beatlesre vonatkozó ruhába jöjjön. Lesz hivatalos fotós és a koncertután megjelenő fotóalbumba a közönséget is be szeretnénk tenni!

A program további különlegessége, hogy a The Beatles-blokk után eljátsszátok Paul McCartney és Michael Jackson leghíresebb duettjeit is. Mi inspiráló számotokra ezekben az együttműködésekben?

Nagyon szeretünk valami olyat csinálni, amilyet még nem csináltunk előtte! Ilyen volt a Calcutta Trióval közösen rendezett „A Beatles indiai világa” koncertünk is. A Beatlesen túl, a tagok szólómunkásságát is imádjuk, és időnként játsszunk onnan is csodás dalokat és ez nagyon inspiráló tud lenni.

Ha kiválaszthatnátok három művészt/zenekart, akikkel szerintetek a The Beatlesnek kollaborálnia kellett volna, kit választanátok és miért?

A Beatles úgy volt jó, hogy szinte soha nem vont be „külsős” sztárokat az életébe. De biztos jó dolgok születtek volna, ha a Queen vagy az Oasis beszabadult volna egy lemezfelvételükre.

Hogy találtátok meg a tökéletes Michael Jacksont?

Nem volt nehéz. Amikor eldöntöttük, hogy megcsináljuk a Say Say Say-t és társait és ehhez kell egy Michael Jackson, akkor egyből Lil C-re gondoltunk. Zseniálisan táncol, és nagyon úgy énekel, ahogy Jacksont énekelni kell.

Jövőbeli tervek, álmok?

Az álmokat felsorolni túl hosszú lenne… a terveket nem annyira. Idén van a The BlackBirds 12. születésnapja és ezt egy exkluzív helyen meg is ünnepeljük áprilisban. Nyáron rengeteg koncert és egy újabb Angol turné vár ránk. A többi még nem publikus, de lesznek még meglepetések!


A cikk elkészülését a Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.
cstp-logo-web-smallnka_hu