Oldal kiválasztása
Szorosan követik a műfajteremtő Enter Shikarit: Hacktivist

Szorosan követik a műfajteremtő Enter Shikarit: Hacktivist

A tavaly októberben az Enter Shikari előzenekaraként már Budapesten járt Hacktivist március kilencedikén visszatér, ezúttal az A38 Hajóra! Ezúttal már önálló turnén, saját nagylemezét mutatva be (ami a hajó blogján már meg is hallgatható). A zúzós hardcore-t nu metalba és elektronikába oltó, elképesztően energikus fiatal csapat énekes-rapperével, Ben Marvinnal beszélgettünk az Occupy London mozgalomról, a stílusuk előnyeiről és hátrányairól, valamint a siker titkáról.

Tavaly már felléptetek Budapesten, az Enter Shikari előzenekaraként. Milyen emlékeitek vannak arról a koncertről?

Elképesztőek! Úgy éreztük, hogy nagyon bejött a közönségnek a zenénk, jó volt a magunk oldalára állítani pár Shikari rajongót. Az egész európai turné egy feledhetetlen élmény volt, de a budapesti koncert különösen jól sikerült. Szóval már nagyon várjuk, hogy visszatérjünk.

Nagyon rövid idő alatt futottatok be egy nagyon komoly karriert – mit mondanátok, mi volt a ti esetetekben a siker titka?

Csodálatos érzés valami olyannal befutni, ami más, ami friss. Nagyon korán elkezdtünk turnézni, amikor még alig pár dalunk volt. Rengeteg embert értünk el így, és mivel tetszett nekik, amit hallottak, részese akartak lenni a Hacktivistnek – a dolog pedig hamar kinőtte magát. Hamarabb, mint gondolni mertük volna. Szóval számunkra is megdöbbentő, hogy milyen gyorsan történt minden.

2011-ben alakultatok, de a debütáló albumotok alig pár napja jelent meg.

Egyszerűen így alakult. Mindig a terveink között szerepelt az, hogy kiadjunk egy albumot, de mivel a megalakulásunk után már rögtön elkezdtünk intenzíven turnézni, nem maradt sok időnk arra, hogy dalokat írjunk. Az igazat megvallva mindig egyfajta B-tervnek tűnt számunkra. Plusz volt pár, a dalírást akadályozó tényező is, és biztosak akartunk lenni abban, hogy száz százalékosan elegédettek vagyunk a végeredménnyel. Szerintem ha hamarabb jelenik meg az album, nem lett volna ilyen jó, nem olyan lett volna a végeredmény, mint most. Úgy gondolom, hogy megérte rá várni.

Hogy jellemeznéd az Outside the Boxot?

Megvan benne a jellegzetes Hacktivist-hangzás, azonnal meg tudod mondani, hogy ezek mi vagyunk. Ugyanakkor sok tekintetben fejlődtünk is, valamint sok tekintetben súlyosabb is lett a hangzásunk. De helyenként meg visszafogottabb, több teret nyert magának az elektronika. Több a metál, több a grime. Szerintem az Outside the Box a szövegek és a zene tekintetében is mi vagyunk, ez most a Hacktivist. Ahogy említettem, megmaradt a jellegzetes hangzásunk, de ugyanakkor szintet is léptünk.

A lemez producere a gitárosotok, Timfy J volt. Kezdettől fogva őt akartátok erre a szerepre, vagy csak így alakult?

Azt hiszem, az előbbi. Amit lehet, azt próbáljuk házon belül megoldani – a videókat például. Sok zenekar mindent másokkal végeztet el – na, mi ennek pont az ellenkezője vagyunk. Általában Tim írja a számokat, szóval ő tudja a legjobban, hogyan is kéne hangzaniuk, és számunkra ez a legkényelmesebb megoldás. Plusz ez azt is jelenti, hogy korlátlan idő áll rendelkezésünkre a stúdióban, addig tökéletesíthetjük a dolgokat, ameddig akarjuk.

A zenétek olyan, egymástól távol álló stílusokból merít mint a grime, a hiphop, a metál, a djent vagy a dubstep. Hogy érzitek, emiatt még több embert értek el vagy épp ellenkezőleg, kevesebbet, mert mondjuk egy rockert eltántorítanak a hiphopos elemek?

Sok olyan ember volt a metálszíntéren belül, aki alapvetően nem hallgat mondjuk grime-ot vagy hip-hopot, de a mi zenénk tetszett neki és fordítva is. Szóval szerintem összehozzuk az embereket azáltal, hogy a zenénken keresztül nyitottabbá tesszük őket más stílusokra, és megmutatjuk nekik, hogy nem kell mindennek ugyanolyannak lennie. De ugyanakkor vannak olyan emberek is, akik ragaszkodnak a saját stílusukhoz és nem szeretik a Hacktivistet. Ami azt illeti, elég sokan vannak. Ami nem gond, ez azt jelenti, hogy valamilyen hatást kiváltottunk – és ez is a célunk. Örülök, hogy hullámokat keltünk.

A Hacktivist-szövegekek erősen politikus töltetűek.

Amikor megalakultunk, sosem volt a céljaink között az hogy nagy hangsúlyt fektessünk a szövegekre. A Hacktivist eredetileg Tim szólóprojektjét takarta, akkor még rajta kívül egyikünk sem volt érintett benne. Írt pár számot, és mivel akkoriban zajlott az Occupy London mozgalom, relevánsnak érezte a nevet, és tetszett neki, hogy elgondolkodtatja az embereket. Aztán amikor elkezdtünk számokat írni, rengeteg olyan dolog zajlott a világban, amiről beszélni akartunk – a dalszövegeinken keresztül.

Hogyan foglalnád össze a Hacktivist üzenetét?

Nyisd ki a szemed, és kezdj el élni! Valamint tartsd meg a pozitív attitűdöd, bármi történjék is, és érezd jól magad! Tudod, bár a számaink egy részének komoly üzenete van, vannak bulisabb, lazább dalaink is, szóval szerintem megvan az egyensúly. Élj boldogan, de közben figyelj oda azokra a dolgokra, amik a világban történnek!.