Oldal kiválasztása
Akik számára kaland az élet: KIES

Akik számára kaland az élet: KIES

Habár a KIES csak tavaly alakult, már körbeturnézták az országot a Fish! előzenekaraként, nyitottak a John Coffeynak és az A38 hajó és a Szerencsejáték Zrt. közös tehetségkutatóján, a Talentométeren is másodikak lettek a pop-rock kategóriában. Szeptember 17-én pedig visszatérnek, hogy bemutassák első, Kaland az élet című lemezüket (amit a blogunkon mutattak be), a hasonlóra készülő AWS (akikkel szintén interjúztunk) társaságában. Ennek az alkalmából beszélgettünk velük.

Meséljetek a kezdetekről, hogyan alakult meg a zenekar?

Kaldenekker Ferenc (gitáros): Ádi és Milán előző zenekarai a földbe álltak, és a közös ismeretségnek köszönhetően kitalálták, hogy csinálnak együtt valamit, majd ezután csatlakozott hozzájuk Gergő is. Én lementem talán a második próbájukra, tökre bejött, és mondtam nekik, hogy mivel nagyon élem, szívesen csatlakoznék, szóval kvázi bekönyörögtem magam a zenekarba.

Mekkora segítséget jelentett nektek annak idején a Ki Mit Tube-os szereplés?

KF: Az biztos, hogy olyan emberekhez is eljutott a zenekar híre, akik előtte nem hallottak róla, vagy nem is nagyon hallottak volna, mert pl. más közegben mozognak, szóval mindenképp jól sült el a dolog. A Fish! zenekarral való barátságunkat is részben ehhez a dologhoz köthetjük, szóval segítség volt minden szempontból.

Kik voltak rátok a legnagyobb hatással?

KF: Nagyon sokféle zenét hallgatunk, raptől hardcore-ig, a grunge-on át mindent. Van aki a seattle-i grunge-ra esküszik, van aki a Blink-182 féle pop-punkra, van aki a hardcore-ra, és vannak a nagy közös kedvencek, mint például a Nirvana meg a Foo Fighters.

Viszonylag hamar már körbeturnéztátok az országot a Fish! előzenekaraként. Hogy jött ez a lehetőség? Mit „hoztatok haza” a turnéról?

Kovács Gergely (dobos): A lehetőség úgy jött, hogy Krisztián véleményezte a klippünket a Ki Mit Tube-on. Mivel szerinte „nem lett gáz”, felkeltettük az érdeklődését. Felvettük a kapcsolatot, és így alakult ki a dolog. A turné során rengeteg tapasztalatot szereztünk, valamint nagyon jó barátokat a Fish!-es dudderek személyében, és nem utolsó sorban összecsiszolódtunk, mint egy drágakő. 

Több interjúban is azt nyilatkoztátok, hogy a legtöbb számotokhoz szeretnétek valamilyen képi anyagot készíteni. Miért fontos ez számotokra, mit jelent 2016-ban egy klip egy zenekar számára?

Kiss Milán (énekes): A felgyorsult világban tudomásul kell venni, hogy egy zene már kevésbé állja meg a helyét magában úgy, ahogy az régen lehetett. Kell egy képvilág is, és ennek a két dolognak a keverékével könnyebben barátkozik meg a hallgató is.

Szeptember tizenhetedikén mutatjátok be első, Kaland Az Élet című albumotokat. Meséljetek róla!

Szűcs Ádám (basszusgitáros)Ez a lemez egy körkép a csapat elmúlt egy évéről. A megalakulástól egészen mostanáig. Mivel teljesen más zenei környezetből jövünk, ezért össze kellett csiszolódnunk. Ez a dalszerkezetektől a tempókon át mindenre igaz volt. Nyilván az emberi részére is, de ez a „szokásosnál” gyorsabban sikerült, és ez a tempó átterjedt mindenre. A koncepciónk is az volt, hogy mindent a leggyorsabb legegyszerűbb módon valósítsunk meg. Nem ültünk órákat dalokon, ezért egy elég nyers, ösztönös hangzás valósult meg a lemezen. Érdekes egyébként a trackek közti kontrasztokat figyelni mondjuk egy ’Add ki magadból’ illetve a ’Fejjel a föld felé’ között. Ezek azok az ellentétek, amitől a lemez változatos lesz szerintem.

Szövegek tekintetében mik voltak az album fő témái?

KM: Teljesen átlagos szitukat boncolgatunk és próbáljuk bemutatni a rossz dolgok pozitívabb oldalát. Húzhatod a szádat mindenre, ami körülötted történik, mert lenne is mire. Ezeket egy az egybe is kiírhatnánk , de a sok nyavajgás helyett mi inkább egy opciót szeretnénk felkínálni.

Már a cím is egyfajta pozitív életszemléletet sugall, ami egyébként is árad minden megmozdulásotokból.

KM: IGEN! Pozitív, de fura, hogy ezt a kifejezést pont akkor szoktam használni amikor valakin látom a szomorúságot, kétségbeesést és szeretném a helyzetből a legjobbat kihozni. Érdekes, hogy erre általában jól reagálnak az emberek.  Talán mert pont az ilyen pofon egyszerű dolgokat a legkönnyebb elfelejteni, nem mindig jönnek össze a dolgok, sőt… de ha nem kudarcnak, hanem kalandnak tekinted a dolgokat, amik veled történnek, teljesen máshogy fest a dolog.

Mellettetek az AWS is lemezbemutatót tart majd, hogyan jött a „dupla lemezbemutató” ötlete? Hallottátok már az ő lemezüket?

SzÁ: Nagyon jó a kapcsolat a két zenekar között, és részben innen is jött a dolog, hogy legyen ez egy összevont megmozdulás. Még nem hallottam az új anyagot, de biztos, hogy a lemezbemutatóig ezt pótolom. Kíváncsi vagyok, hogy mennyi változás történt az előző koronghoz képest.

Tervek, álmok, rémálmok?

SzÁ: Szeretnénk írni, egy olyan dalt, ami igazán ’fenn marad’. Valamint minél több emberhez eljuttatni a zenekar hírét, megturnéztatni a lemezt, és gőz erővel haladni tovább, előre. Rémálmaink pedig nincsenek.