Oldal kiválasztása

Egy soul-, blues-vonalon mozgó, de kortárs hangzású zenekar: Window

Február huszonharmadikán Alex Clare előtt nyit a friss, négytagú hazai neo-soul-zenekar, a Window, melynek tagjait több korábbi formációból ismerhetjük már, de most új konstellációban, egészen új irányba indultak el. Kocsis Bence énekes-gitárossal beszélgettünk.

A legtöbb tagnak nem ez az első zenekara. Melyik bandákban találkozhatunk még veletek? A tapasztalataitokkal könnyebb, vagy épp nehezebb volt elindítani a Window-t? 

Most felsorolhatnánk jó sok nevet, de talán nem érdemes, sok ideje zenélünk és mindenkinek volt egy jó pár korábbi próbálkozása, teljesen más stílusokban. A legfontosabb, hogy pont most jött ki úgy a lépés, hogy ugyanaz az a zenei idényünk, ugyanabban az időben találkozott. A tapasztalatok nagyon jól jöttek, főleg abban, hogy már a legelején letegyük az alapokat, milyen zenét szeretnénk pontosan csinálni? Milyen közönséget célzunk meg vele? Ezeket az embereket milyen utakon érdemes leghatékonyabban megszólítani? Milyen más zenekarokkal érdemes játszanunk és hasonlók.

Kik voltak rátok a legnagyobb hatással?

Alapvetően sok neosoul, triphop hangulatú dal van, amelyik zenéket nagyon kedveltük az utóbbi időkben és valamilyen szinten hatottak ránk: Kaytranada, Chet Faker, Anderson Paak, Phoenix, James Blake, de én például részben a jó pár évvel ezelőtt megjelent első Alex Clare lemez dalait feldolgozva jöttem rá, hogy szeretnék egy soul, blues vonalon mozgó de kortárs hangzású zenekart alapítani, így külön szívmelengető, hogy pár hónappal a megalakulás után játszhatunk előtte.

A fellépéseiteken a zenekari keménymag mindig kiegészül pár vendégzenésszel, ennek hogy jött az ötlete? Alex Clare előtt ki játszik majd veletek?

Élőben szeretnénk minél izgalmasabban megszólalni és adott esetben mindig egy kicsit mást és újat nyújtani a koncerteken, nem biztos például, hogy élőben mindig ugyanúgy szólal meg majd egy lemezes dal. A dalok megírása során se szerettük volna, hogy az korlátozzon minket, hogy milyen hangszerek szólalnak meg az alap felállásban, emellett a nyári közös improvizációs zenélések is oda vezettek, hogy van jó pár olyan zenész körülöttünk akivel izgalmas a közös munka, szeretjük is amit a másik csinál, de nem kivitelezhető, hogy mindenki teljes értékű tagként részt vegyen a zenekarban, így jutottunk erre a döntésre. Élőben három-négy fővel is megtudjuk szólaltatni  a dalokat, de van, hogy hatan is fent vagyunk a színpadon. Az A38-on Zahár Fanni fuvolán és szaxofonon tart velünk, Novai Gábor billentyűn és Méhes Adrián is megszólal ének fronton két dalban.

Több interjúban is azt nyilatkoztátok, hogy sok múlik a teljes arculatotokon, hogy hogyan tudjátok képviselni a zene, a kép és a hang szimbiózisát. Meséljetek erről!

A zene mellett részben a munkáim során is ezzel foglalkozom, így adta magát, hogy ha kijövünk az új zenekarral annak az elejétől fogva egy tudatos kerek vizuális világa és kommunikációja kell, hogy legyen. A facebook oldalunk élesítésekor már megvolt a logó, zenekari fotó és egy a később színpadi díszletünket tartalmazó élő stúdió videó.

Mik a terveitek a 2017-es évre?

Első körben most a lemez hangzásának a megtalálása a cél, majd ennek az élő előadásba ültetése. A megjelenést valamikor áprilisra tervezzük, az év második fele többnyire majd ennek fényében alakul ki.