Oldal kiválasztása

Az alternatív elektronikus zenét trip-hoppal, rockkal és technóval ötvöző Bin-Jip trió 2017-ben megújul. Utoljára március 31-én lép fel együtt a Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint – Andrew J eredeti felállás, utána Andrew a zenekart Kaltenecker Zsolt alapítótaggal és Lantos Zoltán hegedűművésszel viszi tovább, különleges vendégénekesek közreműködésével. Ennek kapcsán beszélgettünk még egy utolsót a három taggal emlékekről, a jövőről, útravalóról és még sok másról.

Március 31-én utoljára lép fel a Bin-Jip ebben a felállásban. Mik a legszebb emlékeitek a közösen töltött időből?
Harcsa Veronika: Sok különleges koncertünk volt, amire nagyon jó emlékezni. Ilyenek az Erik Truffaz-val közös estek a Müpában vagy a Művészetek Völgyében, vagy a Kiégő Izzókkal közös projekt a Planetáriumban. De szinte minden koncerten megéltük, milyen felszabadult tud lenni a közönségünk, nekem ez a legjobb emlék.

Gyémánt Bálint: Nekem is számos legszebb Bin-Jip-es emlékem van. Például forgatás egy kompon, viszkizés Frydek-Místeken, hajnali kelés félholtan reggeli TV műsorba, nem utolsó sorban rengeteg általam imádott közös dal.

Andrew J: Legszebb emlék számomra a megalakulásunk 2009-ben, valamint az első lemez készítése. Még nem tudtuk, mire számítsunk, csak szabadon ötleteltünk, zenéltünk. Amit még kiemelnék, az a Heavy videóklip, Szabó Leventének köszönhetően. Teljesen odavoltam, mikor először megláttam, onnantól kezdve meg is határozta a Bin-Jip arculatát.

Mire számíthatunk majd az utolsó „klasszikus” Bin-Jip koncerten?
GyB: Szerintem hatalmas energiákra, legalábbis én arra számítok.
AJ: Eljátsszuk az elmúlt 7 év legfontosabb Bin-Jip számait.

Veronika és Bálint a sajtóanyag szerint a jövőben inkább egyéb projektjeikkel akarnak foglalkozni. Melyek ezek?

HV: Elsősorban az akusztikus duónk, melyen 2012 óta dolgozunk, és eddig két lemezt jelentettünk meg. Emellett most számomra a huszadik századi klasszikus dalok jelentenek „kutatási területet”, több klasszikus zenésszel dolgozom jövőbeli projekteken.

GyB: A duónkon kívül a legfrissebb formáció, amiben van szerencsém részt venni, az Indigo Project. Itt olyan fiatal zenészekkel játszom együtt, akikkel szintén nagyon inspiráló a közös munka. Ezen kívül januárban rögzítettem Csízi Lászlóval és Fonay Tiborral az első szerzői lemezemet. Ráadásul néhány kompozíció erejéig csatlakozott hozzánk Shai Maestro, izraeli zongorista. Szakmailag komoly kihívásokkal teli együttműködés és egyben hatalmas öröm ez számomra, melyre szeretnék még jobban fókuszálni. Az anyag ősszel jelenik meg a Budapest Music Center gondozásában.

Mi lesz a Bin-Jip sorsa a továbbiakban?
AJ: Folytatódik, másképp. Mivel így alakult, Lantos Zoltánnal és Kaltenecker Zsolttal a tavalyi év folyamán alapított triónk lesz az új Bin-Jip, különleges, ismert vendégénekesekkel kiegészülve. Úgy éreztük, nincs értelme más együttes néven szerepelnünk, hiszen Zsolt is alapítótag, részt vett szinte az összes szám kitalálásában, és Zoltán is szerepelt már a zenekarban élőben és a Heavy albumon is. Van egy lemeznyi új anyagunk, melynek egy részét egyébként is a Bin-Jipbe szántam. Még az idén, vagy a jövő év elején szeretnénk ezeket a felvételeket megjelentetni, tehát lesz harmadik album, melynek a zenei producere továbbra is én leszek. Az új felállás bemutatkozása élőben az ősszel várható az A38 Hajón, pontosabb információkat március 31. után teszünk közzé.

Mi volt a legfontosabb dolog, amit ebben a zenekarban tanultatok, amit „útravalóként” magatokkal visztek?
HV: Az, hogy minden hangból lehet zene, ha megfelelő környezetbe kerül.

GyB: A dal fontossága, fegyelmezettség, folyamatos kutatás a zenében, hogy vajon mit tudnék még hozzáadni, amivel teljesebb lehetne a zenekar hangzásképe. Ezeket a szempontokat minden projektemben sokkal tudatosabban szem előtt tartom, és ez egyértelműen a Bin-Jip zenekar, elsősorban a tagok hatása.

AJ: Soha nem szabad feladni, mikor egyikünk ideiglenesen elhagyta a zenekart, összefogtunk és folytattuk és de jól tettük! Most is így lesz!

Kedvenc Bin-Jip szám?
HV: Dinner With A Demon.

GyB: Egyértelmű: a Bin-Jip, imádom játszani, mindig örültem ha műsorra tűztük.

AJ: Step – egyszerű, nagyszerű.