Oldal kiválasztása

Modern, nyitott, életigenlő, lírai, hedonista, belvárosi: JETLAG

A pesti éjszaka, a fesztiválfless és a lírikus elektropop friss hazai kifejezője a JETLAG. A zenekart tavaly alapította Molnár Tamás és Czoller Bence, akik korábbi bandáikkal, bő egy évtizedes zenei múltjuk során majd egy tucat díjjal, toplistás dallal, teltházas koncerttel és több milliós nézettségű videóklippel már bizonyítottak. Mostani projektükkel viszont még ehhez képest is szintet léptek: egy olyan produkciót tettek színpadra, amely megszólalásában és látványban is egyedülálló és újszerű itthon a könnyűzenében. Hogy ez mit jelent pontosan, azt június 22-én mindenki megtapasztalhatja az A38-on; előtte viszont az egykori Anti Fitness Club-frontember Tamás fedett fel nekünk pár műhelytitkot és távlati tervet.

Meséljetek a kezdetekről, hogyan és mikor alakult a zenekar? 

Az AFC és a The Hated Tomorrow együtt turnézott, mikor megismerkedünk Bencével. Ekkoriban már szóba került, hogy csinálunk valamit közösen, így mikor feloszlottak a zenekaraink azonnal elkezdtük építeni a JETLAG-et. 2016 márciusában jelent meg debütáló dalunk a Karszalagok, úgyhogy nemrégiben ünnepelte első születésnapját a zenekar.

Kik voltak rátok a legnagyobb hatással?

Kezdetben a metal majd a punk és ezek legkülönbözőbb torz szerelemgyerekei voltak rám hatással. Korábbi formációm az AFC mellett volt szerencsém szöveget írni megannyi hazai énekesnek, zenekarnak, így került közelebb a popzene, az elektronikus műfajok pedig az utóbbi néhány évben inspirálnak az alkotásban. Nyitottan állok az újszerű, progresszív forradalmi irányzatok felé. Épp úgy izgatnak az elemi, ösztönös megközelítések, mint a végletekig letisztult, patikamérlegen kicentizett popzene.

Bár a Jetlag alig több, mint egy éves, mindkettőtök zenei múltja közel egy évtizedet fog át. Mennyiben más egy ilyen háttérrel elindítani egy új zenekart és ennyi idő alatt az alapelképzelések mekkora része valósult meg?

Egészen más. Persze koncepció is volt, hogy a korábbi zenekarainktól teljes mértékben eltérő dolgot csináljunk a komfortzónán kívüliség jegyében. Nem titkoltan törekedtünk arra, hogy megkerülhetetlen slágerszag keringje körül a dalainkat, de még így is várakozásainkon felüli rádiós játszásokat értünk el már a debütáló trekkel a Karszalagokkal, ami az azóta megjelent dalainkkal is rendre összejön. Egy olyan show-t álmodtunk meg ami unikális, hogy aztán ezt bemutathassuk a legmenőbb klubbok és fesztiválok színpadain. Idén januárban volt a bemutatkozó koncertünk az Akvában, e pillanatban az első A38-as koncertünkre készülünk, és ott vagyunk a legnívósabb haza fesztiválokon is úgy, hogy idáig mindössze négy dalunk jelent meg.

Mindketten elég sok díjat vihettetek már haza az évek során. Melyekre voltak számotokra a legfontosabbak és van esetleg olyan csúcs, amit a Jetlaggel terveztek meghódítani?

Bár a díjak kézzel fogatóvá teszik a sikert, mégis inkább a színpadon átélt pillanatok okozzák az igazi függőséget. Díjakat nyerni sosem cél. Cél az, hogy jó dalokat írjunk, olyan show-t rakjunk le a közönség elé ami formabontó és emlékezetes úgy, hogy mindeközben jól érezzük magunkat.

Amikor a Karszalagok megjelent, eltelt némi idő, míg kiderült, hogy a zenekar kettőtöket takar. Szándékosan tartottátok ezt vissza?

Igen. Nem akartuk, hogy a korábbi zenekarainkkal hozzák párhuzamba a JETLAG-et, révén ez egy teljesen új irány. Persze volt akinek azonnal leleplezett minket, de van olyan pályatársunk is aki bár hallotta a dalainkat, csak mostanában esett le, hogy kik is állnak a dalok mögött.

Hogyan jött az ötlet, hogy a banda teljes története és imidzse a repülés köré öszpontosuljon?

Miután letettük a voksot a JETLAG név mellett, azonnal jöttek az ötletek, hogy miként vihetnénk tovább ezt a fonalat úgy, hogy valami markáns, megjegyezhető vizualitás társuljon a zene mellé. Szinte kimeríthetetlen a témakör, így bőven vannak még gag-ek amikkel időről időre frissíteni tudjuk az alapelképzelést. A bemutatkozó bulinkon boardingpass-t osztogató stewardess csajok üdvözölték a közönséget, akik azóta már táncosok, a koncertterem oldalán a repülő oldalüvegeit formáztuk meg LED-ekből, a háttérvetítés a pilótafülke ablakait hivatott megjeleníteni, a koncert közepén zuhanunk, füsttel borítjuk be a közönséget majd szélgépekkel visszük le a fejüket szóval nem egy szokványos koncertélményre játszunk. Nem mindegyik színpad alkalmas arra, hogy a nagy szettet vigyük, de ahol lehetőség van rá, bedobunk mindent.

Az eddigi négy kislemezes dalotokból mind sláger lett. Szerintetek mi a Jetlag titka?

Az, hogy ezzel kelünk, ezzel fekszünk. Fejben dalt írok utazás közben, szövegek ugranak be mikor poharazgatunk, de volt már olyan is hogy egy dallammal ébredtem amit beleillesztettem egy épp készülő szerzeménybe. Amikor felkelek ez az első gondolatom, és ha nem tudok elaludni ezen gondolkozom.

Tamás, az eddigi karriered alapján valószínűleg te írod a szövegeket. Hogyan írnád körül a Jetlag-hangulatot?

Modern, nyitott, életigenlő, lírai, hedonista, belvárosi.

Hogyan folyik egyébként nálatok a dalszerzés?

Általában éjszaka, ezért is lett JETLAG a név. Olyan mintha folyamatosan egy másik, távoli időzónában léteznék.

A júniusi A38-as koncert lesz a harmadik budapesti fellépésetek. A kezdetek óta milyen irányba/hogyan változtak a Jetlages repülőutak, mivel készültök a hajó(s)útra?

A hajós buli több szempontból is különleges lesz. Most állt össze a koncertműsor úgy, hogy már érezhetően együtt lélegzünk a színpadon, viszünk saját hangtechnikát úgyhogy üvölteni fog a terasz, a vizuálban pedig ezúttal nem háttérvetítésen, hanem a fényeken lesz a hangsúly. szóval durván megpakoljuk a színpadot.

Idézet az eventből: „Hölgyeim és uraim, itt a kapitány beszél! Nagy örömünkre szolgál bejelenteni légitársaságunk első olyan járatát ami az A38 Hajóról száll fel. A gép hajtóműveit 20:00-tól a SirVive legénysége izzítja be. A várható repülési idő egy óra, repülési magasságunk 11.000 méter, utazási sebességünk pedig 1200 km/óra lesz. Előreláthatólag helyi idő szerint 22:00-kor landolunk a Dunán. A JETLAG Airlines és a teljes személyzet nevében kellemes utazást kívánunk!”

Mik a terveitek az idei év hátralévő részére?

Folyamatosan jövünk ki új dalokkal, de készül egy különleges feldolgozás is, a nyári fesztiválok után stúdióba vonulunk, hogy befejezzük a JETLAG első nagylemezét, amit év végén színpadra is viszünk egy lemezbemutató formájában.

A Jetlagen kívül mivel foglalkoztok még?

Dalszövegíró vagyok, szólóban akusztikus szerzői estjeimen állok színpadra, Bence pedig hangosít és videoklipeket rendez.

A cikk elkészülését a Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.
cstp-logo-web-smallnka_hu