Oldal kiválasztása

Babé Sila meghatározó zene-és koncertélményeiről és az őt ért legfontosabb hatásokról mesélt blogunknak

Október 16-án, az osztrák Leyya társaságában lép fel az A38 Hajó Kiállítóterében a puha neo-R&B-ben utazó énekesnő, a korábban barbarastahl néven szereplő Babé Sila. Élete meghatározó zenei élményeiről és terveiről beszélgettünk.

Életed zenészei és lemezei, akik és amelyek miatt énekelni kezdtél és dalokat írsz?
Whitney Houston, George Michael, Sade, Michael Jackson, Mariah Carey, Jamiroquai. Kiskoromban folyamatosan csak ők szóltak otthon, kocsiban, utazásokkor, rengeteg érzelmi élményt és főleg a zene szeretetét kapcsolom hozzájuk. Ahogy kicsit idősebb lettem elkapott a Destiny’s Child, Alicia Keys, Lauryn Hill, vagy Erykah Badu által képviselt csajos Soul/R&B-láz.

A zenei enkulturációmban abszolút ők a kulcsfigurák, de imádom Roisin Murphyt, Amy Winehouse-t, Selah Sue-t, a Florence and the Machine-t, Fiona Apple-t és a jazz is sokat inspirál – Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Nina Simone, Bill Evans, John Coltrain a kedvenceim.

Amikor az első dalaimat elkezdtem írni a legtöbbet Abrát és Bankst hallgattam, de ők leginkább a modern hangzásaik miatt hatottak rám.

Dalok, melyeket bárcsak te írtál/énekeltél volna?
Sampha – Happens
Frank Ocean- Self Control
Childish Gambino- redbone
Fiona Apple – Valentine
Candi Station – Young Hearts Run Free
Lady Gaga – Speechless
Jorja Smith – Where did I go

Melyik az a korszak a popban, ahova, ha lenne időgéped, kérdés nélkül visszarepülnél?
Egy estére szívesen visszarepülnék egy ’40-es/’50-es évekbeli füstös New Yorki jazz bárba. A 1998-2000 környékére is szívesen visszaugranék, de csak bekukkantanék és jönnék is vissza a jelenbe.

Ki az az öt kortárs popzenész, akivel boldogan énekelnél duettet, és ki az az öt szerző, akinek a daláért – mármint egy olyanért, amit neked ír – „ölni tudnál”? És van olyan producer, aki, ha azt mondaná, „ugorj a kútba”, te beleugranál?
Duett:
Solange és/vagy Beyonce
Jorja Smith
Banks
SZA
Fiona Apple

Producerek/szerzők (és duettek is):
Sampha
Frank Ocean
Pharell
Kanye West
Badbadnotgood
Father
Mike Will Made It

Mi volt az az első pillanat, vagy azok az első pillanatok, amikor azt érezted: igen ez már több, mint vágyálom, tényleg zenész leszek/vagyok.
Amikor kijött az első lemezem, a 9, aztán amikor a saját dalaimat életemben először egy teltházas A38 előtt játszhattam el a bandámmal.

Koncertek, amiket sosem felejtesz el?
A fent említett első A38-as koncertemet, az első külföldi fellépéseimet: Hamburg, Reeperbahn Festival, és az első New York-i koncert. Nézőként a Florence and the Machine szigetes koncertje volt az, ami felejthetetlen élmény marad, őrületes volt.

Koncertek, amelyek bárcsak sosem értek volna véget?
Az előző kérdés emlékezetes fellépéseit még el tudtam volna viselni egy darabig, ezeken kívül októberben eljutok Solange egy koncertjére és már most azt kívánom, hogy ne legyen vége soha.

Babé Sila (vagy korábbi barbarastahl)-pillanatok, melyek bárcsak sosem történtek volna meg, de ma már nevetni tudsz rajtuk?
Igazából egy olyan dolog sincs, amiről azt gondolom, hogy bár ne történt volna meg, mert mindenből, ami kellemetlenebb élmény volt, csak tapasztalatot nyertem. Egy vicceset azért elmesélek: egyszer meghívtak nagyon messzire vidékre fellépni egy művelődési ház-szerűségbe, ahova az ottani fiatalság (mint kiderült) nem nagyon jár, viszont 2-3 asztalnál ülő igencsak idős néniknek-bácsiknak előadtuk a bedroom R&B-koncertünket. Mosolyogtunk nagyon.

Milyen volt a tavalyi éved és milyen lesz az idei, mik a tervek, célok, vágyak?
Fantasztikus volt a tavalyi évem, megjelent a debütáló anyagom, rengeteg fellépésem volt itthon és külföldön is, sok elismerést kaptam. Idén már a második nagylemezemet adtam ki és most ősszel indulnak a koncertek is, amiket mindig óriási izgalommal várok. Lesz Bécs, Berlin, New York, plusz itthon is sok szuper klubkoncert. Mivel elég sok hanganyag született, szeretnék az év hátralevő részében a vizuális kontentgyártásra koncentrálni, klipeket forgatni, az élő show-t csiszolni, és azt minél több helyre vinni.

A cikk elkészülését a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programja támogatta.

Hangfoglaló Program       nka_hu